HUSMAN FEST

Do třetího dne festivalového šílenství se všichni probouzeli jen zvolna.

Spousta lidských schránek bez duše se ploužila areálem a všudypřítomné bahno zanechávalo v myslích červenohnědý obraz samotné podstaty dekadentního bytí. (Corbow) První MORBIDIUM jsem nestihnul a tak jsem dal za vděk slušnému brutal death metalu v podání CUTTERED FLESH. Kapelu jsem vloni v Krhanicích chválil a i tady zahráli pro první povstalé výborně. Navíc mají na kontě nové CD, které vyšlo u Grodhaisn. (Márty)

Podstatně jednodušší muziku produkují CRITICAL MADNESS a pod pódiem a i na něm už se skotačí. Hopsavý gore grind s větším poměrem rychlejších pasáží byl celkem gut (Márty)

EXIT WOUNDS...pro rány boží..tohle jsem nějak nepobral. Zpívající kytarista se neustále koukal na prsty, kde že je na tom hmatníku má a díky tomuto nezpíval přímo na mikrofon, tudíž jeho "artikulovaný" ryk nebyl občas vůbec slyšet. Hudebně to taky nebylo seitan ví co.... Po pár věcech opouštím prostor před pódiem. (Corbow)

FIRING SQUAD podladili opravdu až na podlahu pódia. Rozdíl mezi zvukem kytary a basy pražádný a zpěvák nebyl za nimi moc daleko. Snaha byla, ale nenadchli... (Manafob)

CARNAL DECAY mě dostali! Super brutální deathík, kde se střídaly pomalé hutné valivé pasáže s ultra klepačkami, bubeník byl fakt magor. Zpěvák lítal po pódiu a kousal fans v první řadě krokodýlem, ve kterém měl mikrofon. Určitě ještě stojí za zmínku fakt, že na kytaru v bandě hraje sličná blondýnka. (Márty)

SATAN´S REVENGE OF MANKIND opět vynechávka a zašel jsem na skandinávce TINNER, kteří rozbalili punk and crust jízdu ve třech (bicí-kytara-zpěv). Kotlík pod pódiem je větší a už se pěkně skáče. Tříakordové minutovky ale po chvíli přestaly bavit i mě. (Márty)

HYBRID VISCERY jsem slyšel poprvé. A musím přiznat, že pokud by to bylo i setkání poslední, neměl bych problémy se s tím vyrovnat. Vcelku tuctový svižný grindík se dvěma vokály, který sice nikterak neprudil, ale šel  jedním uchem dovnitř a druhým ven, aniž by zanechal výrazný zápis v šedé kůře mozkové. V daném ranku tu hrály a ještě hrát bodou jinčí kapacity... Ale asi budu se svým názorem v menšině, protože je sledovalo  slušné množství fans. Ale to je prostě nezaměnitelná atmosféra Obscenu. Každa z kapel má super podporu. (Goro)

ELYSIUM hrát nebudou... náhradníci ze Španělska (jejichž jméno mi bohužel uniklo) (byli to FREAKNATION pozn.Márty) vsadili na rychlost a množství, prostě fast and short. Během setu museli odehrát snad padesát věcí, fans v kotli se hodně bavili a po skončení dokonce měli snahu vyvolat přídavek. (Manafob)

HYMEN HOLOCAUST se navlékli do slušivých kombinéz, nasadili masky jak z Vřískotu, řádně podladili své nářadí a šlo se na věc. S jejich hudbou to ale zase taková sláva nebyla. Houpavý gore grind, který opět připomněl Gut. Rompeprop to včera rozbalili ve větším stylu... (Goro) 

Motor vozidla ENTHRALLMENT odešel do věčných lovišť a kapela zůstala kdesi v Maďarsku. Škoda. Jejich poslední věc Smashed brain collection, na kterou jsem psal recku, mi dost bavila a na jejich koncík jsem se těšil. Snad si jejich brutal death metal užijeme na dalším pokračování Obscenu. (Goro)

STERBEHILFE mě přinutili položit si otázku, proč mám rád hudbu. Odpověď jsem hledal stejně dlouho, jako jsem se vydržel dívat na tyto Němce. Nesehrané, falešné až běda a ačkoliv se zpěvák s bubeníkem snažili o sto péro, celý ansámbl "umírající pomoci" jakoby ne a ne naskočit a směřovat k vyšším obrátkám. Na Obscenu měli už jednou tu čest prezentovat svou kůži. Dnes jejich snažení přišlo v niveč. (Corbow)

VAE VICTIS z Austrálie dovezli rychlý punk-crust core. Oplácáná blondýnka statně řvala a zbytek kapely se šíleným bubeníkem valili jak sviň. Supr změna, takhle kapelka mi padla do noty a jemně falešná sóla a zpěv perfektně sedly. (Márty)

SUBLIME CADAVERIC DECOMPOSITION zvučili o něce déle, ale vyplatilo se, protože zvuk zabíjel. Stál jsem kousek od pódia a v těchto místech se počet decibelů pohyboval v hodnotách, kdy se zvuk mění v hmotu. Precizně zahraný nabušený grind s dotekem brutal death metalu. V kotli se začínají dít po čertech zajímavé věci a Vlakin a spol. nevědí kam dřív skočit. A opět musím smeknout před skokany. Inu, srdcaři... (Goro)

Jó Amerika. Jó MUCOPUS. Byl jsem u vytržení. M. předvedli kvalitní death metal s celou škálou vokálů od guttu-gore po nádherný HC ryk. Časté střídání rytmů s ultra klepačkami nutilo kotel střídavě moshovat a skákat. Prostě pastva pro mé uši. Zpěvák neustále zval lidi na pódium k stage-divingu a korunoval to vlastním saltem z pravé repro věže PA systému přímo do fans, kteří ho dopluli zpět na stage, inu parádička. (Márty) Taky jsem byl u vytržení. Parádní prácička. (Goro)

Kytarista BIRDFLESH měl namožený záda a v průběhu setu se přiznal bubeník, že naposledy, když tu hráli, tak měl namoženou prdel...ale že hráli i tak:) No a jinak tomu nebylo ani teď. Totální headbang a docela obstojný zvuk kvitovalo spousta fanoušků. Zábava! (Corbow)

WACO JESUS rozjeli lokomotivu, která byla k nezastavení. Zabijácký zvuk a nasazení. Stage diving a circle mosh pit. Pro mě zatím nejlepší kapela dneška. Žabosoba vystřídal mistr Helma (na americký fotbal v dvakrát takovém měřítku) (Corbow)

Minulý rok skvostní Dismember s naprosto bezchybnou show a letos dovalil na Obscene Ola Lindgren svůj ansámbl GRAVE. Třebaže jsem byl k jejich návratu na scénu před několika lety poměrně skeptický a jejich poslední alba mne nechala v klidu, živě jim to pořád šlape parádně. Jak se dalo očekávat, sáhli hlavně do svého zlatého fondu a hrálo se převážně z prvních tří kultovních záseků. Vždyť jestli jsem dobře počítal, jen z prvního Into the grave se hrálo 3 x. Grave si u mne šplhli hned na začátku, protože zahajovali mou nejoblíbenější peckou Tourning black ze Souless. A pak už klasika střídala klasiku. And here i die…, Into the grave, You´ll never see… Ale dostalo se pochopitelně i na vály z jejich diskografie méně letité. Třebaže mi Grave nedostali do kolen jako minulý rok již zmiňovaní Dismember, předvedli nadstandardní výkon plný death metalu švédského střihu. Jen škoda drobných zvukových problémů. Frontmanova kytara byla chvílemi hůře slyšet. Doufám, že se dovážení letitých death metalových legend ze Skandinávie na Obscene stane tradicí. Co bude příště? Entombed? Hypocrisy?:o))  (Goro)

A konečně nastala chvíle, kterou jsem tak dlouho očekával a spnil se mi sen, v jehož splnění jsem ani nedoufal. A rozhodně jsem nebyl sám, protože v této chvíli stál před pódiem nejpočetnější dav. Stačí napsat pouze dvě slova: BRUTAL TRUTH. Kdybych si směl na pustý ostrov vzít pouze jednu jedinou grindovou nahrávku, sáhnu po jejich nedostižné fošně  Extreme conditions demand extreme responses. A když jsem konečně slyšel živě takové hymny z ní, jako Birth of ignorance, nebo Ill neglect (pamatujete ještě na skvělý klip?)… Paráda! A nostalgie... Vidět v akci legendární vlasatou postavičku Dannyho Lilkera se nepodaří každý den. Ostatně, tento pán se potuloval areálem již od minulého dne. Vesela popíjel a bavil se s fans. Ale nejen debutem žilo vystoupení Brutal Truth. Projela se celá diskografie a ukojen musel být každý (musím ještě zmínit minimálně hitovku Kill trend suicide). Jen tak na okraj, pánové nezapřou svoji lásku k travce, protože chvílemi jejich hudba zněla hodně „zhuleně“, ale kdo jejich tvorbu alespoň trochu zná, nemohl být překvapen :o). Zvláštní hold pak musím složit bubeníkovi, protože už jenom jeho pozorování byl zážitek. Blázen na svobodě. A pokud si někdo myslel, že pěvec Inhumate bude tento večer posledním, kdo si mikrofonem rozmlátí hlavu, Kevin Sharp (alespoň doufám, že to byl on…) ho během chvíle vyvedl z omylu. Stál jsem, pokyvoval do rytmu a spokojeně se usmíval. A mimochodem, při poslechu si nešlo  nevšimnout, kde berou  některá současná velká jména stáje Relapse svoji inspiraci… Co ještě napsat… Snad jen, že Brutal Truth splnili očekávání do nich vkládaná a jejich set patřil k absolutním vrcholům letošního ročníku. Koncert hodný legendy. Doufám, že se dočkáme i nějakého nového materiálu na stříbrném kotouči (a na asfaltu, samozřejmě… :o). (Goro)

Po několika hodinách stání jsem musel své tělo „vyvenčit“, občerstvit a na chvíli uvést do polohy sedu a tak mi unikli následní YACOEPSAE. A jak tak poslouchám věci z jejich fošny Tanz, grosny, tanz…, pekelně mne to štve. Neskutečná rubanice! V jejich případě rozhodně platí short, fast & loud. Ale po třech dnech už toho má jeden plné zuby. (Goro)

Nacházím ještě poslední zbytky sil a vyrážím na PIGSTY. A jsem tomu rád, protože jejich setík byl maximálně vydařený, nabušený a veselý. Pigs are back! Grind jak se patří se spoustou zábavy a nadsázky. Jejich protest song s patřičným proslovem o zlodějích ganji samozřejmě nechyběl. A byl jsem příjemně překvapen, kolik na ně ještě vydrželo fans a jakou měli podporu a ohlas. Super! (Goro)

Za tónů se HUMAN ERROR se vydávám do pelechu a závěr jejich setu už poslouchám pouze ze spacáku. Z toho, co jsem měl možnost vidět a slyšet, se jednalo o celkem ucházející grindík s trochou toho crustu. Nicméně během celého letošního maratonu jsme měli možnost vidět zajímavější uskupení. Hodina je neúprosná a vstávání v 7:30 je nepříjemným a hlavně neoddiskutovatelným faktem. A tak mi unikají závěrečné dvě kapelky. A minimálně v případě 2 MINUTA DREKA je to chyba. Ráno jsem vyzpovídal jedince, který vydržel a rozhodně se prý bylo na co dívat. Minimálně v případě těžkotonážního frontmana…  (Goro)

Letošní ročník Obscene Extreme nelze hodnotit než pozitivně. Jako vždy. Pořadatelské službě nelze vytknout absolutně nic. Vše klapalo naprosto bezchybně. Jako každý rok i letos návštěvníky pohltila naprosto úžasná a přatelská atmosféra, která v daném ranku jen těžko hledá konkurenci. Za celou dobu trvání festu jsem nezaznamenal jediný incident. Jako každý rok se sjeli fans z celého světa a všichni si skvěle užívali. A že se někteří uměli vyparádit. Ostatně, setkání žabáka, losa a robota na pódiu při setu Birdflesh je toho jasným důkazem. Ohromná spousta skvělé hudby a nepřeberné množství nabízených titulů v přilehlém grind marketu. Tam si musel vybrat i ten nejnáročnější jedinec. Snad každá peněženka po návštěvě stánků pěla litanie. Slušná nabídka pokrmů i pitiva. Už teď se těším na další výjezd do „grind destination Trutnov“ v příštím ruce. (Goro)

Nej kapelky pro Gora: Rotten Sound, Brutal Truth, Behemoth, Grave, General Surgery, Life is a Lie, Rompeprop, Mucopus,  Sublime Cadaveric Decomposition, Vulnus

Nej kapelky pro Mártyho: Afgrund, Life is a Lie, Rompeprop, General Surgery, Carnal Decay, Vae Victis, Sublime Cadaveric Decomposition, Mucopus, Grave, Brutal Truth


Zveřejněno: 07. 07. 2007
Přečteno:
3483 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 07. 2007 23:39 napsal/a Hanka
fotky
Tak a máme tu i sobotní fotky.
10. 07. 2007 12:40 napsal/a marty
report dokoncen!
ufff
10. 07. 2007 12:39 napsal/a marty
report dokoncen!
ufff