Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HEIDEN – Andzjel

Slovenská blacková kapela se představuje ústy zpěváka a kytaristy Demolatora.

Zdar Demolator, kapela GOATCRAFT ešte nie je na naších malých scénach v Česku a na Slovensku veľmi známa, i keď úplní nováčikovia tiež nie ste. Mohli by ste sa nám trošku predstaviť? Kedy ste vznikli, odkiaľ ste, kto je členom a pod.

Ahoj! GOATCRAFT ako fungujúca kapela sa datuje od roku 2012, myšlienka sa však so mnou tiahla niekedy od mojej puberty. Pochádzame všetci z Bratislavy z jednej skúšobne, resp. z jedného zatemneného brlohu, kde je nás dokopy len pár ludí, ale vzájomne si požičiavame jeden druhého pre svoje kapely, aby každá z nich mohla ako tak fungovať. Tie klasiky o nedostatku fanatikov so zmyslom pre vec a odhodlaním zrejme ani netreba spomínať, takže riešime to takto. Členovia sme traja, prevažne z kapiel RADIATION, či DEMÖLIZER. Okrem mňa sú to Jano na bicie a Vrana na gitaru (pred tým hral basu). Rysuje sa nám aj ďalší člen.

Ku koncu minulého roku vám vyšlo demo „Απώλεια“ a vzápätí aj debutový album „Όλεθρος“. Názvy oboch počinov sú pre bežného Stredoeurópana nečitateľné. Čo znamenajú a čomu sa jednotlivé diela venujú v textoch?

Na úvod opravím - jedná sa o debutové EP, čiže nejde o plnohodnotný album. „Απώλεια“ (apoleia) je v podstate len taká promo verzia, ktorú sme si riešili pod vlastným nákladom a je aj voľne dostupná na internete. Vydávali sme si to sami na 3" CD a na kazete, celkový náklad bol približne 100 kusov.
Grécke  Apoleia je archaický výraz používaný v Biblii a voľne sa dá preložiť ako totálna deštrukcia, nezvratné zničenie, strata alebo ruiny. Apoleia mal byť pôvodný názov albumu, avšak po konzultácií s naším gréckym kamarátom Petrom z WARCODE som sa rozhodol použiť výstižnejšie slovo -  Όλεθρος (Olethros). Toto takisto archaické slovo používané v Biblii má podobný význam a dá sa voľne preložiť ako zánik, Smrť, nekonečná deštrukcia, (náboženské) zatratenie.  Znamená aj sebazničenie / zničenie človeka. Páčia sa mi jednoduché názvy albumov, ktoré prinášajú viaceré interpretácie.
Úryvky textov a pridané citáty sú k dispozícii v bookletoch albumu, nerád by som svojím výkladom ovplyvňoval niekoho názor, ten si môže spraviť každý sám.

O vydanie debutu sa postaral slovenský label Hexencave Productions, no pokiaľ mám správne informácie, plánujete vydať aj LP verziu u nemeckého vydavateľstva Iron Bonehead Productions. Ako došlo k tejto spolupráci? Oslovil niekto vás alebo ste si to museli vydobyť sami?

Celú spoluprácu spravil jeden e-mail. Mali sme to šťastie, že som bol ušetrený od otravovania labelov a rozposielania stoviek prosieb o vydania. S Peťom z Hexencave sa poznáme už roky, pozná naše pôsobenie z iných kapiel a videl nás aj hrať naživo, takže tam to bolo myslím si prirodzené. Je to dobrý a snaživý chlapík, aj keď možno nerobí propagáciu ako veľké firmy, ktoré na to aj majú čas/prachy, ale svoju stálu základňu a kontakty s celým svetom má už zabehnuté. S vydavateľom z Iron Bonehead to bolo trocha iné, nepoznáme sa osobne a s vydaním som oslovil ja jeho. Nahrávka sa im páčila, tak súhlasili s vydaním. Samozrejme, že asi ako každý hudobník hrajúci tieto obskurné žánre, som mal aj ja sen o vlastnej LP, takže som rád, že sa to splnilo. CD vyšlo 24.12.2015, MC vyjde niekedy na jar a 12" MLP verzia vyjde v marci tohto roku.

Demo má výborný zvuk, zašpinený, staroškolský ale aj napriek tomu sú spev a jednotlivé nástroje veľmi zreteľné. Kde ste nahrávali? Navštívili ste nahrávacie štúdio, postaral sa niekto aj o produkčnú stránku alebo ste si všetko spravili sami?

Všetko je DIY samozrejme, nikto z nás ani nemá peniaze na profesionálne nahrávacie štúdio a asi by sme ani nevedeli čo tam robiť, haha! Materiál bol nahrávaný v skúšobni, avšak s technikou a výbavou sme na tom o dosť lepšie oproti minulosti. Štúdio (môžem to tak vôbec nazývať?) obstaráva kamarát s prezývkou Neviem Nepoviem a on má na starosti všetko okolo toho. Spravil nám aj mix a master na CD (mastering na LP verziu nám robil VK z VASSAFOR). Určite nám domáce prostredie vyhovuje aj viac, pretože sme mali všetok potrebný čas a priestor, a neviem si tiež predstaviť prísť do slovenského profesionálneho štúdia a baviť sa o zvuku ako SARCÓFAGO či starý GRAVE atď. Jediné mínus bolo asi to, že občas sme mali už zo seba ponorku a obaja máme dosť výbušné povahy, takže kompromis sa niekedy hľadal ťažko, ale to je taká klasika asi...

Ako u Vás prebiehalo skladanie nového materiálu? Pracujete všetci spolu, alebo každý vymýšľa nové nápady sám a potom si v skúšobni odhlasujete, čo použijete a čo nie?

V tomto som asi trocha diktátorský. Hudbu tvorím viacmenej sám, ale občas si to chalani spravia po svojom a niekedy to aj vyznie lepšie. Máme každý svoju techniku hrania a niekedy je ťažké to skĺbiť, ale snahu určite nemožno uprieť nikomu z nás! Sme všetci traja extrémne povahy, takže sa u nás strieda hnev s porozumením, ale myslím, že všetkým nám ide hlavne o dobrý hudobný výsledok.

Ak to nie je tajomstvom, prednedávnom si mal veľmi vážne zdravotné problémy a len o vlások si utiekol hrobárovi z lopaty. Inšpiroval Ťa tento zážitok blízko smrti napríklad pri tvorbe textov a hudby? Resp. obohatilo Ťa to nejakým spôsobom, trebars aj v súkromnom živote?

Ja som stále niečím inšpirovaný a obohacovaný. Život je zbytočný a márnivý. Smrť je naopak veľmi dôležitá, vnímam ju ako to najdokonalejšie vyvrcholenie pozemského bytia aké môže existovať - vďaka nej dosiahnem skutočnú a pravú Slobodu. Život a celý svet okolo nás je iba jedna veľká ilúzia! Jeden múdry človek raz povedal „Smrť je orgazmom života!“... Je to však veľmi tabuizovaná téma a ľudia majú tendenciu sa jej vyhýbať, a hlavne ju odmietajú prijať ako nezvratnú udalosť, často je vnímaná ako niečo, čo nie je súčasť existencie. Pre mňa je zas naopak najväčšou univerzálnou silou a nevnímam ju ani trocha negatívne. Negatívny je skôr celý svet a všeobecne naša spoločnosť. Teda našej západnej „civilizácie“ sa to týka určite. Verím tomu, že keby každý fungoval s vedomím vlastnej nepotrebnosti a zbytočnosti, tak by sa nám žilo všetkým spolu o dosť lahšie. Ale už od malíčka nás Biblia a podobné knihy učia, že sme tu za trest a odsúdení trpieť...
Ono, nikdy to nie je nič príjemné, keď Ti odíde niekto, koho si mal rád a koho si si vážil, ale je to istá cesta každého z nás a preto sa netreba na to pozerať ako na tragédiu ale skôr ako na príležitosť. Celá naša existencia je len jeden velký sebaklam, celý vesmír je len zvrátený výsmech nekonečného desu a zla! Pri tom uvedomenie si, že nič nie je skutočné, nič nie je isté, iba Smrť, je ten najoslobodzujúcejší pocit, aký existuje. Bolo by to na veľmi dlhé dialógy a v podstate je to všetko jedno! Kým žijem a dýcham, aj tak viem o tom hovno! Ale bol som už blízko, ako si spomenul, haha.

Existujú nejaké kapely, ktoré  Vás ovplyvňujú a formujú pri skladaní alebo sa snažíte ísť vlastnou cestou?

Určite sú, a je ich veľké množstvo, ale vymenovávať ich ma už moc nebaví. Ale môžem povedať, že skôr ma priťahujú kapely s umeleckou/spirituálnou hodnotou ako len súhra dobrých riffov. A je naozaj jedno či ide o Black Metal alebo Pop. Ale chalani by Ti určite radi vymenovali množstvo dobrej muziky, ktorú počúvame. Bolo by to asi tak od rokenrolu 50. rokov minulého storočia až po súčasnosť, hahaha. Okrem iného ale dokážem oceniť a vychutnať si aj klasiku, filmovú produkciu alebo zaujímavá je aj obskurná staroveká/tradičná rituálna hudba, náboženský chorál, šamanské piesne atď. Je toho fakt veľa, baví ma objavovať tú temnotu v hudbe. Diabol vrhá tieň vo všetkých sférach...
Späť k otázke - hudba GOATCRAFT je podla mňa ťažko zaškatulkovateľná. Je tam strašne veľa vplyvov a každý nás označuje inak, čo sa mi osobne velmi páči. Nemáme nejaké limity, kam sa uberať a čo hrať, ide to dosť prirodzene a samozrejme tým, že sme všetci totálni fanatici do starej školy, určite je to aj cítiť a počuť. Nevidím dôvod, prečo sa za každú cenu snažiť inovovať žáner a postupy, a nasilu sa snažiť o status kultu, keď tradičný metal ponúka všetko potrebné, stačí to len objaviť a kultivovať na svoj obraz. Sám som zvedavý, kam to bude hudobne smerovať, dôležité je robiť veci vždy tak, ako ich v momentálnej etape cítime. Koncept / skladby debutového albumu sú už hotové, ešte to bude niesť známky doterajšej éry.

V akej fáze sa momentálne GOATCRAFT nachádza? Skúšate, pripravujete koncerty, resp. nejaké turné?

Sú v pláne nejaké koncerty, na teraz však môžem ohlásiť iba jeden oficiálne potvrdený - budeme hrať 9.4.2016 u nás v Bratislave s domácou „novinkou“ MALOKARPATAN a špeciálnymi hosťami KRINGA a TEMPLE DESECRATION. Ja sa skôr teraz zameriavam na prvý plnohodnotný album, materiál je už dávno hotový. Odkaz na koncert: https://www.facebook.com/events/212233842457057/

Ten kto Ťa pozná vie, že máš veľkú záľubu v okultizme a Satanizme, používaš aj rôzne rekvizity na koncertoch svojích kapiel. Ako si sa k tomu dostal a čo to pre Teba znamená?

Mohol by som použiť už toľkokrát omielané frázy o tom, ako staviame na pódiu chrám skázy a Smrti bla bla bla, ale použijem vlastnú interpretáciu. Nie len tak sa hovorí, že Rock´n´roll je Diablova muzika a teda na manifestáciu skutočne „odvráteného sveta“ slúži podľa mňa najprirodzenejšie. Tak, ako majú iné náboženstvá svoje omše a rituály, tak by mala byť honorovaná aj opačná/temná strana. V Black Metale by malo byť cítiť určité nebezpečie, teda niečo mimo komfortnú zónu a malo by to byť pre bežného človeka nehostinné prostredie plné odporu a strachu, kde má jednotlivec možnosť zažiť určitú skúsenosť a teda odpútať sa od bežných vplyvov. Prirovnal by som to k halucinnogénym stavom pri drogách, k meditáciam, ako aj šamanské cesty, a podobne. Príčinou je teda určitá gnóza. Z môjho pohľadu nejde iba o nejakú slasť a duchovné naplnenie, ale hlavne o precítenie zážitku a uvedomenie si vlastnej existencie - teda jej nepotrebnosti. Ak by sme vynechali pojmy ako duchovné a meditácia, tak si možme vystačiť aj s chemickou reakciou v mozgu vyvolanou na základe vonkajších podnetov. Skrátka živé vystúpenie dopĺňa spektrum zážitku, keďže zapájaš všetky zmysly. Všetko má svoje opodstatnenie, svoj význam a hysterická ceremoniálna atmosféra je pre mňa to ideálne prostredie, v ktorom sa dokážem dostatočne uvolniť a nechať všetky vplyvy pôsobiť. Predstav si, že sedíš v aute a vidíš, že o niekoľko sekúnd do teba napáli oproti idúce auto v plnej rýchlosti. Alebo ležíš v truhle a cítiš, ako sypú hlinu na hrob. Tak približne taký stav si snažím vyvolať na pódiu počas hrania. Chaos, Krása, Negativita, Sloboda, Radosť, Smútok, Hnev a hlavne mnoho nepomenovateľného, to všetko je prítomné... Je to niečo, čo by malo byť zažité a nie diskutované.  

Ako na to reaguje tvoje okolie?

Okolie reaguje rôzne, veď dnes to ani už nie je nič nezvyčajné, aj keď na Slovensku sme stále asi jediná kapela svojho druhu. Osobne mi trocha vadí ten trend, ktorý sa z toho stal, ale veľakrát je vidno či to kapela myslí úprimne, alebo sa len prispôsobuje trendom. My sme nabehli na túto súčasnú vlnu už keď to bolo dávno zabehnuté, takže určite sa nemôžme tváriť že je to náš výmysel, veď kapely, čo sa inšpirovali archaickými sabatmi a rituálmi, siahajú už do 90. rokov.  

Pristupujú aj ostatní v kapele k podobným veciam s takou vážnosťou ako Ty?

Vedia aký som a myslím, že sa to naučili rešpektovať. Predsa len celé naše zoskupenie pozostáva z niekolkých kapiel a členov, a máme už taký ten trocha bratský vzťah medzi sebou. Každý sme z iného prostredia a každý máme na veci vlastný názor, nikto nikoho však netlačí k niečomu a myslím, že to funguje medzi nami dobre. Ja som nikdy nikoho nenútil, na druhej strane tiež by som ani nikdy nehral s niekým, kto by bol absolútne proti tomu čo robí a čo prezentujeme.

Už keď sme pri tom, považuješ sa za Satanistu?

Ja sa za Satanistu rozhodne nepovažujem a ani neoznačujem, nie len preto, že dochádza k mylnej zámene za primitívny LaVeyovský egoizmus, ale aj preto, že rebelský princíp, ktorý vyznávam, nie je pomenovateľný a jednoznačné daný - je to Chaos. Interpretácia je teda absolútne slobodná, a taká by mala byť aj duša človeka! Vo všeobecnosti čerpám zo starých náboženstiev, filozofických smerov a rôznych učení. Nenasledujem jeden ucelený smer, mám vlastný pohľad na veci, vlastné skúsenosti atď. Všetko je to aj tak o tom istom a je jedno, ako si človek veci pomenuje. Dôležité je cítiť, zažiť, poznať a vychutnať si tú číru Negativitu, ktorú nám svet ponúka. Nie je to o čítaní si knižiek, ale o zážitku, emócii a porozumení! Na záver dám jednu vetu, ktorá to všetko ľahko vystihuje a zároveň neguje: Čím viac viem, tým menej viem!

https://goatcraft13.bandcamp.com

Facebook

 


Zveřejněno: 10. 04. 2016
Přečteno:
3715 x
Autor: Lukáš | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

10. 04. 2016 18:00 napsal/a kubánec
goatcraft
Včera spolu s Caeremoni úplné zlo!!!
10. 04. 2016 14:07 napsal/a Lamech
respekt
Včera v Bratislavě to byl neskutečný masakr klobouk dolů...ta temná aura co s těchto mágů vyzařuje je opravdu zničující...