Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HUSMAN FEST

Pátek třináctého v psychedelickém oparu.

VOIVOD jsou bez jakýchkoli pochyb jedním z metalových kultů, který definoval žánr. Být 30 let na scéně a pořád točit alba, na která se čeká se zájmem, není zase tak úplně běžný model. I proto jsem tentokrát čekal natřískanou Chmelnici, ale fanoušků bylo spíš tak akorát. Zato ale vytvořili jednu z nejlepších atmosfér, co jsem na Chmelnici zažil.


Jako support byli vybráni pražští HC veteráni SLUT, kteří  ostatně nepředskakovali Voivod poprvé. A byla to víc než dobrá volba, i když bylo jasné, že většina lidí čeká na Voivod. Slut ale hned s úvodní Find the Power začali rvát do lidí svou verzi psychedelického hardcore s takovou vervou, že si velmi brzy získali většinu publika na svou stranu. Vedle lety prověřených pecek jako What The Fuck You Want, Animal´s Eyes  nebo Killer of Blood v setu zazněly i novější kusy jako William Choke nebo Comanchero. Kapela dokázala navodit místy až hypnotickou atmosféru a sklidila velmi slušnou odezvu.


Po přestávce nastoupila všemi očekávaná kanadská ikona a bez velkých skrupulí spustila The Unknown Knows z Nothingface. Nepřehlédnutelná postava stále se usmívajícího, šklebícího nebo gestikulujícího Snakea za mikrofonem, Piggyho nahradivší Chewy na kytaru, navrátilec Blacky na basu a za bicími nikdo jíný, než kliďas Away. S naprostým přehledem a bez siláckých gest valili do lidí jednu pecku za druhou. Jediný chmurnější výraz jsem  na Snakeovi zaznamenal, když se mu mezi aparátem na pódiu motal stage diver, ale hned ho to zase přešlo. Kostru koncertu tvořily převážně starší skladby jako The Prow, Ripping Headaches, Ravenous Medicine, Forlorn, Tribal Conviction, nebo Tornado, zazněla ale i Global Warning z aktuálního alba Infini a novinka Kaleidos. Podle toho, jak zněla, bych se o další osud VOIVOD rozhodně nebál. Chewyho výkon bude určitě úžasný nejen živě, ten chlap to v sobě má.


Fanoušci s každou další skladbou doslova šíleli a na přídavky se dovolávali kapely tak hlasitě, že se snad ani nedalo nevrátit se. A navíc, Voivod, Nuclear War a Astronomy Domine prostě nemohly chybět. Snakeův potutelný úsměv a nechápavé kroucení hlavou dával tušit že je s odezvou víc než spokojen. Před Astronomy Domine dal také vzpomenout na Piggyho a když sál skandoval jeho jméno, ukazoval se smutným výrazem prstem někam nahoru do kytarového nebe. Snad to tam Piggy slyšel…


Zveřejněno: 27. 05. 2011
Přečteno:
3598 x
Autor: Bubu | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář