Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
TELEPATIE VI

Německá death metalová legenda PURGATORY brzy oslaví 20 let své existence. Letos se o slovo přihlásila vynikajícím albem „Deathkvlt – Grand Ancient Artsv“. Byla tedy spousta důvodů pro rozhovor. Odpovídal kytarista René Kögel.

Ave Purgatory! Máte na trhu čerstvě nové album „Deathkvlt – Grand Ancient Arts.“ Jaké máte ohlasy, recenze, co říkají na desku fanoušci? Co jsem četl na vašich stránkách, všude máte samé dobré hodnocení.

Salve! „DEATHKVLT – Grand Ancient Arts“ je jen přibližně 5 měsíců na trhu a recenze a reakce fanoušků a tisku dopadají velmi dobře! I my jsme s konečným výsledkem posledního alba velice spokojeni.

Pod obalem jsou podepsáni Digital Wortex. Stejně jako na minulém albu je na něm postava zahalená v zelené kápi. Znamená to, že „Deathkvlt – Grand Ancient Arts“ jsou takovým volným pokračováním předchozí desky „Necromantaeon“?

Základní myšlenka přišla nejdřív od Petera / Digital Wortex. Projevili jsme zájem o některá jeho díla, ale když jsme mu řekli název alba, navrhnul od ruky nové umělecké dílo a my byli hned nadšení a budeme určitě usilovat o další spolupráci. Podobnost s minulým obalem je čistě náhodná. Album je ale možné chápat jako pokračování toho minulého, protože je jak obsahově tak hudebně logickým následovníkem „Necromantaeonu“.

Deska vyšla kromě klasického cd i jako digi-pack a dokonce jako vinyl v několika provedeních. Pro fanoušky bylo uděláno vše. Jak se vůbec deska prodává? V dnešní době, kdy každý jen klikne a stáhne z internetu. Vyplatí se to vůbec vydávat tolik krásných nosičů? Vím, že některé kapely na cd již rezignovaly a vydávají jen vinyly a dávají desku volně ke stažení v digitální podobě.

Pro nás je každopádně důležité, že si každý fanoušek může někde naší muziku sehnat. Kromě toho jsme sami vinyloví šílenci a proto máme každé album PURGATORY vydané i na vinylu. Jednotlivá vydání jsme si z lásky k vinylu zvěčnili na „černém zlatě“. Dál taky  zkoušíme uveřejňovat naše desky jako MC, tedy kazety. Tam venku je ještě spousta maniaků, kteří toto médium ještě nezavrhli. Ale rozhodně pro nás nepadá v úvahu volné stahování muziky. Na to je pro nás naše hudba příliš cenná a takové znehodnocování muziky nechceme podporovat. A pokud víme, prodávají se naše desky ve všech variantách celkem dobře. Náš label se určitě ozve, když nás najednou nikdo nebude poslouchat, haha!

Kdo je podepsán pod mixem, masteringem a kde jste nahrávali? Přijde mi, že každé vaše další album je čím dál tím víc syrovější, brutálnější a drsnější.

Nahrávání, mix a mastering převzal společně s námi znovu Patrick W. Engel / Temple Of  Disharmony. Zná náš zvuk už léta a taky už od „Necromantaeon“ ví, jak fungujeme ve studiu. Pracuje absolutně profesionálně a jeho představy o death metalu se skvěle doplňují s našimi. Naše sešlosti ve studiu proběhly tím pádem velmi uvolněně a ze studia jsme odcházeli se zatraceně dobrým pocitem dřív, než se vůbec něco začalo mixovat. Nahrávali jsme tentokrát v jednom malém studiu tady u nás. Částečně jsme využívali tamější techniku a Patrick W. Engel si přinesl své přenosné vybavení a zvuk je fakt skvělý. To, že aktuální produkce dopadla ještě syrověji, je tím, že jsme přesně takový zvuk chtěli a společně s Engelem jsme mix takhle nasměrovali.

Jakým způsobem jste nové album skládali? Měli jste vše připravené před vstupem do studia, nebo jste vše řešili až na místě? Kdo je vlastně autorem muziky? Má někdo při skládání hlavní slovo, nebo je to kolektivní práce?

Všechny naše songy píšeme společně během dlouhých jam sessions. Většinou to probíhá tak, že někdo z nás má nějaký základní nápad nebo pár vhodných riffů nebo beatů a na tom se pak pracuje dál. Hodně toho vyzkoušíme a taky vyhodíme. Tenhle proces samozřejmě chvíli trvá. Vycucat si kompletní album z prstů přímo ve studiu, to u nás pravděpodobně nepřipadá v úvahu. Hlavní slovo v tomto směru nemá nikdo z nás. Většinou se řídíme podle toho, kdo měl nějaký nápad a nakonec musí být všichni s výsledkem spokojení, nebo se celý song zase znovu předělá. Dost se přitom spoléháme na vlastní intuici a dosud nás ještě nezklamala!

Často se u deathmetalových kapel zapomíná na texty. Jakou váhu jim přikládáte? Máte nějaká oblíbená témata, ke kterým se neustále a rádi vracíte? Kdo je autorem textů na novém albu a jak vznikaly?

Část textů byla složená ještě naším dřívějším zpěvákem Sickem, který uměl velmi dobře formulovat naše myšlenky. Dáváme naše nápady dohromady a pak je společně zdokonalujeme. Je pro nás důležité, že se hudba a texty vzájemně doplňují a tvoří jednotu. Texty se mají hodit k hudební atmosféře a proto jsou blasfemické, morbidní a temné.

„Deathkvlt – Grand Ancient Arts“ i předposlední album „Necromantaeon“ jste vydali u War Anthem Records. Proč právě tento label? Vinyly ale vydáváte u Animate Records. Nebylo by jednodušší vše vydat u jednoho labelu? Mimochodem ty vinyly jsou nádherně zpracovány. Patříte k fanouškům gramodesek?

Chlapci z War Anthem Records patří už mnoho let k našim přátelům. Už před „Necromantaeon“ měli zájem ukázat nás jako kapelu a taky vydali vinylovou verzi alba „Cultus Luciferi – The Splendour of Chaos“, když cdčko vzniklo ještě u Animate Records. Animate Records se během let posunuli k tomu, aby se stali typickým labelem a soustředili se na tvorbu a vydávání licencovaných LP. A pro nás bylo tedy logickým krokem přejít k War Anthem Records a přenechat Animate Records znovu vinylové verze, protože oba labely dělají ve svém oboru opravdu dobrou práci. Jak bylo právě zmíněno, jsme absolutně velcí milovníci vinylů a Andy z Animate Records prokázal především s LP-verzí „DEATHKVLT – Grand Ancient Arts“ vynikající práci, protože téměř kompletně navrhl nový layout.

Dneska si spousta brutal death metalových kapel pomáhá při zpěvu různými efekty.  Jak je na tom Dreier? V některých momentech se mi nechce věřit, že to je jenom jeho hlas,  zní totiž jako zvíře (smích).

Jsme dost rádi, že tohle zvíře (Dreier) v naší kapele máme, haha! Ne, on nepoužívá skutečně žádné efekty, pracuje jenom se svým zpěvem (který opravdu zní všelijak, jen ne přirozeně, haha). Dreier je v kapele od roku 2005 a je na něm zřetelně vidět jeho vývoj. Taky naživo podává skvělý výkon. Kromě toho je na albu pár míst, kde nám propůjčil svůj nelidský orgán pro několik „backing“ vokálů A. Deathmonger ze skvělých HATESPAWN.

Od prvního alba se držíte stále stejného stylu. Postupně ho zdokonalujete a pilujete. Neměli jste někdy chuť do vaší muziky vložit nějaké nové prvky, změnit styl? Nemyslím zrovna dudy (smích), ale třeba melodický death metal, thrash, black apod.? Osobně bych byl proti, líbíte si mi tak jak jste, ale někteří muzikanti rádi experimentují…

V podstatě děláme jednoduše jenom to, co nás baví a to je prostě death metal. A dokud budeme pro tuhle muziku zapálení, nebudeme unavení vsadit si na death metal. Jako kapela jsme se vždycky snažili dál se rozvíjet a myslíme si, že tento vývoj je po každém vydání desky vidět. A když se srovnají aktuální nahrávky se starším materiálem, jsou vidět velké rozdíly. Nepokoušíme se o nějaké experimenty až na křeč, jen o to udělat naší muziku různě. A jestli někdo v určitých pasážích vidí thrash, black nebo něco takového, je nám to úplně jedno do té doby, dokud se nám to líbí a cítíme to až v žaludku.

Vzpomeneš si ještě na počátky kapely? Co bylo tím prvním impulsem pro to hrát death metal? Jaké kapely vás ovlivnily? Původně jste hráli více „rytmičtější“ death metal a pak jste někdy kolem roku 2000 přidali více „blasfemie.“ Osobně jsem vás zaregistroval poprvé s albem „Blessed with Flames if Hate“ a tam je vliv třeba amerických INCANTATION slyšet.

Než jsme začali s PURGATORY, hráli jsme už s různými kapelami jako MUSICAL MASSACRE nebo PROCESSION. V roce 1993 jsme se rozhodli zaměřit na náš nový projekt. Ovlivnění jsme byli old school death metalem, jaký hrajou nebo hrály kapely jako ASPHYX, MASSACRE, INCANTATION, TERRORIZER, IMMOLATION nebo SADISTIC INTENT. Máš ale pravdu, když říkáš, že deskou „Blessed With Flames Of Hate“ jsme se zaměřili trochu temnějším směrem.

Když už jsme u těch „okultních“ kapel, jaký mají PURGATORY vztah k satanismu, okultismu? Co si myslíš vlastně o black metalu?

Nepovažujeme se ani za okultní ani za satanskou kapelu, i když samozřejmě náš zájem tímto směrem platí. Když jde o black metal, jsem spíš fanoušek úplně starých skupin a průkopníků tohoto žánru. Ale i v dnešní době existují v tomto směru samozřejmě velmi dobré kapely jako např. DARKENED NOCTURN SLAUGHTERCULT, PROCLAMATION, ARCHGOAT atd.

A když se přeneseme do současnosti, sledujete scénu, máte nějaké oblíbené současné kapely? Jsou nějaká alba z poslední doby, u kterých sis řekl, že stojí za to si je poslechnout?

My sami jsme samozřejmě metaloví fanoušci a sledujeme vývoj scény a zajímáme se o nové, vznikající kapely. A jsou některý skvělý věci, které stojí za to si poslechnout. Tím myslíme především HATESPAWN, CHARON, ABYSSOUS, MAVETH, SULPHUR AEON atd.

Pohybujete se na undergroundové scéně již od roku 1993. Pozoruješ nějaký rozdíl mezi fanoušky, kteří chodili na koncerty nyní a dnes? A co pořadatelé, kluby apod. Death metal již není zrovna v popředí zájmu.

Tehdejší scéna byla bez diskuze intenzivnější než dnes a lidi byli víc nadšení. Dnes už je scéna dost přesycená a většina není tak hladová jako tenkrát. Zkušenosti, které jsme nasbíraly, byly většinou pozitivní a z těch negativních jsme se poučili a jako skupina vyrostli.

Letos slavíte 20 let existence kapely. Nechystáte pro fanoušky kupříkladu nějaké DVD, speciální merchandise apod.? Co nějaký koncert s oslavou, bude?

Ano, právě se nacházíme uprostřed příprav! Bude vydáno jak cdčko, tak i deska k našemu 20.výročí, které vyjdou v prosinci u War Anthem, popřípadě u Animate Records. Kromě toho uvedeme 21.12.2013 společně s našimi kamarády z DARKENED NOCTURN SLAUGHTERCULT a znovu založenými MUSICAL MASSACRE speciální 20th show v Skullcrusheru v Drážďanech.

Když už jsme u té historie… jestli se nepletu, tak jediní dva zakládající členové jsi ty (René) a bubeník Lutz. 20 let je dlouhá doba, to málokdo vydrží v manželství (smích), co vy a ponorková nemoc?

Lidi spolu nemůžou dělat 20 let muziku, denně zkoušet, být různě po koncertech a přitom mít stále stejné názory. Samozřejmě, že se občas objeví rozpory, ale něco takového je úplně normální.

U nás v Čechách přijde někdy na koncert jen pár lidí. Každý sedí doma u internetu a raději se koukne na video na youtube, než aby zašel podpořit svoji oblíbenou kapelu. Jak jste na tom u vás v Německu?

U nás v Německu si vlastně nemůžeme stěžovat. Pořádá se hodně koncertů a metalová scéna je aktivní, takže je většina koncertů relativně dobře navštěvovaná. Ale tebou zmíněný fenomén se objevuje i tady… ale tihle lidé k  nám nepatří.

Německá death metalová scéna byla vždy silná… v poslední době vzniklo spousta nových death metalových spolků. Sledujete i nové kapely? Měl bys pro nás nějaký tip? Hráli jste kupříkladu s někým, u koho sis říkal, že má před sebou slibnou budoucnost?

Metalová scéna v Německu právě opět zesiluje. Obzvlášť old school death metal zažívá naprostý boom, což má své pozitivní, ale i negativní stránky. Naštěstí se mezi novými kapelami najdou pravé perly jako např. SULPHUR AEON, se kterými jsme nedávno na party San Open Air hráli o peníze. Stejně tak je dobrý jmenovat zatraceně temný ABYSSOUS. Mimo death metal jsou ještě ATTIC, kteří vzdávají hold kapele MERCYFUL FATE, stejně jako úplně zvláštní BEISSERT, které nejde přiřadit k žádnému stylu. Pokud budou tyto skupiny takhle pokračovat, mohla by jejich budoucnost  vypadat skutečně velmi dobře.

Vždycky se ptám… znáte a máte nějaké oblíbené kapely z České republiky? Vím, že jste koncertovali s PANDEMIÍ, HYPNOS, dříve s KRABATHOR…

Ano, PANDEMIA, HYPNOS a KRABATHOR byly a jsou skvělé kapely, stejně tak i kamarádi. Mezi dalšími právě poslouchám hodně CULT OF FIRE, bohy MASTER´S HAMMER a BRUTALLY DECEASED.

Co chystají PURGATORY v nejbližší době? Můžeme se těšit na nějaký koncert u nás v České republice?

V současné době se připravujeme na vydání kompletu (CD a vinyl) k našemu 20letému výročí, které bude k dispozici v prosinci. Taky chystáme dost koncertů, bohužel do Česka tento rok už nepřijedeme. V březnu tohoto roku jsme u vás koncertovali s DEATHSTAR.

Jestli chceš něco vzkázat českým fanouškům, teď máš možnost…

Díky tobě za rozhovor! Aktuální informace najdete na www.purgatory666.de.
Hail Darkness! Hail Chaos! Hail Death!

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho prodaných nosičů, kluby na koncertech narvané k prasknutí a budu se těšit někdy při živém vystoupení.

http://www.purgatory666.de/
https://www.facebook.com/Purgatory666
http://www.war-anthem.de/
http://www.animate-records.com/

Přeložila Susan.

RECENZE


Zveřejněno: 10. 11. 2013
Přečteno:
3417 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář