Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

3.10.2013, Praha – Modrá Vopice

Podzim pomalu přichází a já začínal mít čím dál tím větší chuť na pořádný klubový koncert. Když se ke mně pak dostala informace, že se v našem hlavním městě pořádá jeden brazilský old school death metalový večírek, začal jsem se těšit. Konečně se jednalo o kapely, které k nám nejezdí (jako mnohé jiné) každý druhý měsíc. Hlavním lákadlem pro mě byli brazilští ESCARNIUM, jejichž alba již nějaký čas protáčím dost často ve svém přehrávači. Naše úderná death metalová skupina vyrazila z Plzně ve večerních hodinách. Stíny se začaly prodlužovat, cesta ubíhala pod koly auta a já začínal cítit v žaludku něco mezi trémou a těšením. Mívám to takhle vždycky. Přijíždíme do Modré Vopice, dáváme pivo a můj slabý zrak se snaží přečíst nápisy na metalových tričkách ostatních návštěvníků. Po chvíli zjišťuji, že jsou na tom všichni podobně jako já. Cítím v kostech, že tohle bude velmi zajímavý old school death metalový zážitek. (Asphyx)

Evropské turné dvou brazilských death metalových smeček ESCARNIUM & INCARCERATION zasáhlo téměř na svém konci také dvakrát Českou republiku. Čtvrteční zastávka byla zasvěcena Praze, o den později se dvojice představila Břeclavi. Oba koncerty s duem z Jižní Ameriky odehráli slavoničtí MARCH OF THE HORDES, v Břeclavi doplnili soupisku pražští MÖRKHIMMEL, v hlavním městě pak BRUTALLY DECEASED, kteří byli společně s ESCARNIUM také hlavním důvodem mé návštěvy. (Opat)

Únava, kterou jsem si s sebou vezl ještě z práce, ze mě opadla po pár dobře natočených a chutných plzeňských pivech, a co se týče zvuku, nebylo si až na pár malých zakolísání také na co stěžovat. Ale k hudbě. (Asphyx)

Příjemný vysočanský klub Modrá Vopice, který se stal dějištěm této smrtící seance, mám stále více v oblibě. Undergroundové prostředí v dřevěné „stodole“, dobré pivko a vyloženě špatný zvuk jsem zde dosud nezažil. Fotografové ale jistě mohou mít výtky k poměrně strohému osvětlení. Ale dost bylo keců kolem, jde se na věc… (Opat)

O rozjezd se postarali domácí MARCH OF THE HORDES, kteří se pomalu, ale jistě stávají zavedeným pojmem na tuzemské scéně. Jejich death metalový sypec v kombinaci s crustem a punkovou živočišností působí velice energicky. Troufnu si říci, že čtveřice je velice ovlivněna starou švédskou školou, zmínil bych hlavně ENTOMBED. To rozhodně není na škodu. Po několika skladbách však vystoupení začalo působit trochu stereotypně, hlavně bicí mi přišly tak nějak na jedno brdo. I tak však MOTH rozhodně nezklamali, na úvod příjemná řežba, ač nejspíše o něco kratší, než kapela plánovala, vzhledem k basákově rupnuté struně. (Opat)

Jako první se chřestícího a kostnatého vesla ujímají MARCH OF THE HORDES. Hrají do old schoolu laděný death metal s příměsí crustu. Švédsko jak se patří.  Vše šlape, jak má, a i když je set zkrácen o jeden song díky prasklé basové struně, na rozjezd byli tihle šílenci velmi dobrou volbou. Škoda, klidně bych si ještě nějaký ten kousek dal. Na českou špičku to ještě samozřejmě není, ale pokud přihlédneme k „mládí“ muzikantů, mají pánové velmi dobře našlápnuto. Obzvláště hlas zpěváka má velice zajímavé zabarvení. Bylo to moje první živé setkání s kapelou a užil jsem si ho vrchovatě. Povedený a nadupaný set. (Asphyx)

Jako druzí se představili brazilští INCARCERATION. Trio sice studiově brazilsko-německé, basák i bicman totiž pochází z Hamburku, turné však po boku lídra Daniela Silvy jedou parťáci z ESCARNIUM, přesněji Victor Ellian (zde basa, v ESCARNIUM kytara/zpěv) a bubeník Nestor Carrera. Zvukovka trojice se trochu protáhla kvůli problémům s mikrofony, když však bylo vše v pořádku, namísto intra si vzal slovo právě Daniel. Hned na úvod se míra sympatií k této kapele vyzdvihla o mnoho výše, Daniel totiž působil jako neskutečný pohodář, měl neustálý úsměv na tváři, ať už při slovech mezi skladbami, nebo při hraní samotném. Hned zpočátku se omlouval za své nachlazení, které sice bylo na vokálech občas znát, ale vlastně to vůbec nevadilo. Kapela oficiálně vydala zatím pouze tři skladby, z nichž jsem před koncertem slyšel pouze „Forsaken and Forgotten“ a ač mne při domácím poslechu příliš nebavila, naživo INCARCERATION podali velice energický výkon. Přehráli samozřejmě třískladbové EP „Sacrifice“ a přidali něco navíc a já se bavil. Možná to bylo i tím, jak pozitivně INCARCERATION ke svému koncertu přistupují, ale byl jsem po jejich půlhodince velmi spokojen. (Opat)

INCARCERATION jsou brazilsko-německá smečka, která mixuje do death metalu crust, punk, thrash, špínu a neskutečnou živelnost. Zpěvák, který doslova posílal úsměvy na všechny strany, zářil a již dlouho jsem neviděl tak dobrého frontmana. Když si vzpomenu na některé české „znuděné“ kapely, říkám si, jestli by se nevyplatilo více takovýchto vystoupení. Brazilský temperament, vynikající bubeník (který dále pokračoval i s ESCARNIUM – skvělý výkon!), neučesané songy, masakr na pódiu i pod ním. Znal jsem od INCARCERATION z domova jen pár skladeb (nešlo jinak, než stáhnout v mp3, mají vydané jen jedno EP na kazetě), které svoji sílu ukázaly právě až v Modré Vopici.  Brazilsko-německá formace sklidila zasloužený potlesk a ovace. Nádherné vystoupení. (Asphyx)

Mám doma od ESCARNIUM vše, co prozatím vydali a jedná se o CD, ke kterým se vždy rád vracím. A jestliže byli jejich předskokani „šílení a zběsilí“, tak ESCARNIUM oblékli celý klub více do temnoty ve stylu INCANTATION a IMMOLATION (plus do ostatní death metalové špíny). Z hrobu vytažené melodie, chorobný vokál, kytary diktující divokost. Tohle všechno mi dělá hodně dobře a já tak spokojeně mohu říci snad jen jediné. Byl jsem absolutně stržen, smeten a rozsekán a znovu složen. Kapela si se mnou dělala, co chtěla. Doslova jsem jim celé vystoupení zobal z ruky. Měl jsem co dělat, aby mi nepukla hlava a co jsem tak koukal kolem sebe, nebyl jsem rozhodně sám. Těžko se popisují prožívané pocity. Brazilci hráli samozřejmě se šíleností, která je kapelám z jejich země vlastní. Tohle byly orgie old school death metalu! Nezbývá mi nic jiného než chválit a zase jen chválit. Vynikající death metalový obřad! (Asphyx)

Trocha personálních výměn a máme na pódiu ESCARNIUM, pravý old school death metalový kanón. Jak i plakát turné oznamuje: „For fans of GRAVE, VOMITORY and IMMOLATION“. S tím lze jedině souhlasit a vzhledem k tomu, že jsem fanouškem těchto legend, zákonitě se mi musela líbit i jízda made in Brazil. Jejich loňská debutovka „Excruciating Existence“ je dílem povedeným a skladby z něj i z předešlých krátkostopážních počinů živě zabíjely. Pecky typu „Dark Clouds Above Hell’s Fire“ nebo hitovka „Death Metal Terror“ nenechaly nikoho z pár desítek návštěvníků chladným. Za mikrofony se doplňovali kytarista Victor Ellian a basák Vitor Giovanni, oba s velice podobnou barvou hlasu, takže kdyby oba mikrofony byly hlasitostně naprosto vyváženy a nesledovali jste dění na pódiu, možná byste chvílemi museli hádat, kdo z nich právě káže. Ozvučení bylo o něco lepší než v případě INCARCERATION, kteří byli možná až zbytečně nahlas. Budu se opakovat – velká spokojenost. (Opat)

BRUTALLY DECEASED, jedna z předních kapel tuzemské DM scény, byla posledním střípkem čtvrteční smrtelné mozaiky. I Victor z ESCARNIUM se vyjádřil, že BRUTALLY DECEASED jsou pro něj nejlepší kapelou českého death metalu. A to nám pětice dokázala i v Modré Vopici. BRUTALLY DECEASED jsem měl možnost vidět poněkolikáté, nezažil jsem koncert, který by mne zklamal, ale tentokrát to mělo ještě něco navíc. Jistě za to mohlo také zařazení celkem pěti nových skladeb, které BD ukazují v trochu jiném světle – došlo k lehkému oproštění se od Švédska a prostor v nich dostává také vliv amerického death metalu á la IMMOLATION. A kombinace Skandinávie a USA – to je voda pro můj mlýn. Nové skladby mne odrovnaly a dodávaly vystoupení potřebnou variabilitu, když vhodně prokládaly klasický švédský nášup z debutové desky. BRUTALLY DECEASED nezapomněli ani na splitko s INTERMENT a po jejich velice povedené show se dočkali i žádosti o přídavek od několika věrných. Nasypali do nás tedy ještě jednu pecku a tím definitivně uzavřeli povedenou akci. A mne donutili k tomu, navštívit jejich gig znovu co nejdříve! (Opat)

BRUTALLY DECEASED se pomalu a jistě stávají mojí srdcovou kapelou. Líbí se mi jejich přístup k muzice, jejich zapálení a nadšení. I tentokrát bylo velice příjemné se přesunout z divoké Brazílie do chladivého a chřestícího death metalového Švédska. Zaznělo i pět nových songů z právě připravované desky a pokud jste také horliví vyznavači tohoto severského stylu, mohu vám garantovat, že se máte na co těšit. Naživo se totiž opět zabíjelo ve stylu GRAVE, DISMEMBER, INTERMENT  apod. A to se zkušeností a skvělým citem pro věc. Dokonce i kolega Barťas, který jinak celou dobu vše sledoval zaujatě zpovzdálí od piva, vstal a těžko bych popisoval jeho divoký tanec. (smích) Na BRUTALLY DECEASED je vždy spolehnutí a spokojen jsem byl i tentokrát. Těším se na novou desku a i když vím, že to u této kapely píšu pokaždé, přijde mi, že jsou pánové čím dál tím víc sehranější, šílenější a „švédštější“. Takhle to mám rád a takhle je to dobře. Velmi vydařený a příjemný výlet do švédského death metalového království! Kult! (Asphyx)

Už dlouho se mi nestalo, abych z nějaké akce odcházel ne(u)spokojen a toto setkání death metalových nadšenců není výjimkou. Nakonec se i dostavil poměrně slušný počet fanoušků (na to, že byl čtvrtek), atmosféra tedy byla ucházející a všechny kapely daly do svých setů naprosto vše.  (Opat)

Co dodat závěrem? Snad jen poděkování pořadatelům za velmi pěkný old school death metalový večer, kolegům za příjemnou společnost a všem zúčastněným za skvělou atmosféru. Marně jsem hledal nějaké chyby, které bych mohl zmínit. Přesně takto si představuji pořádnou undergroundovou akci. Old school death metal forever! (Asphyx)

Fotky: Ignor

Asphyxova galerie

Asphyxova videa

Opatova videa

Zveřejněno: 07. 10. 2013
Přečteno:
3735 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

08. 10. 2013 15:11 napsal/a Opat
...
Kubaajz: Tak na phantomech určitě! Na DR.Living Dead bych chtěl hlavně kvůli Brutally Deceased, ale zatím nevím, zda půjdu v Praze nebo v Plzni :-)
08. 10. 2013 14:49 napsal/a KubaAjz
..
Jen počkej zajíci!!! (Asphyxy!:-) já ti dám ošklivej, já takovej lev thrashových módních salónů:-) Opat: Plánujeme dvakrát navštívit Plzeň, Phantoms a Dr. Living dead, takže se snad-určitě potkáme!!!
07. 10. 2013 21:10 napsal/a Peťan
Pěkný report!
mrzí mě, že mi tahle akce nevyšla. Pravý DM dýchánek, obě brazilský bandy jsou výborné! (a ty české taky samozřejmě)
07. 10. 2013 19:15 napsal/a Asphyx
to Opat
copak kolegu, ten je vošklivej jak noc (nebo já), ale hlavně kolegyni!:)) Každopádně škoda to určitě je....
07. 10. 2013 19:12 napsal/a Opat
...
Kubaajz: Škoda, že jste nedorazili, aspoň bych poznal dalšího redakčního kolegu :))