DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

Pražští Metalisté Lammoth před několika týdny dotočili nové demo „Reflections“ (recenzi najdete v recenzích) a materiál je to natolik zajímavý, že jsem se rozhodl vyzpovídat hlavní tahouny kapely, kytaristu Ozzyho a bubeníka Morba...

1.Nazdar chlapi, následující otázka je již dost omletá, ale přeci jen se určitě najde někdo kdo o vás ještě neslyšel, či vás nezná příliš dobře. Povězte nám stručně něco o historii a členech Lammoth, do jakého stylu se řadíte a co vůbec název Lammoth znamená?

Ozzy: Zdar. Obsáhlou historii si může každý přečíst na našich stránkách, takže jenom stručně shrnu, že kapela Lammoth vznikla zkraje roku 2002 ve složení současné melodické sekce + basa . O rok později se k nám připojil Morbo na bicí. Hledání zpěvu bylo ještě komplikovanější, nejdřív jsem zpíval já, pak se k nám přidal Ondřej Vávra, se kterým jsme natočili i první demo „Čas ticha skončil“ a naše sestavová anabáze (snad) skončila o Vánocích 2005, kdy se k nám přidala Astarte. Název Lammoth je převzat ze Silmarilionu od J.R.R. Tolkiena. Je to jméno jednoho údolí ve Středozemi a znamená věčná ozvěna.

Morbo: Zdravim. Stylově jsme si sami pro sebe vymysleli označení „progressive power metal“, čímž chceme zkráceně vyjádřit, že naše skladby žijí vlastním životem, nenásledují žádná zavedená schémata a každá prožívá svůj vlastní vnitřní vývoj (odtud „progressive“) a zároveň jsou povětšinou velmi svižné a „heavy“ s důrazem na melodii (odtud „power metal“).

2.Když se vrátím o pár let zpět, debutové demo z roku 2004 má o dost horší zvuk než nové „Reflection a hráli jste na něm v jiné sestavě. Naopak „Reflections“ již míří podstatně výše, jak to vidíte vy? Jste se zvukem spokojeni, kde jste nahrávali?

Ozzy: Co se týče zvuku, tak jsme realisti. Samozřejmě ve srovnání s profesionálním albem pohoří, ale pro představení kapely ho považuju za dostačující. Nahrávání probíhalo svépomocí ve zkušebně, pouze bicí se nahrály ve studiu. Po stránce obsahu první demo uzavírá etapu Lammoth před příchodem Astarte a celkově dobu, kdy jsme se pokoušeli spíše o speed metal.

Morbo: Zvuk „Reflections“ mám na svědomí já, neb jsem se staral o mixáž. Bohužel mé zkušenosti nejsou letité a chybami se člověk učí. S něčím jsem spokojen, s něčím méně. Rozhodně jsem se v mnohém poučil a mám jasno v tom, co příště udělat jinak a lépe, což považuji za pozitivní.

3.Podivil jsem se, že máte nové demo na svých webovkách ke stažení, zatímco to staré ne, proč to? Vůbec nové demo neprodáváte? Přeci jen náklady se musí nějak zaplatit, jak to je u vás?

Ozzy: Kvalita zvuku starého dema je dosti slabá, což ve svém důsledku spolu se stylovým odklonem přispělo k tomu, že jsme ho stáhli ze stránek a nyní ho uvádíme již pouze z dokumentačních důvodů.

Morbo: Nové demo prodáváme za symbolickou cenu na koncertech pro lidi, kteří mají zájem o stylové provedení na CD. Náklady samozřejmě byly a bylo by hezké je zaplatit, ale mnohem důležitější je pro nás v tuto chvíli, aby se nahrávka dostala k co největšímu počtu uší. Na tom se kapela shodla jednohlasně.

4.Také mě překvapila změna jazyka, pokud se nepletu, tak dříve byla většina vašeho materiálu zpívána v češtině, co se stalo, že jste najednou úplně otočili a vše je v angličtině?

Morbo: K tomu došlo v rámci drastické evoluce kapely v období hledání zpěváka po odchodu Ondry. Přihlásil jsem se jako textařská výpomoc Ozzymu, neb se mi v šuplíku hromadily nápady, ale jako podmínku jsem udal, že chci pracovat v anglickém jazyce a to zejména z toho důvodu, že ji jako jazyk považuji za zvukomalebnější, příjemnější na poslech, mnohem jemnější a také zkratkovitější co se vyjadřování týče – to všechno ji v mých očích tvoří jazykem mnohem vhodnějším pro tvorbu textů, než poněkud těžkopádná a zdlouhavá čeština. No a vzhledem k tomu, že Ozzy také umí anglicky, přidal se ke mně.

Ozzy: K tomu bych dodal, že velký podíl na tom měla i Astarte, která se ke zpívání v češtině stavěla dost negativně. V současnosti je hlavním textařem Morbo a já v podstatě pouze vypomáhám s Tolkienovskými texty.

5.Jmenujete se podle názvu od Tolkiena, zpíváte Tolkienovské texty. Jak je to vůbec u vás s texty, jsou všechny o příbězích z knih tohoto génia (podle názvu jsem zaznamenal pouze Helm´s Deep), nebo se zaobíráte i jinými tématy? Zde se též nabízí otázka jaké poselství nesete svým posluchačům?

Ozzy: Tolkienovské texty tvořily vždy zhruba něco kolem 20-25% a mám je na svědomí já. Tedy v době českých textů jsem měl na svědomí všechny texty a za současného stavu to je tak, že Morbo s klávesákem Pavlem vymysleli, že by bylo fajn udělat velký tolkienovský epos, který by se postupně tvořil tak jak budou vznikat vhodné skladby a zároveň vymysleli, že texty k němu budu psát já. Takhle tedy vznikla idea eposu Lay of Númenor, ze kterého jsou na demu 2 skladby a to Westward Evermore a titulní Reflections.

Morbo: No a já mám na svědomí ona „jiná témata“, i když často s Ozzym spolupracuju při tvorbě svých textů (zejména co se inspirace a některých drobností v ději týče), proto se občas objevuje jako spoluautor mého textu. Já rád tvořím texty tak, že obsahují minimálně dvě roviny. Jedna z nich je povrchová a líčí příběh, který ovšem slouží jen jako takový kabátek pro rovinu druhou, což bývá často nějaká moje teorie, myšlenka, názor či osobní zkušenost s tím či oním.

6.Jaké kapely jsou vašimi vzory? Tématicky mě napadají Blind Guardian, ovšem ty jsou hudebně trochu někde jinde. Posloucháte třeba i tvrdší styly?

Ozzy: Přímo o vzorech se asi nedá mluvit, spíš o oblíbených kapelách, které samozřejmě mají vliv na způsob našeho skládání. Konkrétně u mě bych zmínil třeba Megadeth, Nevermore, Evergrey...

Morbo: V naší kapele má každý úplně jiné favority a řekl bych, že to velmi přispívá naší rozmanitosti. Já osobně mám rád DREAM THEATER (i když je už neposlouchám tolik, jako dřív), PAIN OF SALVATION, DEATH, EMPEROR a hromady, hromady dalších. A věř, že kdyby svůj výčet udělali zbývající členové LAMMOTH, objevily by se tu zas uplně jiné kapely a jiné styly.

7.Není neobvyklé, že by hudebníci měli více projektů, soustředíte se všichni jen na Lammoth, nebo se hudebně vyžíváte i jinde?

Ozzy: V podstatě jediným členem, který se naplno věnuje i jiným projektům je Morbo, my ostatní buď nemáme nic, nebo pouze určité zárodky.

Morbo: Ano. Hraji ještě v kapele HELL a občas vypomáhám i jinde. Jsem v tomhle lehce hyperaktivní a kdyby to jen trochu šlo, měl bych kapel třeba 10. :-) Bohužel má však den jen 24 hodin. :-(

8.Koncertů už máte odehráno něco přes dvě desítky, což již není málo. Jak to bude do budoucna, připravujete nějaké koncerty či turné?

Ozzy: Souvislé turné zatím nechystáme, na začátek roku máme naplánováno několik koncertů, chtěl bych pozvat zejména na 31. ledna do klubu Matrix, kde s námi vystoupí kapely Doriath a Belligerence. Informace o konkrétních konertech jsou k dispozici na stránkách.

9.Poslední otázka se bude týkat budoucnosti. Jaký je nyní váš cíl? Kam se chcete dále ubírat? Budete nějak dále měnit styl?

Ozzy: No hlavně doufáme, že už nebudeme měnit sestavu.

Morbo: Tohle je zapeklitější dotaz, než by se mohlo zdát. Stručně by se dalo říct: maximální rozmanitost při zachování pevné kompaktnosti písně.

10.Pánové děkuji vám za rozhovor a hodně štěstí na poli hudby. Určitě jsem zapomněl na něco co zde mělo zaznít, takže jestli byste něco chtěli vzkázat svým fanouškům či lidem co vás neznají, zde máte prostor...

Ozzy: Tobě díky za rohovor, čtenářům za to, že dočetli až sem a pokud je něco z toho zaujalo, ať si stáhnou naše demo. Mějte se.

Morbo: Též děkuji za rozhovor. Napovídal jsem toho až moc, ať teď mluví hudba. Zatim...


Zveřejněno: 19. 12. 2006
Přečteno:
3550 x
Autor: Dharm | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář