Nejbližší koncerty
  • 23. 03. 2024Jarní akce Necro metal Pilgrims přiveze do ostravského kl...
  • 23. 03. 202423.3.2024-Plzeň-klub Parlament. FUNERAL PILE Blackened ...
  • 23. 03. 2024Alternativní metal v Ponorce. Mayon (Opava) chystají des...
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
LLYR

Album navazuje na tři roky starý eponymní debut a vyjde 6. listopadu pod hlavičkou labelu Naše desky. Kapela nahrávku ohlašuje singlem Stará zem a videoklipem v režii Tomáše Bláhy.

Za ty tři léta od vydání debutu se výkřik „Povodí Ohře!“ zapsal do paměti všech, kdo zažili některý z pověstně energických koncertů, ale i těch, kteří podlehli vábení nahrávky. Eponymní prvotina se dočkala nominací na ceny Apollo, Anděl i Vinyla, přičemž poslední jmenovanou i získala. Berličku „nové kapely lidí z Esgmeq, Esazlesa a Climatizado“ už Povodí Ohře naštěstí nepotřebují. Tenhle příběh si zaslouží být vyslechnut bez zbytečných přirovnání.

Povodí Ohře navazují tam, kde minule skončili. Tedy v místech s fatalistickým nádechem, v místech, kde pravděpodobně už nečeká mnoho dobrého – ale kapele se tam daří dolovat nesmírnou energii. Ještě více než desperátským country tak jejich hudba smrdí osudovostí. Dva trámy na kříž je navíc přiznaně koncepční album. „Je o příhraniční spolupráci, obdělávání země a zápase křesťanů s dobovou totalitou pod uměleckým vedením básníka Zdeňka Rotrekla, zasazené do krajiny Povodí Ohře,“ říká k desce textař a zpěvák Sisi.

Když na desce Sisi deklamuje, že „Cesty páně jsou nevyzpytatelný,“ nabízí se otázka, proč se tedy musíme pořád jen topit v mizérii. A proč se tak zle nevyplácí spoléhat na zdánlivé limity utrpení a falešně uklidňující rčení o tom, že jakmile se dostaneme na dno, můžeme už jen stoupat vzhůru. Proč by nevyhnutelnému osudu mělo záležet na lidech? A jak je možné, že silné balady i svižné skladby, které odráží usazenost kraje v dávných křivdách, disponují až kontrastní energií?

Ve světě nových příběhů Povodí Ohře platí spíše okřídlený dylanovský povzdech, totiž že když už si myslíte, že jste ztratili všechno, uvědomíte si, jak moc jste naivní. Přesto ony vykořeněné pohraniční balady, odrážející nemožnost smíření a cynické výkřiky na věčné téma, jak vás i vytoužené rodinné štěstí může zničit, disponují temně protikladným nábojem. Že by se ta mrcha naděje přece jen někde schovávala? A proč ne právě v poeticky zdecimovaném kraji kolem povodí řeky Ohře?

„Skladatel Heinrich Marschner a další věnovali tomuto kraji převážnou část svého tvůrčího života. Přece to nedám někam ke Svratce, o které vím hovno!“, říká lakonicky Sisi. Hledání sebe sama pokračuje a mrtví předkové se na naše pachtění usmívají ze svých Bohem zapomenutých hrobů. To proto, že už ví, jak směšně prostá může být odpověď na naše věčné snažení.

Dva trámy na kříž od Povodí Ohře vyjdou 6. 11. 2020 na barevném i černém vinylu v gatefold obalu a také na CD. Předprodej desek i merche bude spuštěn přes eshop Magick Disk Musick v první polovině října.

Bandcamp: https://povodiohre.bandcamp.com/
Instagram: https://www.instagram.com/povodi_ohre/
Stará zem, YouTube: http://bit.ly/starazem
eshop: https://www.madmusick.cz/online_store/


Publikováno: 26. 09. 2020
Autor: Coornelus

Fotogalerie