Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
HEIDEN – Andzjel

PURGATORY – Deathkvlt – Grand Ancient Arts CD 2013, War Athem Records

„Orthodox, orthodox, orthodox!“: chtělo se mi zuřivě křičet již při prvním poslechu nového alba německých PURGATORY. Ti vždy byli kapelou, která se držela svého stylu jako pitbul své kořisti. Za celou dobu své existence (od roku 1993) neuhnuli ani o píď od svého poslání ničit pomocí svého německého death metalu vaše ušní bubínky. Pomalu vybrousili svůj styl skoro až k dokonalosti. A tak opět létají vzduchem kosti, krev teče proudem a masakr pokračuje. V pořadí již sedmé řadové album je logickým pokračovatelem předchozího záseku „Necromantaeon“ (2011). PURGATORY jsou takovou deathmetalovou jistotou v dnešní divoké době. Zdá se, jako by se jejich muzice vyhýbaly jakékoliv vnější vlivy. Což může sice někdo označit za ustrnutí ve vývoji, ale zase na druhou stranu, dovedete si představit PURGATORY, jak hrají metalcore, mají emo-patky na hlavách a za zády při koncertech počítačovou sestavu?

„Deathkvlt – Grand Ancient Arts“ navazuje tam, kde kapela při minulém albu skončila. Vyhrne se na vás směs brutálních riffů, sypaných bicích a morbidního vokálu. Odpočinku se dočkáte snad jen v pár pasážích ve středním tempu, kterých je na albu ale jen poskrovnu. Vždycky jsem oceňoval, a na novém albu tomu není jinak, schopnost kapely tvořit brutální death metal tak, aby nenudil (což zase tolik kapel v tomto stylu neumí). Možná je to tím, že do svého nekompromisního materiálu vkládají zpočátku těžko rozpoznatelné melodie, které jsem schopen vnímat vždy až po několikátém poslechu. O to více se mě ale pak album „drží“ a nechce pustit. PURGATORY o sobě také dávají poměrně často vědět i na českých koncertech, a tak na sebe nedává jejich muzika zapomenout. Měl jsem sice zatím možnost je vidět naživo jen dvakrát, ale pokaždé se jednalo o náklaďák plně naložený až po okraj drtivým kovem smrti.

Obaly od PURGATORY se mi vždy líbily. Není tomu jinak ani tentokrát. Za letošním zásekem stojí Digital Wortex a tak se opět můžete pokochat „hřbitovní“ tématikou, která se dle mě bude krásně vyjímat i na tričkách. Album vychází i na LP u Animate Records a tak si na své přijdou opravdu všichni posluchači. PURGATORY si mohou klidně patentovat „drtivý účinek“ svých skladeb. Postupným poslechem jsem se propracoval k tomu, že „Deathkvlt – Grand Ancient Arts“ pomalu posouvám do předních pozic nejposlouchanějších cd. Je ale také pravda, že na poslech alba musím mít náladu. Ono totiž není zrovna lehké vstřebat najednou takovou porci energie. Fanoušci této německé smečky tak mohou zůstat v klidu, dostanou přesně to, proč mají PURGAROTY rádi. Syrovou, brutální a morbidní smršť zabijáckých riffů, drsné zacházení s melodiemi, zvířecí zpěv. Všechny tyto prostředky jsou určeny jen k dosažení jednoho cíle. Zničit vás!

Jsem moc rád, že jsou PURGATORY takoví, jací jsou. Pevní ve svých zásadách. Věrni svému stylu i víře v poctivý death metal. A mně nezbývá nic jiného, než ocenit jejich ryzost, zásadovost, opět skvělý zvuk, krvavé texty, záhrobní vokál, hudební šílenství i snahu o jemné posunutí „PURGATORY death metalu.“ Tentokrát se mi zdá, že snad dodali na novém cd o trošku více melodií (rozuměj pořád v rámci brutálního death metalu!). „Deathkvlt – Grand Ancient Arts“ je tak zase o kousek pestřejší, vybroušenější deskou. Evropský underground, kam vždy PURGATORY patřili, si opět může do své temné knihy zapsat další deathmetalové album, které stojí za to slyšet. Nemá vůbec cenu nad novinkou sáhodlouze přemýšlet a pitvat se v ní. O tom nikdy jejich muzika nebyla, není a snad, doufám, nebude. Buď berte a nebo nechte být! Takoví vždy PURGATORY byli a „satan-zaplať“ stále jsou. Parádní deathmetalový nátěr, po kterém vám zbyde v hlavě vyfrézované logo kapely. PURGATORY vás pokoušou jako vzteklí psi, až vám zůstanou na rukách otisky po jejich zkažených čelistech! Chtěli jste PURGATORY? Máte je mít!

Seznam skladeb:

  1. Onward to the Burning Shores
  2. Grand Ancient Arts
  3. Psalms of Invocation
  4. Underneath Fathomless Depths
  5. Pandemonium Rising
  6. Unleash the Reaper
  7. Into Starless Chaos
  8. As I Behold I Despise (Demigod cover)
  9. Of Reverence and Ruin
  10. Consumed by Ashes


Čas: 41:28

Sestava:

  • René Koegel – kytara
  • Dreier – zpěv
  • Peter Wehner – basa
  • Lutz Götzold – bicí

http://www.purgatory666.de/
https://www.facebook.com/Purgatory666
http://www.war-anthem.de/
http://www.animate-records.com/


Zveřejněno: 22. 04. 2013
Přečteno:
3926 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

29. 04. 2013 19:49 napsal/a pekop
PURGATORY
Hrají 20 let a já bych řekl, že každá nová deska je lepší než předcházející. To se nedá říct o mnoho kapelách. Poctivých 9 bodů