HEIDEN – Andzjel

První ročník nového sympho/gothic festivalu...

Všude panuje hardcorový boom, ale poslední sobotní večer hostila brněnská Melodka pro změnu jednu gothic metalovou akci. Nový metalový festiválek nazvaný Glacial Croon si na první ročník pozval zajímavé kapely různých žánrů. Kromě pořadatelů z kapely TEZAURA se na pódiu vystřídaly soubory CLAWED FOREHEAD, ROSA NOCTURNA, SINNEMIA a jako hlavní hudební těleso profláklí ARCH OF HELL. Celou akci ocenili na 120 korun, což je pro několik místních kapel poměrně dost. Přesto se na prknech klubu procházelo až nečekaně velké množství lidí a atmosféra pro všechny kapely byla vytvořená zcela zaplněným sálem.

První formací, která se na prvním ročníku představila, byla ROSA NOCTURNA. Rocková formace začala nenápadně a posluchače přilákala až několik chvil po začátku svého koncertu. Že tato akce byla zcela jiného rázu, než je na Melodce zvykem, bylo poznat na první pohled. Z reproduktorů se linul poměrně příjemný rock podpořený zajímavým ženským zpěvem. Diváci ovšem stáli téměř nehybně a atmosféru bych přirovnal ke koncertu profesorů na školní besídce. Tento dojem jen umocnil oděv zpěvačky Marty Urbanové, která vypadala jako učitelka českého jazyka na prvním stupni základní školy. (ÚSMĚV) Samotný koncert také probíhal v naprostém klidu bez nějaké velké akce. Hudebně mě to ale moc nezaujalo a moc pozornosti jsem koncertu nevěnoval.

Jiné to bylo v případě seskupení CLAWED FOREHEAD. Že se jedná o něco speciálního se brněnští fanoušci mohli nechat přesvědčit už na mnohých akcích ve svém městě. Glacial Croon pak byl další příležitostí udělat si mnoho nových fanoušků. Ve zkratce: bicí, kontrabas, dvě violoncella (resp. viola de gamba), housle a zpěvák. Jinými slovy, metal se dá dělat i bez kytar. Z CLAWED FOREHEAD jsem byl naprosto unesený na koncertě v rámci Waiting For The Winter, v tomto případě jsem byl trochu zklamán. Na zmíněném koncertu hráli covery Rammstein a Metallicy, které na Glacial Croon chyběly. Kapela tak zněla hodně jako Apocalyptica, v které jsem nikdy nenašel zalíbení. I přes to všechno CLAWED FOREHEAD ukázali výjimečný hudební um a pro ty, kteří je viděli poprvé, musel být koncert jistě velkým zážitkem.

Jako třetí se představila pořádající formace TEZAURA. Hudebně bych to přirovnal ke kapele ROSA NOCTURNA, možná bych ale přidal gothický přívlastek. Bohužel pocity z hudby jsem měl prakticky totožné a tak ani TEZAURA mě zrovna moc nenadchla. Co se týče koncertu jako takového to ale bylo něco jiného, když se na pódiu objevila zpěvačka Lori, která vzbudila pozornost téměř okamžitě. Snažila se i celé "své" hudební těleso trochu rozhýbat aby to nějak vypadalo a diváci se s poměrně jednolitou a ne příliš zajímavou hudbou nezačali nudit. Využívala k tomu například i bublifuk a vypadalo to, že se lidi docela bavili. Já si osobně našel jinou zábavu a tak se i koncert TEZAURY ztrácí v mé paměti ve škatulce nezapamatování-hodných kapel.

Přišel čas na hvězdu večera, kterou byli brněnští ARCH OF HELL. Bezpochyby všem známé těleso si získalo pozornost všech přítomných téměř okamžitě a po nemastných, neslaných kapelách rozjelo sympho/death metalové peklo. Každý, kdo ARCH OF HELL už viděl naživo, ví, že jejich koncert je velkolepá jízda plná skvělé hudby, akce a také notné dávky vtipu. O to se stará všech sedm členů, kteří už dávno ví, co od sebe mohou čekat. Přesto vždy někdo překvapí. Zpěvák Petr se zpěvačkou Terkou táhnou kapelu s mikrofony v ruce a při peckách jako Black Night nebo One Moment si s lidmi mohli dělat co chtěli. Písně z aktuálního alba One Day už každý moc dobře zná, a tak není divu, že se pod pódiem rozjel správný metalový masakr a v pogu se často ocitl i ten, který tam rozhodně být nechtěl. Kdo tam ale chtěl být, rozhodně si to užil na maximum. To jistě platilo i v případě kytaristy Childyho, který z pódia skočil do rozjařeného davu sólo nesólo, a fanoušci ho nějakou chvíli nechtěli ani vrátit na pódium. Nakonec se tam ale dostal zpátky a mohl pokračovat ve svém oblíbeném krabování. Kapela v současné době nahrává nový materiál, a tak kromě zmíněných hitů jako Utopia Treasure a Fateful, zahráli i novou věc The Game. ARCH OF HELL zkrátka ví, jak se svou pozicí nakládat a bezesporu dokázali své místo headlinera obhájit. Bez debat největší show celého večera, a to jak na pódiu, tak i pod ním.

Závěrečný koncert kapely SINNEMIA už vyzněl jako marný výkřik do prázdna. Po takové show se těžko překonává nastavená laťka a skupina hrající hard rock se ze stínu nedokázala vyhrabat. SINNEMIA zkrátka zůstala nedoceněna. Už jen proto, že hodně lidí po koncertě AOH odešla, mnoho z nich vyrazila na bar a koncertu nevěnovali pozornost. Prohozením posledních dvou kapel by SINNEMIA jistě získala větší pozornost a snad by si koncert i více užila. Přesto všechno pod pódiem stále zůstalo dost lidi na podporu a večer tak končil na vlnách hard rocku.

První ročník Glacial Croon se poměrně vydařil. Velkou (a hlavní) měrou se na tom podíleli Arch Of Hell, kteří akci vyzdvihli na vyšší úroveň. Při vší úctě k ostatním kapelám, vzpomínky na ostatní (snad kromě Clawed Forehead) koncerty ve mě nezůstaly déle jak jeden den a tyto kapely dále sledovat nebudu. Byl to ale příjemný večer ve společnosti přátel a to je to nejdůležitější.

Fotky: Nathanella

Více fotek na Photomusic


Zveřejněno: 10. 02. 2012
Přečteno:
3515 x
Autor: Dave | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

18. 02. 2012 11:52 napsal/a DW
Nath
škoda že jsi přestala psát :(.. Bóže, vy naděláte, musíš si za svým názorem umět stát a jakoukoliv kritiku přijímat, ale s úsměvem.. Vždyť o nic nejde.. U nás platí, že \"Souhlasím=dobrá recenze\" a naopak, ale tak to často chodí i ve světě .-)
18. 02. 2012 10:48 napsal/a Nathanella
haha
No...tyhle tahanice jsou přesně důvod, proč jsem přestala psát v rámci ČR. Tady není dovoleno, aby se ti kapela nelíbila a už vůbec nemáš právo ji kritizovat, protože zkus si to sám...bleee. Dave máš pravdu, pro mně bylo celkem utrpení nejen Tezaura ale i Rosa Noctura a je mi jedno, kdo tady bude co psát a že je má rád. Úroveň většiny českých kapel je ubohá a originalitu aby člověk v zákopech a ne na pódiu hledal...
13. 02. 2012 14:13 napsal/a DW
:)
jen čekám, kdy dorazí pan Tisíc lidí Tisíc chutí :)
13. 02. 2012 12:07 napsal/a Chuj
chujovina
Corbow: Kazdy jedinec ma jiny chute, takze to, co se muze zdat dobre tobe, nemusi zas ostatnim a naopak :]
13. 02. 2012 11:40 napsal/a Marta
Héééj
... a proč nemůžu zpívat v civilu? :D (S tou češtinou ses ale skoro trefil ;-)