Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

CD 2015, vlastní náklad / pagan black metal / Česko

Historie DARK SEAL se začala psát v průběhu roku 2009. Po trochu tápavém začátku a personálních kotrmelcích se v roce 2012 na světlo světa dostala první nahrávka, která nesla název „Pagan Thoughts vol.1“. Od této doby kapela pravidelně koncertuje a pomalu přemýšlí nad novými songy. V průběhu roku 2014 probíhá ještě jedno střídání v kapele a to na postu bubeníka. Kapela je poté kompletní a nic nebrání tomu, aby se v roce následujícím zavřela na nějakou dobu do studia Sonidos a tam pořídila zcela novou nahrávku.

„Pagan Thoughts vol. 2“ navazuje jak názvem, tak hudební složkou někde tam, kde skončil „Pagan Thoughts vol. 1“. Jen s tím rozdílem, že „dvojka“ je poněkud více propracovaná a skladby nejsou tak syrové jako na jedničce. Navíc přibylo i čistých vokálů a právě ty nahrávku posouvají do pohanských poloh. Všechny skladby jsou navíc dokonale rozpoznatelné. Nejen kvůli zpěvu, ale také pro množství kytarových sól a jednotlivých riffů. Například hned první skladba, která následuje po nezbytném intru, jež tvoří odbíjení zvonů, je ukázkou šikovného kytarového motivu. Pravda, nejedná se sice o žádnou novinku, ale spíš o roky prověřený postup, ale o čem se dá dnes mluvit jako o novince.

Výhodou kapely je, že na nic nespěchá. Namísto naplno sešlápnutého plynu jen hbitě proplouvá někde temnými, jindy zase těžkými metalovými vodami. Když jsem si kapelu poprvé poslechnul a posléze našel na internetu, kde hlásili, že hrají black metal, tak mi bylo jasné, že se zde jedná o omyl. Jak jsem psal výše. Jistá temnota a hudební postupy se kapele upřít opravdu nedají, ale podstatně častěji mám pocit, že balancují někde na prahu aspoň tří ocelových odnoží. Ostatně ať je to jak chce, jedno je naprosto jisté. Muzikantům se nedá upřít velký skladatelský um. Každá skladba má pevnou kostru, se kterou předem, jasně daným směrem pohybují. Proto se všechny songy s ubývajícími minutami pozvolna vyvíjejí.

K dokonalosti přispívá také zvuk. Ten je krásně vyvážený a především hutný. Když jsem slyšel „Pagan Thoughts vol. 2“ poprvé, tak první, co mě zaujalo, byl právě sound. Ihned mě napadly zahraniční spolky, které jsem si oblíbil především kvůli povedené produkci. Možná právě tento aspekt zapříčinil, že jsou DARK SEAL v mém přehrávači jako doma.

Ale abych jenom nechválil. Poslední a zatím nezmíněnou položkou je přebal CD. Chápu, kam měla kapela namířeno a co chtěla obalem sdělit, ale musím uznat, že se jí to ani trochu nepovedlo. Hudba zabalená do takovéto vizáže je vrcholem nevkusu. Uvnitř sešitku se všemi texty a fotkou kapely to ještě jde. Pokud pominu ten čelně vyfocený kříž. Jenže přední a hlavně zadní strana je hotová havárka. Člověk by ještě pochopil, že malá kapela osloví amatérského fotografa, ale co mi hlava nebere je, jak je obal zpracovaný. Na jeho výsledku se podílelo i grafické studio. (V tomto případě Grafické studio Svoboda, které má přes 21 let zkušeností.) Nevím tedy, do jak velké míry, ale v mém počítači jsou i jiné fonty než pouze nechutný Arial Black. Jestli si i za takovouto práci někdo nechává zaplatit, tak je na světě něco špatně.

Seznam skladeb:

  1. Bouře
  2. Cesta osudu
  3. Luna
  4. Posvátný kříž
  5. Svatí fanatici
  6. Čarodejnice
  7. Imbolc
  8. Strom

Čas: 45:39

Sestava:

  • Crudelis – kytara, zpěv
  • Vonkollage – kytara, zpěv
  • Dimi – baskytara
  • Hannys – bicí
  • Lord Sezarbil - programování
  • Host: Dr. Fe – zpěv ve skladbě „Posvátný kříž“

http://bandzone.cz/darkpaganthoughts


Zveřejněno: 16. 06. 2016
Přečteno:
3566 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář