Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

SIC.ENGINE – 7 Cuts CD 2010, vlastní náklad

Brněnská, doposud méně známá partička sic.engine, přivedla na svět svépomocí debutové EP, jenž dostalo název 7 Cuts. Na ploše patnácti minut se na něm potkáváme s muzikou, která se nese na vlně moderního metalu s anglickými texty. Pod pojmem moderní metal si může každý představovat něco jiného, pro upřesnění dodávám: jedná se o hudbu, která má nejblíže k metalcoru, kterého je jako děr na silnicích. Zároveň ale sem tam přesahuje až do jiných žánrů, nejčastěji nu-metalu, s důrazem kladeným na melodický a hitový refrén, což od té masové většiny sic.engine, alespoň trochu odlišuje.

Šestičlenná formace se může pochlubit především dvojicí vokalistů, což musí určitě samo o sobě atraktivně fungovat na živo. Oba dva jsou velice schopní, to je potřeba zdůraznit. Hlasové partie mají rozděleny stylem, že Fica se stará o melodický zpěv, zatímco dred trápí hlasivky brutálním vokálem. Nutno podotknout, že vokální projev je to nejzajímavější a nejlepší na celém EP. Oba hlasy se nesou nahrávkou v podstatě neustále a zcela přirozeně na sebe přitahují největší pozornost.

Hudební produkce se odvíjí, jak už jsem psal, na pomezí metalcoru s důrazem na melodii. Všechny čtyři songy se ubírají převážně ve středním tempu s občasným zrychlením, ve kterém jsou sic.engine nejvíc „in“, ale zároveň nejméně osobití a strašně moc zaměnitelní s tisícemi stylově podobně znějících kapel. Naopak v oněch středních a klidných pasážích, kdy se převážně sází na zpěváka Ficu a jeho vokál, má kapela své největší kouzlo. Ficův vokál je jednoznačně poznávacím znamením sic.engine a svou příjemnou barvou hlasu tahá kapelu do vyšších pater.

7 Cuts je dobrá nahrávka, působí kompaktním dojmem, žádná skladba nevyčnívá, žádná není o nic horší než druhá. Vážím si snahy nic nepodcenit a svěřit se do rukou kvalitnímu studiu. O zvukovou stopu se postaral Stanislav Valášek ve svém studiu Šopa, potom ale nerozumím tomu proč je výsledný zvuk tak potichu. Ani vizuální koncept není demáčově odfláknutý a byl svěřen do rukou odborníka. Fakt, že se mi nelíbí je věc jiná, pro jiné posluchače může být jistě zajímavý.

Přesto všechno mám takový pocit, že se sic.engine pustili do nelehké disciplíny. Všechny čtyři skladby jsou vedeny k velkému finále v podobě hitového refrénu, což není jednoduchá záležitost. I když se jim to zde celkem daří a cit a umění složit povedený refrén nelze přehlédnout, obávám se, že natočit celou desku v tomto stylu, by byl pořádný oříšek. Nicméně zde se hodnotí tato čtvrthodinka, kde se to ve své podstatě daří.

Seznam skladeb:

  1. The Beauty Of Her Bleeding Lip
  2. Street Lamp Silent Testimony
  3. Irreversible Shift Beneath The Cortex
  4. 7 Cuts

Čas: 15:26

http://bandzone.cz/sicengine


Zveřejněno: 15. 03. 2011
Přečteno:
3686 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář