Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
TELEPATIE VI

Posledních pět let se Vladivojna La Chia věnovala převážně zhudebňování básní Anny Alexandrovny Barkovové. Albem Hrdinům naší doby svou pouť s touto ruskou básnířkou a novinářkou uzavírá.

Barkovovské dobrodružství odstartovala Vladivojna hudbou k filmu 8 hlav šílenství, za kterou byla nominovaná na Českého lva. Následoval netradiční stejnojmenný soundtrack – kompilace písní na hudební motivy z filmu s texty (básněmi) Anny Barkovové, a stejnojmenný hudebně-dramatický recitál Vladivojny La Chia s doprovodným (pětičlenným) 4Triem a s herečkou Gabrielou Míčovou v roli Anny. 
    „Často jsem u těchto projektů narážela na jakousi nedůvěru ba přímo strachy, lidé se obávali příliš těžkého a depresivního obsahu. Ti, kteří to riskli, odcházeli z koncertů nadšení a povznesení. Ano, zasaženi, přinuceni k přemýšlení, ale přeci jen s katarzí. Básně (ale i dopisy a deníkové zápisky) Anny Barkovové sice velmi trefně odkrývají marasmus totalitního režimu, rozvrat společnosti, ale rozhodně nejsou depresivní. A ani moje hudba není depresivní. Snažila jsem se zachovat určitou lehkost a nadhled (pravda občas i sarkasmus a zlobu), které cítím z Anniných textů.“ 

Písně z alba Hrdinům naší doby Vladivojna nejprve skládala a nahrávala ve svém domácím studiu Mrtvola, aby jim pak na několika kapelních soustředěních dala se svými spoluhráči koncertní podobu. A právě živé provedení písní skladatelku inspirovalo k finálním aranžím. 

„První a zároveň nejdelší skladbu Anna jsem skládala skoro rok a půl. Nejdéle mi trvalo uchopení textu. Jde totiž o třístránkovou báseň, ve které Anna Barkovová velmi intenzivně a s nadhledem shrnuje svůj život, předpovídá svou smrt a pobaveně si pohrává se svým možným literárním odkazem. V téměř desetiminutové skladbě se tak střídají něžné lyrické pasáže s rapovanými proklamacemi a expresivními valivými plochami. No, byla to procházka hodně trnitou zahradou.”
    
Zatímco hudbu k filmu, ale i písně ze soundtracku spojovala zejména hravost a rozmanitost, v případě alba Hrdinům naší doby se jako příznačný vyjevuje kontrast mezi trefnými texty nekompromisně popisujících sovětskou realitu (včetně zatýkání a poprav) a něžnou hudbou a jejím něžným a lyrickým provedením. Ale zmiňované hravosti a rozmanitosti, ktere jsou pro Vladivojnu si užijete taky dost.

„Někdy je daleko silnější, když jdete atmosférou hudby proti sdělení textu. Výsledek pak vyzní daleko silněji. Zpívat tvrdé věci tvrdě je pro mě už dnes prostě prvoplánové. Kontrast, o kterém mluvím, je možná nejvíc patrný v písni Myši. Jedná se o velmi lyrickou, skoro až něžnou skladbu, ale text (báseň) je o tom, jak se celé noci třesete doma a čekáte, jestli nezazvoní (tajná policie) právě u vás, hledáte všechny možné důvody, za co by zrovna vás mohli zavřít. Možná proto, že jste nedávno pil vodku a jedl karbánátek s jedním možná podezřelým týpkem? Ta báseň se vztahuje k děsivému období sovětských dějin ve 30. letech, tzv. Velkému teroru.”

Ve dne podobní jsou prachu a v noci tiší jako myši.
Ostražitě naslouchají vzdechům, které v domě slyší.
Na schodech… Bože! Kdo je to?
Ke komu? K nám? Teď zvoní…
Ze srdce jedno velké klepeto,
v něm třaslavě měkké svědomí.
Pak vzpomínají každý den: snad ne za to, že v pátek,
s jedním dost podezřelým – já blázen
vodku jsem pil a jedl karbanátek!
Ráno vstanou. Kruhy pod očima.
Den strach s nocí odehnal.
Zpívají o zemi, kde se tak volně dýchá,
o naší zemi veliké… a tak dál.

“Vůbec vybrané básně na albu Hrdinům naší doby jakoby uváděly na pravou míru to propagandistické pojetí dějin, kterého máme problém se zbavit i my ve svobodné zemi, tak hluboce je v v nás zakořeněno. Nebyl to záměr, došlo mi to, až když jsem sledovala tu hysterii kolem sochy Koněva. Píseň Nána totiž vypráví o tragickém osudu vojáků Rudé armády, který úplně nekorespondoval s oslavnou poválečnou rétorikou. O kouzelné zemi, která buduje nový, šťastný a spravedlivý svět ruku v ruce s bídou, strachy, lágry a popravami, zase zpívám v písni Láptě.”

Album Vladivojna nahrála se svou doprovodnou kapelou 4Trio, cellistkou Terezií Vodička Kovalovou, kytaristou Petrem Uvirou,  bubeníkem Lubošem Pavlíkem a zpěvačkou Sylvií Bee. Velký prostor v nových skladbách dostal také teremin a vokál Marie Ladrové, a hoboj, anglický roh a vokál Jarmily Vávrové.  
Jako hosté se objeví perkusista Vít Halška a herečka Gabriela Míčová. 

O zvuk se postaral Vladivojnin dvorní zvukař Petr Slezák, produkce se ujala Vladivojna sama.

Vladivojna La Chia    
HRDINŮM NAŠÍ DOBY

hudba a produkce: Vladivojna La Chia
texty: Anna Barkovová (v překladu Radky Rubiliny)
nahráno ve studiu Citron v Ostravě a ve studio Mrtvola v Praze

Písně:
    1. Anna
    2. Myši
    3. Sníh
    4. Nána
    5. Láptě

Vychází digitálně v distribuční spolupráci se Supraphonem.

© Vladivojna La Chia 2020

www.vladivojna.com


Publikováno: 03. 05. 2020
Autor: Johan

Fotogalerie