Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Stáhněte si zdarma výběr toho nejzajímavějšího z aktuální tuzemské temné scény. Od XIII. století nebo Papalescu2 až k těm nejslibnějším budoucím hvězdám.

Jen o málo hudebních scénách koluje v našich končinách tolik dezinformací a mýtů jako o té gotické. Přesto tato subkultura, vzešlá z postpunkového odkazu konce 70. let, zapustila své kořeny také u nás. Pozorována nemnoha hudebními eklektiky roste a prospívá od Aše až k Tatrám i dnes. A nejenže prospívá, ale těší se i velmi dobré kondici a pokrývá snad všechny žánry aktuálně spadající pod gotickou subkulturu – tedy od klasického post punku, gothic roku a dark wave přes synthpop, coldwave, EBM a temnou elektroniku až k industrialu nebo neofolku.
A přesně tenhle skutečný, syrový a ničím nepřikrášlený hudební obraz české a slovenské goth scény se pokusil už potřetí zachytit portál Sanctuary.cz, jediné tuzemské médium u nás, které se už téměř dvě dekády věnuje gotické subkultuře jako webzine a promotér. Třetí díl volně navazuje na dvě předchozí výběrovky, průběžně mapující tuzemskou temnou subkulturu od roku 2017. Co se za tři roky od poslední „Dark Tunes“ událo na scéně nového? Jaké čerstvé projekty vyrazily z undergroundu? Jak znějí novinky zavedených jmen? Právě to vám ukáže "Dark Tunes From Czech & Slovak Caves Vol III"!

Energická mladá krev i ostřílení umělci
Z více než čtyř desítek přihlášených skladeb vybrali redaktoři Sanctuary.cz nezávisle na sobě 25 těch nejzajímavějších. A vůbec poprvé se tu sejdou i tak zásadní jména české temné scény jako legenda gotického rocku XIII. století, elektronický nestor Moimir Papalescu (Gun Dreams, Vanessa, Magnetik, The Nihilists…) s projektem Papalescu2 nebo synthpopový fénix Lakeside X. Prověřeným spolkům ale zdatně sekunduje i spousta nováčků, kteří vůbec poprvé opustili zatuchlé sklepy či zkušebny a přispěchali s velmi slibným materiálem. A přesně tahle motivace pro nováčky byl jeden z cílů kompilace. Další povzbudivou zprávou je, že třetí pokračování „Dark Tunes“ obsahuje téměř dvě třetiny jmen, která se na předchozích dílech ještě nikdy předtím neobjevila, což je dalším důkazem toho, že se československá temná scéna netočí v bludných kruzích, ale utěšeně vyvíjí dál a dál.
Důvodem ke vzniku „Dark Tunes“ je také snaha pomoci tuzemským projektům představit svou tvorbu širší veřejnosti u nás, ukázat skutečné hudební výrazivo současné gotické scény a kdo ví, třeba i vzbudit zájem také mezi posluchači jiných žánrů. Stejně tak se bude kompilace šířit i v zahraničí mezi žánrovými DJi, moderátory, redaktory a bloggery, aby na mapě „temné Evropy“ jasně vykolíkovala hranice našich republik a pomohla zdejším umělcům získat koncerty a kontakty i mimo naše teritorium.

Pokud jste tedy někdy chtěli aspoň ze zvědavosti nadzvednout černý závoj gotiky a udělat si na ni vlastní názor, přímo tady najdete průchod do jejích skutečných hudebních hlubin.

Přejeme příjemnou a objevnou hudební cestu!
Kompilaci „Sanctuary.cz presents: Dark Tunes from Czech & Slovak Caves Vol. III“ si můžete zadarmo stáhnout na adrese www.darktunes.cz nebo Bandcamp profilu https://sanctuarycz.bandcamp.com/.

Tracklist:
XIII. století – Jeruzalém 2022 (revisited)
Noví Lidé – Rezavý vítr
Bratrstvo Luny – Atlantida
munroe – Ochutnávač
Vysmech – Abused
Cathedral In Flames – Not Another Vampire Song 
Standard Society – Včely v ohne 
Phosgene Girls – Kahin Tepe
Love My Science – I and my TV
Rekrok 101 – Hirvimies
Anastromo (feat. Nino Sable, Sudlice) – Heat
Dave Von Tenebrae – Creatures
Papalescu2 – Android
Isiolia – I don't need you
Lakeside X – Time Has Come
Projekt 203 – Loser
ALT – Je to jen hra
Latexotiq – Empty
Body of pain – Slaves
Bolehlav – RIP (feat. Kateřina Elznicová)
Mia Bohemia – Wonder
Hank Rosse & The Light Beyond – A Song For Me
Warteraum – The Chances
Eclipsed – Hooloovoo
Opertus – Díky Bohu


Publikováno: 02. 01. 2023
Autor: Johan

Fotogalerie