Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Souhrn zajímavých alb, které vychází v říjnu 2017 + tipy na koncerty.

V říjnu letošního roku vyjde několik zajímavých desek. Proto bychom vám v tomto článku rádi uvedli některé z nich. Jedná se o novinky, na které se osobně těšíme, nebo nás z různých důvodů zajímají. Každý přidáváme i tipy na zajímavé koncerty, které nás zaujaly nejvíce. Pokud i vy máte zajímavé tipy na nová alba a koncerty v daném měsíci, neváhejte je napsat níže do diskuze.

Říjnové tipy: Coornelus

BELL WITCH (USA) – „Mirror Reaper“
Doom metal, Profound Lore Records
Duo muzikantů ze Seattlu – Dylan Desmond (basa, vokál) a Jesse Shreibman (bicí, growl) – přijde v říjnu se třetím řadovým albem. To bude mít přetěžký úkol – ono navázat na obě předešlá alba, která byla velice kladně přijata, bude obtížné. Dylan Desmond v mezičase musel řešit personální rošádu, protože jeho bývalý spoluhráč Adrian Guerra těžce onemocněl a následně bohužel zemřel. Jeho duch se ale ponese i novou deskou, kde bude jeho hlas i ke slyšení a tak, i když už si těžko lze představit, že nové album může být větší tryzna než minulé nahrávky, dá se očekávat, že hladina smutku na „Mirror Reaper“ vystoupá do vysokých čísel. Zajímavostí je potom fakt, že deska bude obsahovat jednu 83 minut dlouhou věc.

YELLOW EYES (USA) – Immersion Trench Reverie
Black metal, Gilead Media
Zpoza oceánu se v poslední třetině měsíce přivalí lavina v podobě blackmetalových YELLOW EYES. Tahle partička, která vznikla v roce 2010 v New Yorku, je na hudební scéně poměrně dost aktivní a jejich novinka bude už jejich čtvrtou velkou deskou. Do výčtu jejich studiových počinů je ještě potřeba zahrnout dvě EP a jeden split. YELLOW EYES si libují v rychlejších tempech, kdy bubeník nešetří blast beaty, ale i tak je jejich hudba podobně jako u většiny zaoceánských kapel protkaná silnou atmosférou a stejně jako jejich kolegové disponují YELLOW EYES poměrně svérázným zvukem. Kapela se hned po vydání desky vydává na evropské turné. Jedna ze zastávek bude 4. 11. 2017 i v Praze, kde vystoupí společně s německou ULTHOU.

HAEMORRHAGE (Španělsko) - „We Are the Gore“
Goregrind, Relapse Records
Španělští veteráni goregrindu se přihlásí s novým albem po dlouhých šesti letech. V mezičase se sice neflákali a pár kratších nahrávek zplodili, ale přece jen šest let je dlouhá doba. Na druhou stranu ruku na srdce, podobné kapely mají největší sílu naživo a v tomhle směru jsou HAEMORRHAGE vděčným interpretem. Nicméně nové album může být novým impulsem pro kapelu a připomenutí se fanouškům. Deska s roztomilým názvem „We Are the Gore“ určitě nezklame žádného příznivce chirurgického grindu.  

PRIMITIVE MAN (USA) – „Caustic“
Sludge/doom/noise, Relapse Records
Hudba PRIMITIVE MAN sice není primitivní, jak by název kapely mohl naznačovat, přesto je obhroublá a surová až na kost. Jen málokterá kapela dokáže být tak silně syrová a negativní jako tahle parta z Denveru. Ta vlítla na scénu v roce 2013 svým vydařeným albem „Scorn“ a od té doby chrlí jednu menší věc za druhou. Splity, singly, EP… Letos konečně nastal čas na plnohodnotné album, na kterém se nedá očekávat nic jiného než nervy drásající záležitost, která bude bolet.

Tipy na koncert:
10. 10. PARADISE LOST, PALLBEARER, SINISTRO – Brno, Fléda
11. 10. BOTANIST, TENGRI – Praha, Eternia
21. 10. UFOMAMMUT, USNEA - Praha, Strahov 007
29. 10. THE RUINS OF BEVERAST, KING DUDE, DOLCH, CARONTE – Praha, Modrá Vopice
29. 10. JUCIFER, OVO, BLUES FOR THE REDSUN, KANNOUT, EDGAR S. - Praha, Underdogs

 

Říjnové tipy: Opat

BLUT AUS NORD (Francie) – „Deus Salutis Meæ“
Avant-garde black metal, Debemur Morti Productions
Po třech letech se mistr Vindsval se svou družinou připomene řadovým albem. A jestli předchozí „Memoria Vetusta III: Saturnian Poetry“ bylo docela přístupné pro široký okruh posluchačů, podle ukázky „Apostasis“ se tentokrát můžeme těšit na mnohem více mlhou zahalenější počin. BLUT AUS NORD (alespoň podle vypuštěné skladby) spojují své klasické melodie posledních let s atmosférou a aurou počinů z první dekády tohoto milénia. Chaos vládne. „Deus Salutis Meæ“ vyjde 28. října u labelu Debemur Morti Productions na CD i digitálně.

ALTARAGE (Španělsko) – „Endinghent“
Black/death metal, Season of Mist
Fanoušci zahuhlaného odporného black/death metalu jistě minulý rok zpozorněli, co že se to na ně z Pyrenejského poloostrova valí. Debutovkou „NIHL“ se zapsali do myslí všech maniaků, kteří ujíždí na nové vlně nechutně znějící kombinace dvou extrémních žánrů. Nejsou tak nečitelní jako krajané TEITANBLOOD, sílu ale mají ohromnou. Novinka „Endinghent“ bude obsahovat osm skladeb o celkové stopáži lehce přes 35 minut. Na CD i LP ji 13. října vydá firma Season of Mist. Zatím si užijte vypuštěný track.

VASSAFOR (Nový Zéland) – „Malediction“
Black/death metal, Debemur Morti Productions
Do třetice humus. Po pěti letech se s plnohodnotnou novinkou vytasí též dvojice VK (basa, kytara, vokál) & BP (bicí). Dosud jediná předchozí řadovka „Obsidian Codex“ byla povedeným dílem a i na „Malediction“ se jistě dočkáme zdařilé kombinace staroškolských black metalových postupů a nové éry propojení black a death metalu. Na bandcampu VASSAFOR nyní můžete poslouchat dvě („Emergence (of an Unconquerable One) a „Illumination of the Sinister“) z celkových pěti skladeb, jež se na novince objeví. Nenechte se však nízkým počtem kompozic mýlit, stopáž dosáhne až na padesát minut. Nebude to jednoduchý poslech, ale VASSAFOR se odmění. Debemur Morti Productions album vydají na CD, MC i LP 13. října. Lákadlem je i obal od Davida Herreriase (AKHLYS, BESTIA ARCANA, IRKALLIAN ORACLE, NIGHTBRINGER ad.).

ENSLAVED (Norsko) – „E“
Progressive black/viking metal, Nuclear Blast
Úplně odlišný přístup k žánru, jaký slyšíme u třech zmíněných formací, mají norští ENSLAVED. I když, oni už toho s black metalem mají málo společného. Přesto je pro mě vydání každé desky zajímavou událostí a dosud jsem v podstatě nikdy nebyl zklamán. Ano, možná se ENSLAVED trochu opakují, ale nepřijde mi to jakkoliv otravné. A to říkám i přesto, že mě první vypuštěná skladba, sáhodlouhá úvodní věc „Storm Son“, příliš nezaujala. Stále věřím v sílu celistvého konceptu již čtrnácté studiovky ENSLAVED. O jejích kvalitách se budeme moci přesvědčit také 13. října díky Nuclear Blast Records.

SARKE (Norsko) – „Viige Urh“
Black/thrash metal, Indie Recordings
SARKE už jsou taková jistota. Je naprosto jasné, že nepřijdou vůbec s ničím novým v rámci vlastní tvorby, natož v rámci žánru jako celku. Přesto se na každý počin těším. Další várka poctivého střednětempého black/thrashe plného chytlavých riffů a charakteristického vokálu Nocturna Culta (netřeba představovat) vyjde 13. října u Indie Recordings a už nyní lze poslouchat songy „Jutul“, v němž příjemně hostuje zpěvačka Lena Fløitmoen Børresen, a „Dagger Entombed“.

Tipy na koncert:
5. 10. IMPIETY, WORMWOOD, ASAGRAUM, BODE PRETO - Praha, Modrá Vopice
7. 10. MASTER'S HAMMER, UMBRTKA - Brno, Fléda
8. 10. HORNA, THY DARKENED SHADE, SHAARIMOTH ad. - Plzeň, Pod Kopcem
12. 10. SATYRICON, SUICIDAL ANGELS, FIGHT THE FIGHT - Praha, Palác Akropolis
22. 10. ULSECT, KEEP ON ROTTING - Praha, Underdogs'
30. 10. BLACK WITCHERY, POSSESSION, NYOGTHAEBLISZ - Praha, Hells Bells

 

Říjnové tipy: Johan

SOLFERNUS (Česko) – „Neoantichrist“
Black metal, Satanath Records
Deset let nebylo o kapele s geniálním názvem slyšet, letos se Igor, Paramba a Khaablus sešli, povolali bicmena ROOT Paula a nahráli následovníka alba „Hysteria in Coma“. Z dosud zveřejněných ukázek to vypadá na klasickou blackmetalovou jízdu, ale nejen v nejrychlejších otáčkách… SOLFERNUS se upsali ruskému labelu Satanath Records, který vydá v pátek 13. října 500 cédéček, jež zdobí parádní obal. Tady a tady ochutnávky.

KATLA. (Island) – „Móðurástin“
Post atmospheric rock/metal, Prophecy
KATLA. asi zatím nepatří mezi všeobecně známé pojmy, ale když se řekne Guðmundur Óli Pálmason, fanoušci SÓLSTAFIR určitě zbystří. Jeho odchod z kapely nebyl zrovna idylický, nicméně dredatý týpek se rychle otřepal a postavil nový projekt, který pojmenoval po nejnebezpečnější z islandských sopek – KATLA. Zde se potkal s Einarem Thorbergem Guðmundssonem (mimo jiné FORTÍĐ) a společně nahráli kolekci post/atmo rockových skladeb, ve kterých to sem tam metalově zaburácí. Z alba „Móðurástin“, jak je to u islandských partiček obvyklé, dýchá daleký sever, melancholie, a co je hlavní, kapela se od SÓLSTAFIR výrazně odlišuje, což je určitě fajn, protože dělat klon někoho jiného by mi přišlo zbytečné. A KATLA. to dělají zajímavě, řekl bych od srdce, a je to naléhavé a nebojím se ani slova okouzlující. Za mě 9/10… Na konci října bude venku nejen CD, ale i luxusní CD box a 2LP.


Zveřejněno: 01. 10. 2017
Přečteno:
3882 x
Autor: Redakce | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář