Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Wykked Wytch, Cataract, Dying Fetus, Disbelief, The Haunted, Dark Funeral, Nile, Six Feet Under, 17.3.2005 Kz Domovina, Praha

Tak je to za námi. No Mercy festival skončil a já, ač nerad, musím říct, že jsem mírně zklamán. Schválně nepíšu tenhle report hned po skončení, ale nechal jsem si rezervu, kdyby se nějak moje pocity ohledně No Mercy změnily. K výkonům kapel (kromě jedné věci) ani slovo, profesionálové každým coulem. Zásadní problém večera byl zvuk. Přehulená zvuková koule, kde převážně hrály prim pouze kulometné salvy bicích, což metalovému koncertu samozřejmě neprospívá. Nejsem žádný fajnšmekr, ale tohle rvalo uši. Nějak výrazně se v průběhu večera nelepšil, výběr místa nepomáhal, takže buď je na vině neschopný zvukař nebo samotný prostor (jinak téměř dokonalá sauna, ve které bylo na umření cca po druhé kapele).

Reporty na netu jsem ještě nečetl, takže jsem zvědavý, jestli to byl jenom můj dojem. Samotný fest začal v avizovaných 16:30 a v zatím nepříliš plném kulturním domě zahlomozili Wykked Wytch. Na začátek totální trapas s hláškou " Hello, Czechioslovakia". Ach jo. Ohnivá hlava čarodějnice za mikrofonem se nedala přehlédnout, a přeslechnout její growling by se mohlo stát jen hluchému.

Nic světoborného to ale jinak nebylo a jejich podprůměrný death jen připravil půdu pro švýcarské metalcoreisty Cataract, na které jsem se dost těšil. A podle reakcí na první skladbu jsem nebyl sám. Poslední album With Triumph Comes Loss nelze než doporučit a ze kterého se převážně hrálo, je venku poměrně dlouho a tak Cataract rozběsnili kotel na nejvyšší stupeň. Na živo má hybrid metalu s hardcorem největší sílu a v případě švýcarů se to jenom potvrdilo. Je příjemné vidět, že i v Evropě se hraje metalcore nejvyšší kvality. Super výkon. Doufám, že se v Česku neukázali naposledy. Nebýt trochu jiného hudebního zaměření většiny publika, byl by úspěch ještě větší.

To se potvrdilo u další kapely Dying Fetus, která položila poprvé, už velmi početné publikum na lopatky. Velmi dobrý mix death/grindu se špetkou hardcoru zabral a byl prvním vrcholem večera. V kotli to vřelo a zpěvák by místy nemusel ani zpívat, lidi by to udělali (a dělali) místo něj. Dokonce jsem měl dojem, že i zvuk byl v jejich případě lepší. Kytary brousili velmi slušně a když došlo na pomalejší pasáže, skákal snad úplně každý. Tyhle borce jsem viděl poprvé a případný další koncert si nenechám ujít. Smrtící vystoupení (jednoho typa to dokonce bralo tak moc, že celý set prospal).

Po uragánu, který rozpoutali Cataract a Dying Fetus se už sále nedalo vydržet a trochu na to doplatili následující němci Disbelief. Lidi pohybově odpočívali, ale vyposlechli v hojném počtu celý set, i když to dalo bubínkům řádně zabrat, protože zvukař asi zase chrápal. Tady zvuková mizérie gradovala a nic jiného než hluk jsem prostě neslyšel. Škoda přeškoda. Na deskách je Disbelief hodně zajímavý.

Stejný osud potkal i trashovou úderkou The Haunted. Kromě super bicích jsem opět neslyšel vůbec nic, takže z jakých desek se hrálo vám neprozradím. Klukům to ale nevadilo, nenechali se otrávit a dávali do vystoupení všechno. Nezbývá než si užít jejich energický trash na jiném koncertě. Zase škoda.

Nyní se všem čtenářům omluvám, ale na blackový prasopal v takovém zvuku jsem v podání bubáků Dark Funeral neměl náladu (pískání v uších už dost prudilo), takže jsem se šel vyvenčit. Podle lidí to bylo velmi mdlé. Venku jsem kromě návštěvníků, zaznamenal větší počet policistů, kteří jak se ukázalo později, sehráli, pro No Mercy bohužel osudnou, frašku největšího stupně.

Do sálu jsem se vrátil v momentě, kdy se kytarista egyptologů Nile navzájem fuckoval s několika fans a pozýval je na pódium. Jak jsem se dozvědel, tak mu prý jeden skoku chtivý fanoušek vykopl kabel ke kytaře a tak ho napálil pěstí. No comment (opravdu se to tak seběhlo?). Jinak zase nebylo slyšet skoro nic, sóla nebo vyhrávky se daly slyšet jen když jsem si zacpal uši a kdo se těšil na majestátní intra a exotické melodie měl prostě smůlu. Zbyl jen normální death. Nejslabší výkon večera, co jsem viděl (Wykked Wytch nepočítám, ti byli úplně mimo mísu).

Na Six Feet Under přišli asi všichni, takže po opravdu nekonečném čekání, se při otvíráku rozpoutalo pod pódiem opravdu Maximum Violence. Zvuk se subjektivně trošičku zlepšil, ale spíš jsem jen lépe rozpoznával notoricky známe palby (Bringer of Blood, Day When The Dead Walk...na víc si bohužel nevzpomenu). Chris byl stejně jako celá kapela v pohodě a rozdával úsměvy na všechny strany. Stagediverům byl dám prostor se vyblbnout a tak to má být. Symbióza fanoušek - kapela musí fungovat oboustranně a chytrá kapela to ví. Six Feet Under prostě ukázali, proč jsou nejslavnější deathovou kapelou a nic na tom nezmění ani debilní zvuk. Je ale smutnou pravdou, že kdyby se mi tvorba SFU nelíbila tak moc, snad bych odešel mnohem dříve.

Další, zato mnohem výraznější kaňkou bylo předčasné ukončení koncertu naší slovutnou PČR, které ukázalo, že metal je pořád underground jak se patří a sere stále hodně lidí. Chápu, že existují nějaké povolení na časové trvání akce, ale zpoždění cca 30 minut se snad dá přežít. Jak hodnotit celý festival? Slavná jména slibovala mimořádný zážitek, který se "díky" otřesnému zvuku nekonal. Rozpačitý dojem tak nakonec zachránilo vystupení tria Cataract, Dying Fetus, Six Feet Under a tričko prvně jmenované kapely, které jsem koupil v dobře vybaveném obchodě v předsálí...


Zveřejněno: 25. 03. 2005
Přečteno:
3413 x
Autor: Skipi | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář