HUSMAN FEST

CD/LP 2018, Loma Vista Recordings / pop, hard rock / Švédsko

GHOST jsou všude. Ať chcete, nebo ne, tahle omaskovaná parta v poslední době vykukuje zpoza každého rohu. Bylo jasné, že se kolem jejich novinky „Prequelle“ strhne mela, ale i tak je ten humbuk až nad očekávání veliký.

Když pomineme vše, co se kolem GHOST dělo před vydáním „Prequelle“, převážně v negativním smyslu, je tady čtvrtá řadovka kapely, u které bylo jasné hned od začátku, že je potřeba ji brát jako produkt. Jenže tenhle tajemný produkt nabízel na svých prvních dvou deskách skvělou porci hudby, která měla kouzlo, nechyběla jí atmosféra a hlavně nebyla hloupá. Čpěl z ní odér starého hard rocku, doplněného sem tam okultně znějícími klávesami, a lehce stravitelného zla, to vše v podobě skladeb, které i přes své mouchy dávaly smysl. I tenkrát GHOST hráli na první dobrou, ale pořád to byla rafinovaná hudba, která dokázala zaujmout i jiné lidi než jen ty, kteří touží po senzaci a potřebují k hudebnímu zážitku divadlo a vše naservírované na zlatém podnosu.

Po druhé desce „Infestissumam“ se díky narůstající popularitě Švédů něco změnilo. Nechci tvrdit, že následující „Meliora“ byla úplná blbost, obzvlášť při porovnání s novinkou, ale kouzlo GHOST se v podstatě vytratilo. Kapela ale zaznamenala mnohem větší komerční úspěch a v dnešní době je v pozici mezinárodních stars. GHOST se vezou na vlně velké popularity a to velí jediné, komerčně úspěch zhodnotit a tím pádem udržovat fans ve střehu a servírovat jim každou chvíli novou porci muziky. I když od poslední velké desky uběhly standardní tři roky, v mezidobí GHOST vydali tragikomické EP „Popestar“ a jeden živák. Oheň se prostě musí udržovat a pramen nesmí nikdy vyschnout…

Aniž bych si hrál na nějakého vizionáře, bylo před první poslechem „Prequelle“ jasné, o co tady půjde. Tématika odvrácené strany dobra se sice prolíná do textů a image, ale v hudbě se už pro temné odstíny mnoho místa nenajde. Kapela sází na chytlavé refrény, to ostatně dělala vždy, ale teď už jejich sladkost dosáhla hranice cukrové vaty, kterou jste dětem koupili v neděli na pouti u kolotočáře. A tak fanoušci stadiónových odrhovaček budou nakojeni do syta.

GHOST vždy používali klávesy, ale na nějaký temný nádech hammondek jako před lety zapomeňte. Momentálně jsou klávesy na úrovni Dua Jamaha a podobných blbostí. Přes ještě snesitelný začátek desky se postupně začínají dít doslova příšernosti. Slaboduchost nahrávky podtrhuje předposlední instrumentálka „Helvetesfönster“, jíž nelze brát snad ani jako špatný vtip. Ve věci „Miasma“ zazní dokonce sólo na saxofon, nad kterým nestíhám kroutit hlavou. U začátku songu „Pro Memoria“ jsem se zastyděl sám za sebe, že si tohle pouštím a hned to nevypnu, závěrečná „Life Eternal“ je potom čistokrevný pop rockový doják jak z osmdesátek; tady mi k pocitu, že jsem se ocitl v totálních sračkách, schází už jen trvalá na hlavě…

Ne, nemá cenu trápit se vzájemně dál. Kapela nakopla zlatou žílu a své neustále rostoucí publikum se rozhodla podojit. GHOST tak složili (?) skladby, které mi připadají totálně vlezlé a nevkusné a řadím je na úroveň vesnických zábav, kde by jistě zabodovaly.

Seznam skaldeb:

  1. Ashes     
  2. Rats     
  3. Faith     
  4. See the Light   
  5. Miasma   
  6. Dance Macabre
  7. Pro Memoria
  8. Witch Image  
  9. Helvetesfönster  
  10. Life Eternal

Čas: 41:43

Sestava:

  • Tobias Forge - zpěv
  • Nameless Ghouls - všechny nástroje
  • Papa Nihil - saxofón

http://ghost-official.com


Zveřejněno: 14. 06. 2018
Přečteno:
3659 x
Hodnocení autora:
3 / 10

Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

17. 06. 2018 09:39 napsal/a Johan
GHOST...
Tak jsem si to poslechl, abych vám dal rozhřešení :-) Podle mě je to sterilní nuda. První věc po intru ještě evokuje starý časy kolem Infestissumam, zbytek je spotřební muzika do rádií, pro fanoušky RASMUS, H.I.M. apod. Nic proti, ať si každej hraje/poslouchá, co chce, pro mě už to není, a to jsem u Secular Haze nebo Year Zero slintal :-)
14. 06. 2018 17:31 napsal/a Vatutin
Pekna recenze 😉
Recenzet v podstate napsal ze deska je super, ale jemu se nelibí. To je OK, to je fér. Nesnasim takové ty klasické nanicovate hodnoceni 70% atd. Tato hodnoceni vlastne signalizuji ze deska je prumerna a brzy zapadne. Naopak hodnoceni 3/10 - 10/10 znamenaji ze deska budi emoce, bude nejakej patek v eteru a stoji za to si ten tu nadheru nebo “nadheru” poslechnout. Takze dik za recku 😉 ja davam 9/10 ... skoda ze je to takove kratke 😉
14. 06. 2018 13:52 napsal/a Cyberolas
riffy
No mě se líbí označení blacmetalová ABBA, hlavně u minulé desky to sedlo:). Ale teď jinak: Nepřipadají vám ty jejich jednoduché riffy skoro až tak nějak bigbítově české? Jakoby v tom kabaretu bylo všechno zjednodušeno až na kost.
14. 06. 2018 12:17 napsal/a Hastur
Ghost jsou produkt a je to třeba tak brát.
V recenzi to zaznělo, GHOST jsou produkt a vždy to tak podle mého bylo. Je to popík zabalený do retro/okultního hávu a tak je třeba k tomu přistupovat. Produkt, který má jediný účel, být zábavný a vydělat tím peníze. Alba se mění podle předpokladu, co osloví větší část publika. Osobně jsem to tak vždycky cítil a nemám s tím problém, má to být zábava a to Ghost splňují. pravdou je, že ta alba mají (pro mě osobně) klesající kvalitu a je to o tom, co je člověk ještě ochoten skousnout. Osobně mi Prequelle nijak zásadně nevadí, ale na první dvě alba nemá. Jinak největší zábava je sledovat, jak moc rozdílný recenze teď vycházejí a jak nesmyslně emotivní reakce pak vyvolají. To se jen tak nějakýmu popíku nepovede...
14. 06. 2018 11:28 napsal/a Kuba
ad Zbytečné emoce
Jirka D.//echoes -> to je smysluplný názor :-) i když se ti to nelíbí, snažíš se zjistit proč nebo na to mít nějaký vhled ... ne jako Coornelus \"nelíbí se mě to, je to sračka\" \"nechápu saxofonový solo\"