Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
TELEPATIE VI

MCD 2016, vlastní náklad / thrash metal / Česko

Severočeská mostecko-teplická thrash metalová kapela SIXTH DIMENSION vznikla v roce 2002. Avšak ksicht kapele dali ostřílení muzikanti, kteří působili u různých kapel už od počátku 90. let minulého století. Mimochodem Buchy drtil škopky již v kapele KREVEL, s nimiž nahrál demo „Posel smrti" (1989) a také stál za vznikem grindcorové mlátičky FSFI. A tak jak muzikanti různě odcházejí a přicházejí, tak i personální otřesy se nevyhnuly SIXTH DIMENSION. Rokem 2011 se ustálila současná sestava, která vydala v roce 2013 EP „Přežít" a nyní to současné, „Trauma". Na svém kontě SIXTH DIMENSION mají ještě CD z roku 2010 „Nikdy nevíš kdy..." a předchozí demonahrávku „Respekt" (2006). Šestiskladbová nahrávka „Trauma" vznikla v průběhu let 2014-2015 ve vlastní režii. V současné době je již po křtu, který proběhl v březnu v Mostě a v dubnu v saském Lipsku.

Po tuctovém intru naskočí svižná skladba „Trauma", která se s ničím nepáře. Od druhé půli se zmírní tempo a promění se v nekončící válivou záležitost. Nakonec hudba koresponduje s textem, který poukazuje na nesmyslnost války a jejích trvalých následků. Hned v úvodu písně „Otroci prohnilosti systému" si nejde nepovšimnout až moc plechového rytmičáku. S tímto zvukem si uvědomuji, což jsem si i všimnul na začátku, že EP se pohybuje ve zvukových mantinelech někde právě na pomezí nahrávek let osmdesátých, devadesátých a silně zvuk připomíná nějakou nahrávku, která byla nahrána na magnetofon. Když pomyslím na současnou thrash metalovou vlnu, tak se to nedá vůbec srovnat. Jen namátkou mě napadli LAHAR a EXORCIPHOBIA, kde hudba je prostě na jiném, vyšším levelu.

„Šest stop pod zem" je proti předchozí skladbě o mnoho víc variabilní. Song má svižné tempo s řezajícím riffem, v průběhu se ukážou valivé hutné spodky a kytarové sólo. Taktéž je na tom podobně „Černá díra", která je obohacená o kytarové vyhrávky. Tyto měnné skladby ale nevyženou pocit, že (nejen u těchto skladeb) chybí více energie a taková thrashová agrese, která tě nutí něco udělat šíleného, něco rozbít, rozmlátit... Dost mě dalšími poslechy vadí již zmiňovaný „starý" zvuk a tak trochu neoriginalita hudby. Vzpomněl jsem si na brněnský SAX anebo ostravský DENET z doby demonahrávek „Zóna strachu" či „Krev". Poslední píseň už podle názvu „Praporučík Kotrmeletz" je docela slušný úlet. Píseň se drží ve skočném rychlém tempu, ale kdo dělal texty? „Zlobr, bobr a Fantomas, zdá se mu o omastku od klobas". Jedním slovem: STRAŠNÝ. A vůbec celý text je hodný adolescenta.

Po prvním poslechu jsem nahrávku odložil a raději šáhl po něčem vkusnějším. Dalšími poslechy (nebylo jich moc) jsem čím dál víc ztrácel chuť si toto CD pustit a nabýval jsem dojmu, že tuto nahrávku musel vytvořit nějaký nováček na metalovém poli...

Seznam skladeb:

  1. Intro
  2. Trauma
  3. Otroci prohnilosti systému
  4. Šest stop pod zem
  5. Černá díra
  6. Praporučík Kotrmeletz

Čas: 23:57

Sestava:

  • Wíďuzz - zpěv
  • Špirda - kytara
  • Bombič - kytara
  • Johnnies - basa
  • Buchy - bicí

Bandzone
Facebook


Zveřejněno: 01. 05. 2016
Přečteno:
3731 x
Hodnocení autora:
3 / 10

Autor: 4horsemen | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

02. 05. 2016 16:33 napsal/a Peťan
Trauma...
...doslova. Ale kapela to asi zamýšlela jinak....