TRNY& ŽILETKY Třetí hlas

28. 11. 2017, Praha - Modrá Vopice

Po delší době zase thrashový večírek v Modré Vopici. Italští GAME OVER hrají v posledních dvou letech u nás celkem pravidelně a americká kapela EUPHORIA si naopak odbyla svou premiéru. Když se k tomu přidal support v podobě trutnovské EXORCIZPHOBIE a hc/thrashových BRAINDEAD, nebylo co řešit.

Svůj příjezd do klubu jsem naplánoval na osmou hodinu večerní, tedy až na druhou kapelu, kterou měla být EXORCIZPHOBIA. Za deset minut osm a v klubu skoro nikdo a ticho. Dozvídám se, že EXORCIZPHOBIA z důvodu nemoci nedorazí. Škoda, protože kluci pro mě dnes vlastně byli za headlinery... Čekám na Fredyho, kecáme a za chvilku se začíná hrát.

Jako první jdou na věc BRAINDEAD. Jejich obě CD jsem před časem recenzoval a tak mi bylo dobře známo, o co v jejich případě vlastně půjde. Naživo to ale bylo zklamání. Z pódia se valil jednoduchý mix crossoveru, hardcore a thrashe, který mě příliš neoslovil. Naopak, jednotlivé skladby si byly až příliš podobné. Nasazení klukům nechybělo, pochválit musím taktéž velmi kvalitní vokál, ale ve výsledku mě BRAINDEAD nebavili. A to i přes to, že měli dobrý zvuk a jejich set měl spád. Třeba příště.

EUPHORIA, thrash metal, Detroit. Před koncertem jsem dal na Bandcampu tři poslechy letos vydaného EP "The Omega Void" a říkal jsem si, že toto by mohlo naživo dobře fungovat. Jenže výsledek zůstal někde na půli cesty. EUPHORIA odehrála třicetiminutový koncert, kterému nechyběla razance, energie ani dobrý zvuk. Výborný byl také kytarista, který celou kapelu jednoznačně táhne. Více mi vadila monotónnost skladeb i zpěv. Pokud se jednalo o klasický thrashový štěkot, bylo to v pořádku. V momentě, kdy zpěvák přecházel do jiných (hlubších) poloh, do uší mi to nelezlo. Pokud chce EUPHORIA v dnešní konkurenci zaujmout, musí výrazně pracovat.

Před desátou hodinou do toho hrábli hosté z Itálie GAME OVER. Ačkoliv jejich poslední tři desky nejsou úplně mým šálkem kávy, naživo to kluci umějí skvělě prodat. A tento koncert byl dalším důkazem. Italská čtveřice se rozhodla zničit všechny přítomné. Těch bylo odhadem dvacet platících, takže jim to příliš práce nedalo (úsměv). Syrový thrash metal, kterému nechyběly melodie ani technická, místy skoro heavymetalová sóla, o které se střídali oba kytaristé. Jediným problém byl často utopený zpěv, což byla škoda, protože Renův vokál bývá dobře srozumitelný a na thrashové poměry i zpěvný. GAME OVER samozřejmě nemohli opomenout na skladby z nové desky "Claiming Supremacy", která vyšla před dvěma týdny. Povedený koncert, během kterého se o atmosféru v prachbídné návštěvě starali hlavně "Tři králové" (Roman a jeho dva nohsledi) (smích).

S Fredym mizíme z klubu rychle a tajně jako dvě Popelky. Sedáme na bus, do kterého se skoro nevejdeme. Nahlas přemýšlíme, proč je v něm tolik lidí. Tento koncert ve Vopici sice nepatřil k nejlepším, ale může být i mnohem hůř. Zjišťujeme totiž, že v 02 aréně právě dohráli KABÁTi a my máme stejnou cestu jako část osazenstva, kterým v uších zní cosi jako "vidle nebo lopaty".


Zveřejněno: 01. 12. 2017
Přečteno:
3438 x
Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář