Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
INSANIA

VADER – Welcome To The Morbid Reich CD 2011, Nuclear Blast

VADER mi letos připravili dvě překvapení. A jak už to tak bývá, jedno příjemné a jedno nemilé. Nerad bych potenciálního čtenáře této recenze předem odradil, ale začnu onou nepříjemností, ostatně dodržím tím i časový sled. Pro ty, kteří dávají přednost dobrým zprávám, mám jeden trik – skočte rovnou na druhý odstavec (úsměv). Pro příznivce špatných zpráv se vrátím do letošního srpna, přesněji řečeno do 13.8. do pevnosti v Josefově, kde VADER v mých očích a uších dopadli neslavně; a nebyl jsem jediný, láteřilo více přítomných. Takže jsem nad polskou družinou zlomil hůl.

Jenže uplynuly dva měsíce a do rukou se mi dostalo album Welcome To The Morbid Reich. Abych pravdu napsal, nic extra jsem od něj nečekal, ostatně ze starších nahrávek VADER nemám naposlouchaného nic – viděl jsem kapelu vícekrát živě než jsem slyšel jejích alb. Asi je to ostuda, ale nějak jsme se s Peterem a jeho kumpány míjeli... Takže s takřka čistou hlavou jsem si „Uvítání v morbidní říši“ jen tak pustil a pak jsem si „jen tak“ řekl, že to snad není možné. Dlouho mě nechytla deathmetalová deska tak, jako tahle placka. Možná si někdo bude ťukat na čelo, ale první poslech mi připomněl někdejší setkání se SLAYER a jejich Reign In Blood před nějakými pětadvaceti lety. Ne, že by se VADER vrhli na thrash a začali kopírovat velikány, ale ten pocit... (navíc, ty thrashové elementy jsou místy nepřeslechnutelné).

Alfou a omegou alba je ale kytarová práce. Samozřejmě, že bez kvalitního rytmického doprovodu by to nebylo ono, ale ten je v pořádku a pak na sebe prostě kytary strhávají největší pozornost. Počet melodií, vyhrávek a sól, které se na albu nachází, dosahuje úctyhodné cifry, prakticky pořád se z reproduktorů line nějaké to „kvílení“. A není to „kvílení“ ledajaké, ale přímo parádní. Nemám příliš v lásce takový ten řeznický death metal, kde se objeví jedno sólo za pět songů a pořád se jen mydlí hluboké tóny. Tady je to takřka naopak, řezničina samozřejmě nechybí, ale vysokými tóny je tahle nahrávka živa. Je úplně jedno, která skladba zrovna hraje, pořád je to chytlavé, návykové, intenzivní... ale zároveň syrové a nátlakové. VADER se prostě povedlo trefit do mé noty a podle jiných ohlasů mám pocit, že nejen do té mé.

A nějaký tip na hit? Kromě intra Ultima Thule a mezihry They Are Coming..., přičemž obě kompozice lehce koketují s vážnohudebními postupy (v té druhé dotváří atmosféru ženský operní zpěv), lze označit jako „tip na koncertní tutovku“ prakticky všechny ostatní skladby. Pak ale nestačím kroutit nechápavě hlavou, proč na Brutalu za nějakých pětačtyřicet minut VADER zahráli tak nemastně a navíc dva covery... Kdyby do lidí naprali dva tři starší kusy a pak nasázeli nové fláky, mluvilo by se o nich jinak. Jedinou skladbou, která se vymyká výše naznačenému schématu, je závěrečná Black Velvet And Skulls Of Steel, která dává po všech těch vypalovačkou čas na vydechnutí, případně nadechnutí před dalším poslechem. Její atmosféra je specifická, tempo volnější, ale dopad do posluchačovy mysli stejně intenzivní, jako největší masakr Decapitated Saints, ve kterém Peter sází slova kadencí ruských kaťuší.

Nahrávka má parádně jasný a čitelný sound, obal je také na velmi dobré úrovni... co tomuto klenotu vytýkat? Nic mě nenapadá... Dávám po dlouhé době plný počet bodů a užívám si poněkolikáté krásu v Return To The Morbid Reich, The Black Eye, Come And See My Sacrifice, ...

Seznam skladeb:
  1. Ultima Thule
  2. Return To The Morbid Reich
  3. The Black Eye
  4. Come And See My Sacrifice
  5. Only Hell Knows
  6. I Am Who Feasts Upon Your Soul
  7. Don't Rip The Beast's Heart Out
  8. I Had A Dream...
  9. Lord Of Thorns
  10. Decapitated Saints
  11. They Are Coming...
  12. Black Velvet And Skulls Of Steel


Čas: 37:45

www.vader.pl
www.nuclearblast.de


Zveřejněno: 04. 10. 2011
Přečteno:
3365 x
Hodnocení autora:
10 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

14. 05. 2012 13:34 napsal/a Asphyx
se tohle album taky hrozně líbí. Jsem zvědavej, jak ho předvedou naživo na Metalfestu. Jen nechápu, že je zařadili asi na půl třetí odpoledne....Každopádně tohle cd protáčím pořád dokola a to mám starou tvorbu hodně rád a jsem jí odkojen:))
07. 10. 2011 00:05 napsal/a Johan
-> Dharm
Ty žiješ? :-) Víš jak to mám s hulením - nikdy! A tuším, že k jídlu jsem měl guláš se šesti ten den k vobědu... Ale že by to mělo vliv? :-)
06. 10. 2011 22:20 napsal/a Dharm
ty kraso
Johane, co jsi pred poslechem ty desky pozival, nebo hulil?
04. 10. 2011 09:20 napsal/a Coornelus
ty jo
Ty Johane, to jako fakt deset? :-)) Jdu na to, jak píšeš, že po Brutalu si na ně nebyl naladěn tak pod to se můžu podepsat. Jo a ostuda, že neznáš starší tvorbu to neni, ba naopak, mě se to líbí žes to přiznal a neděláš odborníka na veškerou muziku na světě. Pro Vader je to vlastně pochvala, když se svojí asi třicátouosmou deskou dokážou někoho nového zaujmout.