Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

Remastrované LP / CD a digitální verze s deseti bonusy navíc

Svět se nám aktuálně mění před očima doslova v přímém přenosu. I v dobách nejistoty ale existují věci, na které se lze spolehnout. Jednou z nich je bezesporu hudba, která se z klubů a hal přesouvá do našich obýváků například prostřednictvím live streamů. Pozadu nezůstává ani legendární Olympic, jehož frontman Petr Janda těší fanoušky pravidelnými online koncerty. A těšit je může také zbrusu nová, výpravná reedice kultovního alba Prázdniny na Zemi...?. Ta navazuje na předchozí dvě jubilejní reedice Olympicu a pořídíte ji v obvyklých e-shopech s hudbou jako Bontonland.cz či Supraphonline.cz jak na LP, tak na CD a v digitálních verzích obohacených o deset bonusů z kapelního archivu. Nalaďte se videoteaserem: https://youtu.be/TWqjVn_ifEo

„Bylo to nejúžasnější období, které jsem v Olympicu zažil, i když vztahy v kapele idylické rozhodně nebyly,“ vrací se v paměti Petr Janda do dob vydání alba Prázdniny na Zemi...?, tedy roku 1980, kdy se udál zásadní přelom nejen v hudebním směřování Olympicu...

„Album vzniklo v době, kdy Olympic byla v podstatě popová skupina s repertoárem, který by žádná rocková grupa nehrála ani omylem. Sedmdesátá léta s námi prostě zatočila. V roce ‘79 jsem se ale opět skamarádil se Zdeňkem Rytířem, a jak jsme tak kuli plány, co dál, on na mě vystřelil větu, že už nechce psát jednotlivé písně, ale že chce udělat jedno celé album, jako projekt, tedy desku, koncertní provedení a televizní zpracování. Vrhli jsme se na to naprosto šíleně. Rytíř mi dal devět témat – říkali jsme z legrace, že Beethoven napsal taky jen devět symfonií – a já jsem je opatřil hudbou. Nikdy jsem nic takovýho nedělal. A jak mě to bavilo! Měl jsem ke skládání k dispozici elektrickou kytaru, mikrofon, dva synťáky, krabici, do který jsem kopal, a kazetový magnetofon. Na tento ‚skladatelský stroj‘ jsem to celé složil. Hrálo to asi šíleně, už to bohužel nemám, ale bylo z toho cítit něco mimořádného, všichni byli nadšeni,“ vzpomíná Janda.

Jeho slova o něčem mimořádném dokládá jak ekologické téma i Rytířovy texty, které u nás byly tehdy lehce provokativní, tak skutečnost, jak výrazným písmem je album zapsáno v paměti fanoušků. Prázdniny na Zemi...? sice nevygenerovaly jasný hit, ale o to je to počin hudebně kompaktnější a posluchačsky intenzivnější. Samostatnou kapitolou pak bylo koncertní provedení nahrávky, které bylo v tehdejších podmínkách něčím naprosto unikátním.

„Scénu jsme si stavěli sami, technika nám to odmítla dělat. Jednou si Milan Broum ošklivě přiskřípnul prst do těch trubek. Hráli jsme Prázdniny v druhé polovině programu.  Když šla opona nahoru, tak na jevišti nebylo nic, jen jeden stojan s mým mikrofonem. Pak se to postupně začalo otevírat. Na konci se opakovala stále stejná melodie, a v jednom momentě jsme přestali hrát a vše zhaslo. Když se rozsvítilo, my jsme stáli na forbíně a čekali jsme na potlesk. Publikum bylo ohromeno...,“ přibližuje Petr Janda koncerty, které Olympic hrál ve složení P. Janda (kytara, zpěv), M. Berka (klávesy), M. Broum (basová kytara) a P. Hejduk (bicí).

Po všech stránkách kultovní dílo, které platí z historického pohledu za nejucelenější olympické propojení muziky a textů; sice méně „singlové“, ale vyzněním velmi silné, se v nové reedici dočkalo remasteringu z původních pásů, včetně původního propojení skladeb a náhlého konce. Opomenout ale nemůžeme ani rekonstruovaný obal ze šťastně nalezených původních diapozitivů A. Pajera, doplněných bohatou dokumentací a desítku studiových i koncertních bonusů, o něž je doplněno CD a digitální verze.

„Novou reedici dával dohromady náš dvorní historik Olda Zámostný. O Olympicu ví víc, než my všichni dohromady. Výběr se mnou konzultoval, a myslím si, že to ani lépe udělat nešlo. Jsou tam nahrávky z doby nedávno minulé, kdy jsme na žádost fanoušků opět Prázdniny udělali, třeba jen na jeden koncert. Je tam třeba báječná nahrávka z Malostranské besedy, či z O2 Arény a mnoho dalších. Pro znalce Prázdnin to bude opravdická lahůdka,“ komentuje výběr bonusového materiálu Janda.

A kdo ví, třeba se alespoň něčeho z „Prázdnin“ dočkáme i v rámci pravidelných Jandových minikoncertů, které vysílá živě každé pondělí v 19:00 ze Studia Propast na Facebookovém profilu kapely„Kompletní provedení Prázdnin zatím neplánujeme, ale stále cítíme zájem, a tak si myslím, že k tomu jednou opět dojde,“ dává pak frontman legendární kapely na závěr příslib na dny, kdy bude hudba opět znít živě v halách a klubech za přítomnosti publika...


Publikováno: 23. 04. 2020
Autor: Johan

Fotogalerie