Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD/LP 2018, Metal Blade / death/thrash metal / Švédsko

Švédští death/thrash metaloví veteráni přicházejí se svým desátým dlouhohrajícím albem plným agrese a rychlosti. Fanoušci skandinávského metalu, thrashe i deathu, si určitě přijdou na své. Už je to nějaký pátek, kdy jsem od nich slyšel desku svého mládí „Deathrace King“, která mě postupně zasvětila do tajů extrémní tvrdé hudby a chtěl jsem umět hrát stejně energicky jako oni. Pak se mi kapela na čas ztratila z očí a moc jsem ji nesledoval, až do letošního roku. Dal jsem si za domácí úkol doposlouchat, co jsem neslyšel, a taky rozebrat jejich letošní nahrávku „Cobra Speed Venom“.

Hned otevíračka „Destroyed by Madness“ navodí snad dokonce středověkou atmosféru morové epidemie, než kytaristé poprvé hrábnou do hutných podlazených kytar a přejde se do náklepu, ve kterém jsou rozmixovaní SLAYER a SEPULTURA. Určitě zajímavým zpestřením, jsou melodeath prvky, ale co bychom jiného čkali (chtěli) od Švédů. Další flák „Iron Crown“, řekl bych, že je dost typickou skladbou této party, pro tohle je mám rád, a rozhodně by se neztratil ani na mém oblíbeném „Deathrace King“. „In The Name Of Death“ má velice melodické refrény, ale to v žádném případě neznamená, že by nás THE CROWN šetřili, a když se konečně zpomalí v „We Avenge!“, tak dostanou zabrat krční obratle. V titulce mám pocit, že musí být nejvíc bicích, změn tempa a nejrychlejší sóla. Valí se to na nás jako jedovatá vlna z přebalu alba.

V druhé polovině „Cobra Speed Venom“ spoléhá na to, že nám prvních pět válů zalezlo pod kůži, což se u mě povedlo a tak jsem „World War Machine“, „Necrohammer“ a „Rise In Blood“ dal na jeden nádech. Dokonce jsem si i pískal do skoro až podprahových melodií při neskutečných nářezech a kdo nezaregistroval velmi vyvinuté hudební cítění, tak v instrumentální předehře pro finále „Where My Grave Shall Stand“ si ho všimne i hluchý. Skladba jako kdyby snad ani nepatřila na desku, ale asi to trochu odpočinku před závěrečným náporem „The Sign Of The Scythe“, který navazuje tam, kde skončilo „Rise In Blood“ a exploduje do thrashe, chtělo.

THE CROWN si opět zaslouží pozornost. Možná z některých písniček mohla být spíše jedna a někde jsem měl pocit, že kvůli zvuku si nemohu užít všechny kytarové riffy naplno, ale jak říká jeden můj velký festivalový kamarád: „Co je švédské, to je dobré!“

Seznam skladeb:

  1. Destroyed By Madness
  2. Iron Crown
  3. In The Name Of Death
  4. We Avenge!
  5. Cobra Speed Venom
  6. World War Machine
  7. Necrohammer
  8. Rise In Blood
  9. Where My Grave Shall Stand
  10. The Sign Of The Scythe

Čas: 47:29

Sestava:

  1. Magnus Olsfelt – basová kytara
  2. Marko Tervonen – kytara
  3. Johan Lindstrand – vokál
  4. Robin Sörqvist – kytara
  5. Henrik Axelsson – bicí

http://www.thecrownofficial.com/
Bandcamp
Facebook


Zveřejněno: 24. 03. 2018
Přečteno:
3799 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Kubina | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

26. 03. 2018 14:08 napsal/a Peťan
Zajímavá deska
The Crown příjemně překvapili. Tento více melodický death/thrash metal normálně moc nemusím, ale po nějakých dvou, třech posleších mě \"Cobra speed venom\" baví. Top to asi nebude, ale kvalita rozhodně. Vzpomínám si na jejich koncert v Německu 2010. Tehdy jsem je vůbec neznal a viděl jsem je vlastně jen proto, že jsem čekal na další kapely. Ale koncert to byl parádní!