TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

MORTIFILIA – Embrace CD 2008, Mondongo Canibale Records

Sušická deathmetalová úderka přichází po třech letech s novým albem. Stejně jako v případě debutu se o vydání postaral španělský label MCR, což zřejmě znamená, že CD Redemption se firmě vyplatilo. Mortifilia v mezidobí odehrála spoustu vydařených koncertů, jako jedna z mála nezměnila sestavu, takže jedinou otázkou zůstává, jestli se povedlo minulou desku překonat nebo alespoň vyrovnat.

Hned při prvním kontaktu musím žel konstatovat, že v případě titulního obrázku se nedá o remíze, natož překonání, prakticky vůbec uvažovat. Obraz neznámého autora mi přijde bídný až běda a barevný jak dětské omalovánky. Na stánku mezi kupou cédéček jej sice nikdo nepřehlédne, ale že by zrovna lákal k uskutečnění obchodní transakce… Mnohem lepší je to s vnitřkem knížečky, ve které nechybí pěkná fotka kapely, texty, děkovačky a další nezbytnosti. Přesto 1:0 pro Redemption.

U hudby samotné není tak snadné najít vítěze a poraženého. Embrace je bezesporu deska pestřejší, nabízí více poloh, na druhou stranu mi přijde příliš skladeb v středním tempu na závadu. Klasických vypalovaček na disku moc není. Nakládačka Arrival of Messiah se mi líbila už na koncertech, ale ještě větší jízda je Embrace, která sviští hodně svižně, navíc lehce odbočuje z deathmetalové cesty na pěšinku thrashmetalovou. Like A Beast začíná dokonce jak speed metal, ale po chvíli se zvrhne v další, příjemně melodickou, rubanici. Skvělé okamžiky nabízí devítka Storm, Slaying, Misery, Fear, ale oddechové pasáže mě až tak neberou. Zato předposlední Downfall Up je překvapivě technicky pojatá, nebýt nezaměnitelného zpěvu, asi bych nehádal, že je pod ním podepsána Mortifilia. Možná škoda, že k podobným experimentům a rytmickým změnám nesáhli pánové častěji. 

Další skladby plynou pozvolna. Illusion překvapí takřka heavymetalovou kytarovou vyhrávkou, následující … And Mother Said jede ještě o poznání pomaleji, jen krátká mezihra odsviští v tempu kvapíkovém a kytara v závěru opět vyjede do výšek. Naopak citelné zdrsnění nastává s Cursed Century, zdrsnění spíše v celkovém vyznění, protože tahle depresivnost opět nesází na rychlost, ale spíše na zemité riffy staroškolského death metalu. Podobně na tom je i You Are My Death.

Embrace je dobré album, ale přiznám se, že jsem od Mortifilie čekal trošku víc - víc rychlosti a přímočarosti, víc melodií a chytlavosti. Nové skladby mají složitější strukturu, na poslech jsou náročnější a ve srovnání s Redemption to vidím sotva na plichtu, obal pak posílá novinku až za svého předchůdce. Těsně, ale přece. 

Seznam skladeb:
  1. Remorse (intro)
  2. Arrival of Messiah
  3. Illusion
  4. ...And Mother Said
  5. Embrace (In Cruel Arms)
  6. Cursed Century
  7. Like A Beast
  8. You Are My Death
  9. Storm, Slaying, Misery, Fear
  10. Downfall Up
  11. Behind The Glassdoor
 
Čas: 34:50
 

Zveřejněno: 23. 10. 2008
Přečteno:
3420 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 01. 2009 10:31 napsal/a DW
Když
je koncert Kataklysm daleko a nelíbí se vám jejich nová poloha (Prevail), zajděte na Mortifilii.. Je to dostupnější a takřka to samé :)