Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
INSANIA

Litva. 65 000 km čtverečních, tři a půl milionu obyvatel. Rovina. Pole a louky, borové lesy.

Prastará krajina, kde člověk cítí všemi smysly sílu země a slunce, kde mluví každý strom a kámen, kde stále hoří obětní ohně dávným božstvům a v šepotu stromů jsou slyšet duše předků. A když k tomu všemu přidáte trochu místního hudebního folklóru, smícháte s živoucí tradicí severského black metalu a ovšem nezapomenete vmíchat silnou inspiraci klasickým heavy metalem, zjeví se před vámi OBTEST.

Časem a léty hraní se z klackovité war black metalové kapely, jež vznikla koncem roku 1992 a byla ovlivněna tvorbou severských Mayhem, Darkthrone či Enslaved, stalo svébytné těleso, hledající tu správnou kombinaci burácející heavy metalové rytmiky, bohatě vrstvených, pestrých rifů, pohanství, lidové inspirace, blackového vzdoru a živelné energie. Myšlenkově se OBTEST posunuli od děsuplného syrového válečnictví k hlouběji pojaté pohanské tradici, historii a mytologii. Toto cítění je pak vyjádřeno zpěvem v rodné litevštině.

Koncerty po celém Pobaltí i v ostatní Evropě (Německu, Finsku, Rusku, Nizozemí, na Slovensku i v Čechách na volyňském Open Hellu) ukázaly, že navzdory bohatým inspiračním zdrojům mají OBTEST svůj vlastní styl a zvuk, přičemž se přísně drží klasického metalového výrazu a tudíž i hráčského obsazení - vokálů, kytary, basy a bicích. Po dvou demonahrávkách a čtyřech sedmipalcích se kapele v roce 1999 podařilo vydat první CD Tūkstantsmetis (vyšlo i jako LP v r. 2003). Následovalo jej další album Auka Saniems Dievais (Obětování starým bohům), které vyšlo o dva roky později u domácího labelu Ledo Takas, jenž se postaral i o zatím poslední nahrávku OBTEST - Iš Kartes I Karta ( Z generace na generaci). Tento počin s velmi propracovanou koncepcí oslavuje moudrost předků, jejichž stopy a znamení lze číst všude kolem nás.

?Oheň sjednocuje naše předky v jednoho

Voda a čas nesmyjí tuto krev

Pevní jako zeď kráčíme z věků do věků

Byli jsme, jsme a budeme

Zůstaneme navždy!?

Svou výbušnou energii předvedou OBTEST 22. ledna v pražském Matrixu, kam jste srdečně zváni vy všichni, kteří máte rádi pohanský black metal hraný pěkně od podlahy.

Na koncertě se také představí domácí spolky RETURN TO INNOCENCE a STÍNY PLAMENŮ. Začátek je stanoven na 20.00 a vstupné činí 190 Kč


Zveřejněno: 08. 01. 2006
Přečteno:
3310 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář