Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
HEIDEN – Andzjel

CD-R 2013, vlastní náklad / avant-garde metal / Polsko

Že polská black metalová scéna v posledních dekádách překypuje kvalitou, o tom nemusíme vést sáhodlouhé spory. Jména jako BLAZE OF PERDITION, OUTRE, MASSEMORD, NON OPUS DEI, ARKONA a desítky dalších se zapsaly do análů několika vynikajícími počiny. Není tedy divu, že jsem i do poslechu počinu „Rzeczpospolita Czartowska“ dua TÚRIN TURAMBAR po přečtení žánrového zařazení na dobře známé metalové encyklopedii (experimental black metal) šel s vidinou zajímavého hudebního zážitku. No, zajímavé to určitě je…

Hlavním mozkem TÚRIN TURAMBAR je Ataman Tolovy, mimo jiné dřívější basák a vokalista známějších death/blackových satanášů STILLBORN. Na „Rzeczpospolita Czartowska“ se podepsal nejen pod zpěv, kytaru a basu, ale také pod produkci. Společně s ním nahrával desku bubeník Imć Pan Śmierć. Toliko k obecným informacím.

Počin se mi doma válí už dlouhou dobu a nutno říci, že to mělo i svůj důvod. „Rzeczpospolita Czartowska“ je totiž hodně těžko stravitelným dílem a osobně jsem ho po prvním poslechu odložil s tím, že skutečně netuším, co bych k němu řekl. Další setkání, jež se odehrála s výrazným odstupem, ale přinášela nová poznání. Například: ono to (alespoň chvílemi) přeci jen poslouchatelné je.

Zaškatulkování hudby TÚRIN TURAMBAR se přeci jen třemi slovy odbýt nedá. Experimentální to bezesporu je, s tím black metalem už to ale tak horké není. Stejně, jako zde nalezneme černěkovové špinavé riffy, velký prostor na albu dostávají také doomové pasáže (viz druhá část dvojky „Zima skuje nam mordy“ nebo začátek „Więzienie z kości“), stejně tak thrashoví fanoušci si chvílemi přijdou na své („Kobieta z zamkniętymi oczami“), jindy zase pocítíme odér death metalu (k čemuž přispívá i výrazně podlazená kytara). V tvorbě dua jsou ale znatelné i mimometalové vlivy, rytmická sekce se občas ponoří do jazzem načichlých partů.

Bohužel materiál ale vzhledem k výše řečenému působí trochu nesourodě. Kontrasty v hudbě mám rád, různé gradace taktéž, přesto však musí jednotlivé pasáže po sobě následující tvořit jeden generický celek. Takový pocit u některých skladeb TÚRIN TURAMBAR nemám. Chvílemi to zní, jako by dvojice prostě zaznamenávala improvizování ve zkušebně.

Přitom některé riffy jsou naprosto parádní, například úvodní dvě skladby disponují několika zajímavými momenty. Jenže postupem stopáže se zdá, že materiál ztrácí na síle, a nalézám zde kompozice, které mě vyloženě štvou. Jednou takovou je čtvrtá „Jazda“, „Rok olimpiady“ zachraňuje geniální basa, jinak by taky nestál za moc, a to říkám i jako sportovní fanoušek. Na druhou stranu pokud se v poslední skladbě „Deszcz cz. III“ překlenete přes tříminutové monotónní "intro", naleznete jeden z nejlepších riffů na celém albu. „Rzeczpospolita Czartowska“ jednoduše obsahuje až příliš nevyvážený, chtělo by se v souvislosti s názvem alba říci nepospolitý materiál.

Co se produkce týče, kytara společně s vokálem byly v mixu až příliš vytažené na úkor všeho ostatního. Basa přitom disponuje velmi zajímavými party, ani náhodou pouze nekopíruje kytary a vůbec by nevadilo její lehké zvýraznění. Když například v dvojce "Zima skuje nam mordy" vystoupí skrze šesti(sedmi?)strunnou hradbu na povrch, má velkou sílu. U vyhrávek bych pak ocenil druhou podkladovou kytaru, takhle to zní až příliš suše. Bicí mají takový dosti staroškolský zvuk a zejména hi-hat činel zní, jako by za sebou už měl dlouhá léta a množství prasklin.

TÚRIN TURAMBAR by prospělo, kdyby se do toho experimentování nehnali až příliš, více přemýšleli nad jednotlivými kompozicemi, aby pasáže na sebe navazovaly přirozeněji a nepůsobily jako pěst na oko. Některé nápady jsou totiž regulérně výborné, jako celek však „Rzeczpospolita Czartowska“ příliš nefunguje. Od doby jejího vydání ale kapela vypustila další dva počiny (řadovku „Brud. Smród. Ubóstwo.“ a EP „Boży plan zniszczenia“), tak možná už na nich nějaký posun znatelný jest. Pokud jste příznivci hudební avantgardy, třeba vám tvorba Poláků zachutná, i když v oblasti experimentálního metalu existují stovky zajímavějších formací. Fanouškům přímočařejší hudby příliš lahodit nebude určitě.

Seznam skladeb:

  1. Oddaj każdy komu chcesz
  2. Zima skuje nam mordy
  3. Kobieta z zamkniętymi oczami
  4. Jazda
  5. Sos snu
  6. Więzienie z kości
  7. Rok olimpiady
  8. Autodefenestracja
  9. Deszcz cz. III

Čas: 42:42

Sestava:

  • Ataman Tolovy – zpěv, kytara, basa
  • Imć Pan Śmierć – bicí

http://t--t.bandcamp.com/


Zveřejněno: 10. 08. 2016
Přečteno:
3527 x
Hodnocení autora:
4 / 10

Autor: Opat | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář