Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

Představuje se pražská kapela, která před nedávnem vydala debut Sanatorium.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

V květnu roku 2007 dal Traktor poslechnout v Praze Šáfovi kytarové nahrávky Šimona (skladby Bastard Brain a Sanatorium), což lze považovat za prvotní impulz, protože na základě toho potom Šáfa jel na víkend do Varů a bylo jasno, že založíme kapelu. Název Spreading Dread vzniknul během léta 2007, kdy Šáfa bydlel v naší varské zkušebně a děl se absolutní regres. V podstatě to vyjadřuje duševní rozpoložení psychicky narušeného člověka, v kterém neustále sílí napětí z pocitu křivdy a nespravedlnosti.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

Šimon – 26 let, kytara, hraje od 14, kapely Delirium, Mors.
Traktor – 26 let, od sedmi hraje na kytaru, od 13-ti na baskytaru, od 15-ti na kontrabas, mimo jiné kapely Delirium, Ultimátum.
Šáfa – 26 let, na bicí hraje od 17, punkové garážové kapely
Míráč – 28 let, hrál na basu, poslední 3 roky už se věnuje jen zpěvu, kapela Inpain.
Fuga – 25 let, hraje na kytaru devátým rokem

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Ve studiu StreetSound jsou podmínky přímo ideální, příznivě vychází i cena. Desku jsme vydali vlastním nákladem v 500 kusech, odbytem jsme příjemně překvapeni, protože už se prodalo asi 100 kusů. Cenu jsme zvolili bez ohledu na to, jestli se nám peníze vrátí, 170 Kč. Jinak by to bylo více, ale to si jako začínající kapela netroufáme dovolit.

Texty – proč jste rozhodli zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Angličtina prostě v hudbě zní skvěle a je to i univerzální jazyk, kterému dnes rozumí kde kdo, takže pokud se v budoucnu budeme chtít prezentovat i za hranicemi, bude to výhoda. Pro české fanoušky, kteří angličtinu neovládají, jsme na náš profil na bandzonu umístili ke stažení překlady textů. Texty k albu Sanatorium sepsal Fuga inspirován našimi nejdramatičtějšími zkušenostmi s alkoholem. Asi nejvýraznějším excesem si prošel náš skladatel Šimon, který se ve svých 20 letech propil až za zdi Dobřanské protialkoholické léčebny. Mimochodem skladba Sanatorium vznikla právě tam.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Autorem loga je Šáfa, buklet ilustroval umělecký malíř Jan Hora. Pokud se něčím prezentujeme, přisuzujeme tomu důležitost vždy, ať se jedná o cokoli, protože chceme našim fanouškům nabízet zajímavé podněty ze všech stran.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Nejvíce: Opeth, Death, Black Sabbath, Hypocrisy.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Nahrávky jsme posílali do několika vydavatelství, ale nakonec jsme se i přes zájem některých rozhodli vydat desku sami. Důvod je prostý, nedalo se od toho nic očekávat – „nemáš jméno, nic z tebe nemáme, ty nemáš nic z nás“. Ono si to jde ruku v ruce, protože české publikum je ve většině spíše konzervativní a organizátorům nebo vydavatelům zkrátka nic jiného nezbývá než se tomuto faktu přizpůsobit, ačkoli se jim nějaká kapela zamlouvá sebevíc.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

cca 50 koncertů, nejlepší KickAss Fest 2011, Pan Kleks Strikes back Tour - Hradec Králové (část turné s kapelama Neuromist, Presidents of Noise a Mordotua)

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Určitě tuto možnost nezavrhujeme, teď se ale budeme soustředit především na českou scénu. Ono myšlenka je to lákavá, jezdit si po světě a hrát, ale když člověk začne chápat jak to všechno funguje, tak jsou to z 95% jen samé starosti, náklady a na to teď nemáme čas ani peníze. To by se nás musel ujmout nějaký šikovný manažer, který by to všechno zařizoval.

Plány do budoucna...

Vzhledem k tomu, že jsme do tvorby prvního alba, včetně skládání a nahrávání, dali absolutní  maximum, tak se pomalu sbíráme ze země po absolutním vyčerpání.   Začínáme pracovat na dalších skladbách, rýsuje se i spolupráce se spisovatelem Alešem Burdou, jehož tvorba je nám velmi blízká. Plány jsou tedy jednoznačné – prezentovat první desku, co nejvíc koncertovat a nechat se životem překvapit, jaké podněty k tvorbě nám připraví tentokrát.

http://bandzone.cz/spreadingdread

Zveřejněno: 10. 05. 2012
Přečteno:
3641 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář