Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

pátek 11.04. 2008, Klub 007, Praha – Strahov (www.klub007strahov.cz), EPHEL DUATH (it), DIVE (cze), HARMONY BAY (cze), sobota 12.04. 2008, Klub Naozzay, Nitra (www.rockclub.sk), neděle 13.04. 2008, Favál, Brno (www.faval.cz), +SEEDS OF SORROW (at)

EPHEL DUATH, oblíbení experimentátoři na poli extrémní hudby, zahrají fanouškům v rámci československého miniturné. Italští EPHEL DUATH patří k předním představitelům metalového experimentu a avantgardy. I přesto rozhodně nejsou okrajovou kapelou pro několik zasvěcených, naopak si vydobyli respekt a přízeň mnoha fanoušků napříč hudebními (a to nejen extrémními) žánry.

Skupina vznikla na konci 90. let a v prvním období své tvorby se věnovala technicky pojatému symfo-blacku, jehož pojetí bylo blízké kapelám jako EMPEROR či LIMBONIC ART. Již zde se projevovaly tendence EPHEL DUATH k maximalistickému projevu a zdánlivě chaotickému vrstvení motivů a zvuků, které má však pevný vnitřní řád. První období vyvrcholilo v roce 2000 debutem „Phormula“ (později vydaným jako „Rephormula“).

Zásadní zlom přichází v roce 2003. Deska „The Painter’s Palette“ katapultovala EPHEL DUATH na přední pozice experimentálně-metalového pelotonu. Kapela se zařadila mezi ty, které prorážejí cestu ostatním, hledají nové možnosti a posouvají hranice možného. V případě EPHEL DUATH navíc s noblesou, inteligencí, výraznou estetikou a uměleckým cítěním. V souvislosti s jejich stylem se nyní skloňují pojmy jako jazz, fusion, progress, ale na druhé straně i hardcore a plíživě do aranží infiltrovaly i elektronické prvky. Ačkoli téměř vymizela původní blackmetalová atmosféra, projev kapely je v mnoha ohledech tvrdší a razantnější než dříve.

Zatím poslední řadová deska „Pain Necessary To Know“ z roku 2005 posunula kapelu ještě do větších extrémů; hudebníci tentokrát silně zdůraznili kontury žánrů jako noise, math-core a samozřejmě free-jazz. Zvuk dnešních EPHEL DUATH je hodně drásavý, neučesaný, roztřepený, jejich styl lze přirovnat k obtížně prostupné houštině, kterou je třeba se prosekat a najít vlastní cestu. Mají ovšem potenciál oslovit fajnšmekry z řad příznivců metalu, hardcore, progresivní hudby, art rocku, soudobého jazzu, alternativy a dalších.

Že se kapela nebojí na poli hudby skutečně ničeho, o tom svědčí i velmi zdařilé album remixů „Pain Remixes To Know“ s dotekem industriálu, trip-hopu a podobných žánrů. Aktuálně pracují na koncepční albové novince „Through My Dog’s Eyes“, nechme se tedy překvapit, zda z něj nabídnou ochutnávku na svých koncertech.

Žánrový mix a směřování EPHEL DUATH je podobně turbulentní jako neustále se měnící sestava okolo lídra a kytaristy Davida Tisa. Nic to ovšem nemění na skutečnosti, že každé jejich vystoupení je unikátním zážitkem, naplněným hudební originalitou, perfekcionismem a maximalismem.

Celé mini turné absolvují také čeští zástupci HARMONY BAY. Jihlavské duo HARMONY BAY vneslo na českou scénu extrémní avantgardu, kde se snoubí technický death, grind, polyrytmika, jazzový feeling, ulítlá parodie na pop music a absurdní humor. Lahůdka pro příznivce CARNIVAL IN COAL, EPHEL DUATH nebo šílených projektů Mikea Pattona, ale HARMONY BAY mají svůj zvuk a svoji cestu. Jsou škatulkou sami pro sebe, alternativou k alternativě, extrémem extrémní scény a jejím pitvořícím se zrcadlem. Dělají si srandu ze sebe i z žánru, který se většinou bere vážně, ale dělají to s noblesou a hudebním umem, takže si to mohou dovolit. Jsou zkrátka opravdu „daleko“ (nejen hudebně) – někde, kam už oko a mysl normálního občana nedohlédne.

Každý z koncertů pak ještě doplní další speciální hosté. V případě pražské zastávky jimi budou plzenští DIVE, kteří úspěšně boří všechny žánrové hranice a momentálně bodují na české klubové scéně se svým nekompromisním crossoverem.

Brněnský koncert zpestří další dvě speciální formace. SEEDS OF SORROW platí za jednu z předních rakouských deathmetalových formací a svou pověst budou obhajovat i v Brně. Další velmi vítanou atrakcí bude rozhodně vystoupení brněnské sypačky SMASHED FACE v čele s nedostižným frontmanem Fredem...

Související odkazy:


Zveřejněno: 07. 04. 2008
Přečteno:
3452 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář