Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

A+ - A+ CD 2005, vlastní náklad

Miloš Bešta, dlouholetý šéf klatovské thrash/heavy metalové kapely Asmodeus nám zaslal hned dvě cédéčka k recenzi. Začnu tím čerstvějším, které vychází pod hlavičkou A+, vedlejšího projektu členů Asmodea. ?Tento projekt vznikl na základě nashromáždění melodických rockových nápadů, které by zřejmě nepasovaly do běžné thrashové produkce Asmodea a nám bylo líto je jen tak vyhodit nebo založit? ? tak Miloš přibližuje materiál bezejmenného CD. A má minimálně ve dvou věcech pravdu ? pro Asmodeus je to opravdu měkota, na druhou stranu by takhle silného materiálu ležícího někde v šuplíku byla škoda.

Poslech A+ je od začátku do konce příjemný. Písničky vychází z klasického hard rocku, občas se přiblíží až k heavy metalu. Hned v úvodní písni dostávají docela dost prostoru dechové nástroje (booklet hovoří o trubce, trombónu a saxofonu, ale jestli tady hrajou všechny, nepoznám) a skladbu sympaticky podbravují. Ale A+ je hlavně o kytarách a čistém nezaměnitelném zpěvu Miloše. Ve Svaté válce zaujme podařený refrén na pomezí pop rocku a v následující Jsem jako jezero trocha experimentů se zvukem a opět melodický refrén. Ve čtyřce se místy lehce přitvrzuje a i zpěv nabírá na agresivitě a pro mě je to první vrchol nahrávky. Zato Klub zvířat je v úvodu pomalá pocitovka, která náhle přechází až do heavy metalu, aby se zase vracela k úvodu a tak dokola. Vlak do Tulsy je skladbou, u které mám rozporuplné pocity -  půlka s odsekávaným chraplavějším zpěvem a opakujícími se rify mě nebere, zato melodické kytarové vyhrávky se mi líbí. Svině na grilu jsou prý o ex-přítelkyních či ex-manželkách, mrchách a děvkách z pohledu opuštěných chlapů a hudebně je to mnohem zajímavější než předchozí Vlak. Milošovi prostě sedí jeho klasický projev a hudebně se jedná o další silnou věc plnou hezkých kytarových motivů. Ve skladbě Sníh je nepřeslechnutelná výborná baskytara Milánka Bravury a refrén opět patří mezi velmi silné a do hlavy se zarývající momenty. Pohádkově začíná písnička o amerických sériových vrazích ? možná paradox, ale na mě úvodní pasáž prostě působí jako pohádka. Po chvilce se lehounce přidává na hutnosti zvuku, ale skladba je to spíše pomalá a pocitová  (až na téma textu). Závěr patří další silné vypalovačce, která uzavírá podařenou kolekci 10 skladeb

Jednoduchý booklet nabízí sestavu plnou pseudonymů (Miloš je Slobodan Miloševič a kromě kytary a zpěvu má na starosti také jídlo, do bicích mydlí Asmodědus atd.), přiblížení osoby textaře Gabriela Batiggii žijícího v Argentině (samozřejmě se jedná o Jana Petrička, dvorního textaře Asmodeus) a místo textů je ke každé skladbě krátký komentář, který nám nechápavcům osvětluje o čem že to vlastně je. A české texty jsou jako vždy u J. Petrička na úrovni.  Zvuk pořízený v Ex Aviku je v případě nahrávky tohoto typu v naprostém v pořádku, všechny nástroje jsou velmi pěkně čitelné. Nahrávalo se na podzim 2004 pod dohledem P. Broma a M. Pošváře, mastering Přéma Haas ve studiu PyHa.

Z téhle desky sálá radost, nadhled,  pohodička a muzikantský um. Vřele doporučuju. Objednat lze přes email na webu Asmodeus za 100 Kč,- + pošta.

Čas: 38:28

Seznam skladeb:

  1. Snídaně v hlavě
  2. Svatá válka
  3. Jsem jako jezero
  4. Milenci z obrazu
  5. Klub zvířat
  6. Vlak do Tulsy
  7. Svině na grilu
  8. Sníh
  9. Král rybář
  10. Largo desolato

web: www.asmodeus.info


Zveřejněno: 04. 07. 2005
Přečteno:
3240 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář