Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

THE FIALKY – Kapitán 77 CD/LP 2011, Papagájův Hlasatel Records

Pražská parta THE FIALKY loni oslavila deset let na scéně vydáním vinylového sedmipalce, letos přichází s materiálem dlouhohrajícím. Ten spatřil světlo světa ve dvou verzích – coby průhledný žlutý vinyl (jeho součástí je i „volně ložené“ CD a textová příloha) nebo jako CD zabalené v digipacku.

A digipack vypadá opravdu luxusně – tvrdý lakovaný papír, kvalitní grafika (s několika drobnými“muškami“) a hlavně vložený plakát formátu A2, na jehož jedné straně jsou desítky fotek fanoušků kapely a na druhé texty všech skladeb (tedy i bonusových) v češtině i v anglické mutaci.

Název alba, respektive číslovka v názvu, jasně odkazuje na rok 1977, kdy to všechno začalo. Už kdysi tuším Hubert Macháně zpívali, že chtějí zpátky „sedmdesátej sedmej“, no a spousta dalších kapel prahne po tomtéž. A protože čas se vrátit nedá, je tu druhá možnost – svým idolům se přiblížit či vzdávat poctu. A THE FIALKY na nejnovějším albu tuhle práci odvádějí na solidní úrovni.

Hudební stránka podle mě lehce převyšuje textovou. Fialkám to šlape, do punku klasického střihu elegantně přimíchávají nějaké to ska, reggae a neštítí se ani popových pasáží – naopak HC ataky se nekonají. Většina skladeb pěkně odsýpá, prakticky s každou lze počítat jako s koncertním hitem – snad jen ty s vkladem hostů se na koncertech hrát nebudou. Když jsem nakousl hosty, tak těch se ve studiu objevila celá řada a vypomohli s vokály, klávesami, saxofonem... Úvod ale patří čistě kapele a jednoduché vyřvávačce o punku a kapelách, které jej před drahnými léty definovaly. Devízou nahrávky je kromě kvalitní instrumentace a zvuku i vokální pestrost – k mikrofonu se staví všichni čtyři členové kapely a střídají se zpěvy sólové se sborovými. Pak se hraje o něco pomaleji (Poslední prázdniny), zase rychleji (Backstage pass), a zase pomaleji – Začni myslet srdcem i díky vkladu dvou hostujících zpěvaček lehce připomene ZNC. A tak bych mohl pokračovat dál a dál, ale v podstatě bych opakoval – tím nechci říci, že by se kapela opakovala, protože ta se snaží o kdejaké zpestření, třeba Gangy ze základky jsou hustě proloženy klávesami.

Jestliže hudbu vezmu jako vcelku podařenou, byť na můj vkus příliš uhlazenou, pak s texty to taková sláva není. Kdyby jejich autorům bylo „náct“, celkem bych to chápal, ale u chlapů, kterým asi nechybí do třicítky zas tak dlouhá doba...??? Texty se sice tu a tam zabývají závažnějšími problémy (Sociální síť, Ty to zvládneš, Svět, Konec, Gangy ze základky), ale zpracování je takové jednoduché (=zjednodušené). A to jsem ještě nenakousl texty o vztazích, kamarádství nebo punkové komunitě, které jsou snad až naivní. Ale ono to k téhle oddechové muzice asi patří – hlavně se pořádně pobavit.

Za zmínku určitě stojí bonusy, rozdělené do dvou chlívečků. V prvním je cover mně neznámé skladby Party in Paris (původně U. K. Subs) v češtině, v druhém celé vyprodané a těžko sehnatelné EP z roku 2010 – tudíž pěkné dárky fanouškům.

V mém punkovém žebříčku jsou kapely, které mě baví víc, třeba VISION DAYS nebo KOHOUT PLAŠÍ SMRT, ale i THE FIALKY jsou kapelou, která stojí za nejeden poslech.

Seznam skladeb
  1. Kapitán 77
  2. Poslední prázdniny
  3. Backstage pass
  4. Začni myslet srdcem
  5. Kámoš potřebuje pomoc
  6. S tebou
  7. Kluci z Počernic
  8. Ty to zvládneš
  9. Gangy ze základky
  10. Sociální síť
  11. Svět
  12. Beach club (outro)

Bonus 1 (CD/LP)
  1. Praha Hoří

Bonus 2 (CD)
  1. S.C.É.N.A.
  2. (Mám o tebe) Strach
  3. Tričko
  4. Underground
  5. Idiot
  6. Herečka

Čas: 44:48

www.bandzone.cz/thefialky
www.phr.cz



Zveřejněno: 02. 12. 2011
Přečteno:
3403 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář