HUSMAN FEST

LP/CD 2017, High Roller Records / heavy, speed metal / Německo

Čekání na novou desku mé další oblíbené kapely, která oznámila vydání na letošní rok, je konečně u konce. Tentokrát se jedná o německou heavy/speed kapelu STALLION. Tuto pětici sleduji prakticky od jejího vzniku a protože dosavadní nahrávky STALLION mají vysokou úroveň, očekávání od novinky "From the Dead" byla velká.

STALLION se dali dohromady teprve před čtyřmi roky v kraji, který je metalovým kapelám doslova zaslíbený - Severnímu Porýní - Vestfálsku. Po prvotním demu vydali STALLION dvě EP "Mounting the World" a "24/7", z nichž především prvně jmenované řadím opravdu vysoko. Plynule na ně navázala první velká deska "Rise and Ride" z roku 2014. Zde STALLION těžili i ze starších skladeb a výsledkem byla skvěle hodnocená deska. Po téměř třech letech nastal čas na vydání nového materiálu.

Po kapele už před lety sáhl známý label High Roller Records a pod ním vyšla i letošní novinka "From the Dead". A to na vinylu i na CD. Jak je u tohoto vydavatele zvykem, jeho nosiče patří k tomu nejlepšímu, co vychází. Uvnitř najdete booklet s texty, informacemi a dvoustránkovou koláž z fotografií kapely, které byly pořízeny na turné, festivalech, zkušebně či u piva (úsměv). Součástí je i velký plakát formátu A2. Líbí se mi také kresba obalu, tolik typická pro heavymetalovou kapelu.

Úvodní skladbou alba "From the Dead" je "Underground Society". Pro mě trochu překvapivě song, který je spíše středně-tempý a více než jindy vyniká melodiemi. Očekával jsem pecku po vzoru "Canadian Steele", ale to se nekoná. Lehká rozpačitost zmizela s dalšími poslechy, během kterých jsem tuto skladbu v pohodě vstřebal a ačkoliv je trochu jiná než ostatní, na album skvěle sedí. Jen bych ji možná přesunul na jinou pozici. S následující "Down and Out" sice STALLION stále nepřeřazují na vyšší kvalt, ale servírují nám perfektní kytarové riffy, vyhrávky i sóla. Neskutečně chytlavé. Po chvilce se přistihnete, jak si podupáváte do rytmu. Nad vším vládne výborný Paulyho zpěv, který je vysoký, charakteristický a skvěle srozumitelný. Vůbec, jeho barva hlasu mi opravdu sedí a je svým způsobem originální. V druhé polovině skladby konečně přichází ke slovu speed metal... "Hold the Line" opět disponuje podlézavým riffem, skvěle zde vynikají doprovodné vokály. Následující "Waiting for a Sign" začíná pomalejším úvodem, paradoxně mi tohle sedí. V tomto songu slyším jasný koncertní hit, který má potenciál oslovit i širší publikum. Tím nechci říct, že by se jednalo o song do televizních pořadů. Jen tady STALLION sáhli po osvědčených postupech slavných kapel. Nic netrvá věčně a přichází pořádně rychlá druhá polovina skladby, kde STALLION opět ukazují, že nová deska je rozmanitější než předchozí počiny. Titulní song "From the Dead" začíná tichou vybrnkávačkou, aby se zlomil ve skvěle řezající heavík. Kadence kulometu, vyhrávky, melodické a zpěvné refrény. Výborné!

Druhá polovina začíná sedmnáctivteřinovou instrumentálkou, kterou STALLION pojmenovali "Kill Fascists". Je jasné, jaké má tento počin sdělení. "Lord of the Trenches" představuje klasickou tvorbu STALLION. Nasadit rychlé tempo a hurá do cíle. Skladba nabízí několik zlomových momentů a tak vás po celých pět minut udrží spolehlivě ve střehu. S blížícím se závěrem jakoby STALLION ožili a vrátili se ke svým raným nahrávkám. "Blackbox" je ta pravá heavy/speed jízda, proložená melodickými pasážemi, pod pevným a jistým "dohledem" Paulyho zpěvu. Pro mě jednoznačný hit! "Step Aside" pokračuje v nastolené krasojízdě. Agresivní a ostrý riff vám ohobluje sluchovody. Podle mého názoru nejsyrovější skladba na albu, která je vyšperkovaná líbivým kytarovým sólem. Závěr obstará nejdelší skladba "Awaken the Night". Ta se jen pozvolna rozjíždí, ale opět nabízí chytlavé momenty. A když za to kluci vezmou, je to heavy metal se vším všudy. Několikrát změní tempo i náladu, místy zvolní úplně. Instrumentálně velmi pestrý song. Po zvukové stránce panuje naprostá spokojenost. Všechny nástroje dobře čitelné, stejně tak zpěvy. Někdo možná namítne, že STALLION na novince lehce zvolnili. Je to pravda, ovšem nemyslím si, že by to kapele uškodilo. Naopak, mě album "From the Dead" upřímně baví a dokážu si užít každý poslech. A nemohu se dočkat, až zase uvidím STALLION naživo!

STALLION na své druhé desce ukázali, že patří k tomu nejlepšímu, co nastupující heavymetalová generace kapel nabízí. Deska "From the Dead" nabízí vysoce kvalitní a návykový heavík, skvělou produkci a více než čtyřicet minut výborné zábavy. Odlehčená a přesto profesionální nahrávka, která potěší každého vyznavače old school metalu. Nudíte se? Pusťte si novou desku STALLION a cestujte zpátky v čase! Výborná práce!

Seznam skladeb:

  • Strana A:
  1. Underground Society    
  2. Down and Out    
  3. Hold the Line    
  4. Waiting for a Sign
  5. From the Dead    
  • Strana B:
  1. Kill Fascists    
  2. Lord of the Trenches
  3. Blackbox    
  4. Step Aside    
  5. Awaken the Night

Čas: 44:29 min.

Sestava:

  • Aaron - bicí
  • Äxxl - kytara
  • Olli Gee - kytara
  • Pauly - zpěv
  • Niki - baskytara

Bandcamp a Facebook


Zveřejněno: 26. 07. 2017
Přečteno:
3455 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář