Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

LP/CD 2017, San Piego Records / rock / Česko

Pardubická VYPSANÁ FIXA podruhé překročila vlastní stín a aby se to náhodou nepletlo, znovu se jí to povedlo v sedmičkovém roce. Poprvé se takto zadařilo před deseti lety, kdy po několika albech v duchu pozdně grungeových ozvěn překvapila aranžérsky i produkčně nebývale pestrou a vyspělou nahrávkou „Fenomén“. Další alba přinesla sice solidní, ale také víceméně tradičně znějící ostřejší či odlehčený rock, zatímco teď je tomu konečně trochu jinak.

Ledacos napovídá už samotný nekomerčně vyhlížející obal, kde jméno souboru lze objevit pouze na hřbetech obou nosičů, zatímco název alba dokonce vůbec nikde. Přesněji řečeno, možno jej vyluštit z osmisměrky na přední straně, což samo o sobě představuje vynikající nápad. Vinyl navíc obsahuje dvacetistránkovou přílohu s rozsáhlým povídáním o vzniku alba a další pozoruhodností jsou zprvu záhadné nápisy typu „cítím, že to mám“ nebo „můžu si to vzít“, lemující proces pronikání do hloubi nosičů, a to skrze citace z úvodu textu startovní písně, která v rámci završení veškerých souvislostí začíná právě oním jinak důmyslně skrytým názvem desky.

Rozjet album značně rozvláčnou písní „Klid a mír a ticho“ působí poněkud nezvykle, onu zdánlivou poklidnost ale vyvažuje silné podpovrchové napětí, jež ke konci raší na povrch, narůstá a bobtná do psychedelicky zamlženého oparu, čímž hned na úvod působí příjemné překvapení. Ještě o něco více klidu, atmosférična a možného rozjímání nabízí už pouze „Mariánský léto“, jsou to však právě tyto polohy, které v rámci kompletu patří k těm nejsilnějším.

Naproti tomu „Náklaďák“ se přibližuje ostře noiserockovému znění, opakovaně vrcholícímu přesně dávkovanou kytarovou gradací, čemuž punkově rychlá vypalovačka „Siky Romero“ coby tentokrát jediná položka přidává i více někdejší divokosti. Výrazně potěší taktéž „Víři a Zívové“, díky téměř disharmonickým zvukům hostujícího saxofonu připomínající dávné časy původního undergroundu, ale zároveň s nebývale přitažlivou melodickou kulminací.

Samozřejmě nechybějí ani větší či menší hitovky, jež stojí na víceméně klasické písňové formě, kde vládnou sloky a refrény, jenže i ty jsou uchopeny zvukově netradičním způsobem, jak o tom svědčí „Inkoustový ruce“, „Místo“ nebo banjem vylepšený „Zachytávač“. Možná největší hitový potenciál v sobě třímají „Limity“, dvojím refrénem pozvednutý „Robí Valentýn“ či finální svižná pohodovka „Ničím nerušená chvíle“, přitom však ani tyto písně nijak zvlášť nedominují, ale spíše dobře slouží náladově a výrazově pestrému a vyrovnanému celku.

Nové album působí dojmem, jako kdyby pánové částečně rezignovali na snahu psát mainstreamově chytlavé hity, aniž by však o tuto schopnost přišli. Současně zařazují zpátečku a po letech výrazněji obnažují své syrovější kořeny, čehož však vedle odvěkého a místy pořád ještě citelného kytarového rámusení umějí docílit i daleko jemnějšími způsoby. Pokud zůstaneme na domácí scéně, v různých písních lze cítit GARÁŽ, PRIESSNITZ, HOUPACÍ KONĚ nebo možná i OTK, ostatně, je to právě odtud vzešlý Ondřej Ježek z Jámoru, který album vzniklé i v dalších třech studiích a jednom kostele produkoval, mixoval a mimoto zde hraje na různé nástroje.

Návaznost na společenství lidí a skupin kolem Silver Rocket pak vedle osoby producenta ještě více podtrhuje další host Todd Nesbitt, jenž coby fiktivní David Grohl promlouvá v další vrcholné písni „Člověk s přehledem“. Právě zde naplno propukají odvěké nirvánovské vlivy a především ledabyle znějící kytarové tóny silně připomínají podobně laděné „Milk It“, dvojí přerod k refrénu ale funguje naprosto skvěle. „Nezavolá MTV, nezavolá Madonna,“ odevzdaně pěje Márdi, aby v rámci dobrého vnímání hudební reality dodal, že „jim taky nikdo nevolal“.

Tradičně osobité texty nabízejí celou řadu chuťovek typu „jede kombajn na Mont Blanc“ či mnoha dalších, které společně s typickou instrumentální a vokální ležérností dotvářejí specifický styl. Jeho zdánlivá produkční a zvuková nedokonalost se zdá být prvotním záměrem, svou vrozenou syrovostí se částečně vzdaluje naleštěnému poprocku a posouvá trochu blíže alternativní sféře. Pokud se tento soubor často zmítal někde na rozhraní mainstreamu a klubové scény, pak aktuálně míří spíše do těch klubů a na dohled spodním proudům. Celé to zašlo natolik daleko, že někdy na podzim zveřejněný, klipem podpořený, potenciálně nejkomerčnější a současně rozporuplně přijatý „Trpaslík“, původně deklarovaný coby první ochutnávka z nové desky, na ni nakonec vůbec nebyl zařazen a dosud snad ani nikde nevyšel, což také není zrovna obvyklým postupem.

Pokud lze tuto kapelu ještě vůbec považovat za rockový mainstream, pak snad jen díky stále vcelku zřetelné popularitě, hraní na velkých festivalech a po boku slavných hvězd, zatímco viděno optikou tohoto syrovějšího alba se to zdá být čím dál spornější, komplikovanější a zamotanější. Každopádně však jde o to nejlepší, co z této sféry v posledních době vzešlo.

Seznam skladeb:

  1. Klid a mír a ticho
  2. Inkoustový ruce
  3. Náklaďák
  4. Limity
  5. Siky Romero
  6. Místo
  7. Robí Valentýn
  8. Zachytávač
  9. Víři a Zívové
  10. Mariánský léto
  11. Člověk s přehledem
  12. Ničím nerušená chvíle

 

Čas: 42:25

Sestava:

  • Márdi, Mejla, Mejn, Pítrs

Hosté:

  • Ondřej Ježek – piano, varhany, synths, banjo, kraví zvonce
  • Todd Nesbitt – David Grohl
  • Leo Hanuš – saxofony

 

www.vypsanafixa.cz

 


Zveřejněno: 02. 08. 2017
Přečteno:
4138 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Oliva | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 08. 2017 09:03 napsal/a Coornelus
....
Tak to je pro mě docela překvápko, že takovej recenzují ukrutnör ocenil tuhle deskou takovou nadstandardní známkou :-) Každopádně je v recenzi vysvětleno proč, takže chápu. Já tu desku dal na jaře, nebo kdy to vyšlo, jednou a neměl jsem chuť dotoho jít znova. Přišlo mi to slabé. Ale asi to ještě zkusim. Jinak kdyby takhle vypadal mainstream... bylo by to fajn. A samozřejmě vždy budu přísahat na Brutální všechno a Bestiálně šťastní, tohle už nejde vrátit.