HUSMAN FEST

Koncertní absťák trvající déle než měsíc skončil v pátek večer. Do Strakonic dorazili čtyři vyslanci čtyř (ú)zemí - ze Slovenska Abstract, z Polska Deformed, z Moravy Adultery a z Čech pořádající Avenger.

Jako vždy je kolem 20. hodiny klub poloprázdný a obavy z návštěvy se začínají měnit ve skutečnost. Začátek se posunuje a za hodinu přecejen dorazí opozdilci a prostor se solidně zaplňuje (statistický výkaz pořadatelů pak hovoří o cca 70 platících).

Lehce po 21. hodině zahajují své instrumentální vystoupení ABSTRACT. Poslední nahrávky se ke mně nedostaly, kdysi jsem slyšel demáč a z toho si už nepamatuji skoro nic. Čekal jsem melodický hevík, ale spletl jsem se. Ač pouze bez zpěvová záležitost, pánové se nebojí ani rychlosti, ani tvrdosti a servírují rychlou a tvrdou metelici sahající od heavy až po death metal. Mě se vystoupení Abstract líbilo, takže mě trochu překvapilo chladné přijetí od publika. Možná někomu chyběl zpěv.

Co se mi ale nelíbilo pranic, to byla polská zběsilost DEFORMED. Že trojici doprovázel automatickej bicmen z krabičky by mi ani nevadilo, kdyby mi jejich produkce měla co říct. Grind obecně zrovna nemusím (i když v poslední době jsem našel cestu aspoň k Ingrowing a Fleshless), ale tohle bylo opravdu moc. Tři maniaci v zelených hábitech jak z pitevny, kytarista trvale v předklonu, zpěvák poletoval pod pódiem a chroptěl nevímco (pochybuji, že texty) a basák hlavního vokalistu doprovázel vysoko položeným prasečím rykotem.

To slovanští bojovníci ADULTERY mi pasovali mnohem více. Na stolcích před pódiem zaplály svíce a dodaly tak atmosféru kvalitnímu koncertu. Devadesát procent muziky je blackový nátěr, zbylých deset tvoří proklamované folklórní motivy s čistým zpěvem Elrabora. Tady bych se přimlouval za častější využití hlubokého hlasu šéfa kapely, ta pohanská atmosféra by byla cítit ještě silněji. Jinak Adultery sáhli i k dvěma překopávkám, a sice Emperor a Master?s Hammer, jejichž Věčný návrat zrychlili jak to šlo nejvíce.

Co pořád psát o AVENGER? V mých reportech figurují nejčastěji a tak se zase budu opakovat. S novým bubeníkem šlapou skvěle, Honza už se u mikrofonu taky zabydlel a jeho postoj s kytarou je nutno vidět ? ležérnost sama :-). Avenger tentokrát vsadili jen na vlastní tvorbu a sáhli do všech třech řadovek pro nejlepší pecky. Ohlas měli samozřejmě skorodoma největší a křiklouni je z prken na první pokus nepustili, takže se přidávala ne zrovna často hraná skladba Za branami, o které nejmenovaná půlka kapely (Rámus a Adam) tvrdila, že ji nezahraje (zahrála).

Pár slov ke zvuku ? ten pravidelně první skladbu každé kapely (s výjimkou Deformed ? tam to nepoznám) mrzkej, ale postupně to človíček u mixpultu srovnal a bylo to v pohodě.

http://www.adultery.cz

http://www.avenger.web.wo.cz

http://www.deformed.metal.pl


Zveřejněno: 10. 04. 2005
Přečteno:
3406 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář