Nejbližší koncerty
HEIDEN – Andzjel

RUST2DUST – Daymare CD 2011, vlastní náklad

Rust2Dust je mladá bratislavská kapela, která se dala dohromady v roce 2009 a vzešla z členů zaniklé skupiny Rumburax. Kluci hrají cosi mezi metalcorem, crossoverem a nu-metalem. A je znát, že už mají něco za sebou.

 

Rust2Dust jsem si ale bohužel neodlučitelně spojil s jednou věcí. Hodně mě nadchlo intro, jež pro mě znamenalo příslib zajímavýho poslechu. Místo toho ale přišlo zchlazení v podobě následujících skladeb, které mé úvodní nadšení zcela rozcupovaly. A z cárů pak jen těžko sešijete něco, co by se ještě dalo nosit. Takže mi nezbývá než konstatovat, že intro je to nejlepší, co si z desky s poněkud laciným názvem Daymare vezmu. Přitom není pochyb, že ji dělali šikovní muzikanti.

 

Co se mi na desce nelíbí, ideálně ilustruje právně skladba Stay Awake, následující po intru. Posluchače zpočátku naladí parádně zmáknutou hudební vypalovačkou, do níž ale najednou vstoupí hlásek jako z křišťálu a celou ji totálně zabije. Dochází tak přesně k tomu, co poslední dobou vídám u stále více kapel. Experimentují s čistým hlasem, ale postaví ho tam, kam vůbec nepatří – není to vlastně u nu-metalu a podobných moderních odklonů výsada? Každopádně do tvrdé, pečlivě vystavěné muziky, která člověka nutí pokyvovat si hlavou a případně přitlačit pedál plynu k podlaze, najednou zazní tohle jemný a beztvarý nic a pracně budovaná skladba se zhroutí. Samozřejmě, že čistý hlas nezní v Rust2Dust pořád, střídá se i s jinou formou zpěvu, nicméně je ho tam dost a ve většině případů překáží.

 

Pokud někdo ještě pochybuje o nevhodném zvolení zpěvu, budiž poslední skladba jasným důkazem. Ta se totiž na desku skutečně dostat neměla. Pro vysvětlení: pánové se rozhodli pozdravit jejím prostřednictvím svou vlast a spáchali ji ve slovenštině. A jestli něco nepatří do metalcoru/nu-metalu víc než už jen samotné slůvko metal v pojmenování žánru, pak je to libozvučná slovenština, která skutečně nejde do páru s tvrdou muzikou. A tam už ani nezáleží, jestli ji někdo recituje, zpívá, nebo jí prokládá zvracení.

 

Takže jsem tuhle bandu, která se chlubí tím, že si svůj debut odbyla coby předkapela Lamb Of God, docela sepsul, což jsem skutečně při poslechu prvního tracku z alba Daymare neměl v plánu (a neměl jsem to v plánu ani tak). Moje kritika spíš směřuje k tomu, že je škoda poměrně dost kvalitní instrumentální složku kapely pohřbít nezvládnutým/špatně zvoleným zpěvem. A z mojí strany coby spíše přívržence old schoolových stylů nehraje roli, že to takhle dělá další půl miliónu kapel, razících moderní pojetí metalu.

 

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Stay Awake
  3. Lost
  4. Hate
  5. Devils whore
  6. Crawling
  7. Daymare
  8. Grime
  9. Dopamine
  10. Losing everything
  11. It´s OK
  12. Outro
  13. Kral skazy

 

Čas: 44:18

 

http://www.rust2dust.sk/

 


Zveřejněno: 19. 04. 2012
Přečteno:
3620 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Veenia | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

19. 04. 2012 14:10 napsal/a Coornelus
...
Mě to taky nebaví. Souhlasim s autorem rec, že kapel podobného ražení je téměř na každé vesnici nepočítaně. Jejich moc, jedna je podobná jak vejce vejci. Je fajn, že super ovládaj své nástroje, zvukově to maj na světové úrovni ale nejde z toho nic co by nám čmuchalům šlo pod nos. Může to zasáhnout max. náctileté. Na to jak jsou \"vidět\" jsem čekal taky větší mazec.
19. 04. 2012 13:58 napsal/a skipi
R2D
no dost se o nich mluvi posledni dobou, tak jsem je zkusil a pro me teda ee, me uz tyhle radoby tvrde veci nebavi. bud hraju fakt nahul anebo udelam poradnou klidne i poprockovou vec. Kombinovat metal s v podstate s cimkolu jinym umi jen vyvoleni s citem pro dane styly a kdyz ho nemaji/neumi, tak z toho vyleze takovy nicmoc kockopes, ktery fanouska tvrde muziky neuspokoji a na mainstream publikum je to zase moc tvrde. Uvidime priste...