ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

IN ARTICULO MORTIS – The Time Has Come CD 2006, vlastní náklad

Ani nemusím otevírat booklet a hledat autora grafiky ... na první pohled je zřejmá práce Jirky Šujanského ze spřízněných Moriorr. A hned si do titulní upravené fotky rýpnu, protože nemlich to samý už Jirka použil na obalu při reedici Řevu alkoholika své kapely. Podařenější je vnitřek, kde texty doplňuje vizuální doprovod naznačující poselství slov – a černobílé fotky nejsou k zahození. Jinak je grafika spíše střízlivější a to vůbec není na škodu. Booklet navíc obsahuje řadu fotek kapely a jednu hodně raritní – ostříhaného Honzu Kapáka, který s kapelou v létě 2005 odehrál coby host nějaké festy.

Honza nehostoval pouze před lidmi, ale celou desku naklepal ve svém pekelném studiu. A na rovinu, z Hellsoundu už vylezl kvalitnější zvuk. Když srovnám Articulo třeba s Mortifilií, je kvalita jednoznačně na straně těch druhých. Zvuk The Time ... je tak nějak zastřený, nemá ty správný grády – na druhou stranu je ale každý nástroj dobře identifikovatelný. 

Hudebně se pánové od předcházející nahrávky The Last Dialogue z roku 2004 nehnuli ani o píď. Stále se jedná o klasický death metal brutálnějšího střihu – chrčící vokály, řezavé kytary, dusající bicí a na stylové poměry výrazná baskytara. Plná polovina skladeb už zazněla na předloňském promáči a právě tyhle starší skladby jsou zařazeny na prvním až čtvrtém místě aktuálního nosiče. Už v minulé recenzi jsem psal, že IAM nepřináší nic nového na death metalovém kolbišti a totéž platí i tentokrát. Ale zároveň je třeba chlapům přiznat schopnosti vymyslet nekomplikované a na death metal svým způsobem hitové skladby. Struktura všech songů má pevný řád a po pár poslechách se v albu velice snadno orientujete. Takřka každý kousek má nějakou charakteristickou vlastnost – většinou refrén, který zůstává nastálo v podvědomí a ne a ne se ho zbavit. Chodíte si po ulici a v uších máte „Merciless murders“, „God is dead“ nebo „Suffering is endless“. Sóly se spíše šetří, ale když už na ně dojde, padnou do okolní riffovačky dokonale. Zahráno je všechno s přehledem, přínos živého bicmena je proti automatickým bicím na The Last Dialogue markantní.

Trošku horší je to s texty. Při samotném poslechu to není tak zřetelné, tam maximálně registrujete slova typu God is dead, ale když se začtete v bookletu, je to horší. Rozličná a celkem zajímavá témata (např: antináboženství, drogy, války, neprávem odsouzený, autohavárie) jsou zpracována jednoduše a popisně, některé obraty jsou svázány stylovým klišé a třeba závěr první (six, six, six) nebo poslední skladby (satan) mi přijdou v roce 2006 úsměvné.

Podtrženo, sečteno – žádná revoluce v českém podzemí se nekoná, žádný průšvih taky ne. The Time Has Come je obstojná záležitost, která příznivce klasické death metalové práce určitě neurazí. 

Seznam skladeb:

  1. God Is Dead
  2. The Face
  3. Suffering
  4. The Last Dialogue
  5. Heroes
  6. 45 Seconds
  7. Mechanism of Murder
  8. Dechristianize

Čas: 32:51

http://www.inarticulomortis.cz


Zveřejněno: 14. 12. 2006
Přečteno:
3623 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář