Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

CD 2015 / vlastní náklad / symphonic metal / Česko

Turnovská banda DEATHWARD vznikla v roce 2012, tedy pouze před několika lety, a v minulém roce natočila debut „Crush the Enemy“. Byť mají turnovští web nadupaný informacemi, tak jsem musel dlouho hledat, kde debut natáčeli. Bylo to studio 3bees, což jsem se ale ze zaslaného digipacku nedozvěděl. Možná to byl záměr, stejně tak jako že v něm chybí pro mne docela podstatné informace typu kontakt. Jinak standardně vyhlížející digipack zaujme pěkně vizuálně zpracovanými fotkami šestice členů, rozsetými mezi texty. Titulka se zřejmě trochu nepovedla, protože je tmavší a logo zaniká, ale na funkci to nemá vliv. 

DEATHWARD jsou dle toho, co jsem měl možnost o kapele zjistit z jejích webů, hodně nakopnutou kapelou a míří vysoko. Muzika není úplně můj šálek kávy a naživo bych si je asi nevychutnal, nicméně nahrávce jsem po pár desítkách poslechů přicházel na chuť čím více. Až na česko-anglický přízvuk v čistých vokálech bych totiž klidně hádal, že se jedná o zahraniční kapelu.

Deska začíná obligátním intrem, které bych klidně zkrátil na polovinu, ale budiž. Hned následně do vás DW napálí první rychlou „Alone in the darkness“ a jasně dají najevo svoji jistotu a pozici. Hudbě vévodí až místy skoro pompézní klávesy, nápadité a úderné bicí a výborné melodie. Občas mám pocit, že jsem to už někde slyšel, hodně mi to připomíná například některé songy od THERION, ale to může být jen můj pocit. Kytary jsou spíše jen riffujícím doplňkem. 

Druhá „God´s blessing“ je spíše v pomalejším tempu, což je nezvyklé zvolnit hned na druhou, třetí „The omen“ po krátkém intru také jede ve stejném tempu. Ovšem s každým přibývajícím songem je pro mne deska silnější a silnější. Například ve zmíněné „The omen“ umocňují latinské sborové popěvky „…ora in ave maria …infideles morietur“ (Modlete se, Zdrávas Maria její smrti) tak hodně atmosféru, že mi až běhá mráz po zádech. DW udělali koncepční desku a desku nadnárodní úrovně. Nedivil bych se, pokud by se jich chytilo nějaké zahraniční vydavatelství. Po krátkém „Intermezzu“ ovšem přijde další prvoplánová hitovka „Frogs“. Tohle je pro mne jedna z nej skladeb na albu, perfektní melodie a atmosféra, kterou výborně doplňují sekané kytary. A odpustím i ten český přízvuk. (úsměv) 

Zhruba na polovinu alba pak dělí 2 více jak sedmiminutové opusy „The lost king (Symphonic version)“ a „The lost king“. Druhá nesymfonická verze pak je opět v pomalém středním tempu. Změna rychlosti přichází pak v songu „Whispering“, kde je opět dobrá souhra kláves a kytar. Stejně tak i u další úderky „Slave song“. DW se snaží songy hodně koncipovat na silných melodických refrénech a sborových pasážích, což skladbám dodává na pompéznosti. Aranže jsou prostě povedené. Titulní skladba „Crush the Enemy“ je až téměř na samém konci desky a jedná se opět o rychlejší, úderný song, jehož refrén si budete držet v hlavě a popěvovat hodně dlouho. Album uzavírají dva bonusy a jeho délka je téměř 60 minut, což ovšem nemá nic společného s nudou, nebo mlácením prázdné slámy. Poslední song a jeden z bonusů – „Revenge“ je ta pravá jízda na závěr v rychlejším tempu, která vás nabudí k tomu, abyste si desku pustili znovu. Poslech desky mi pak vždy utekl tak rychle, že jsem ji musel otočit opět na začátek. DW udělali hodně dobrou desku a posadili laťku hodně vysoko.

Seznam skladeb:

  1. Alone in The Darkness
  2. Gods Blessing
  3. The Omen
  4. Frogs
  5. The Lost King (Symphonic version)
  6. The Lost King
  7. Whispering
  8. Slave Song
  9. Crush The Enemy
  10. Last Hero (bonus track)
  11. Revenge (bonus track)

Čas: 56:40

Sestava:

  • Jakub Sedláček - zpěv, growl
  • Radan Jareš - baskytara
  • Antonín Šrajer - piano, klavír, syntezátor / sampler
  • Lucas Goldfinger - kytara
  • Roman Tlustý - kytara 
  • Standa Novák - bicí

 

http://bandzone.cz/deathward/

http://www.deathward.cz/


Zveřejněno: 24. 04. 2016
Přečteno:
4269 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Márty | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář