Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

Východo - Německá kapela Unloved nám před nedávnem poslala své aktuální mini CD My Way To Run. A protože mě jejich muzika zaujala, poslal jsem do Lipska pár dotazů.

1. Myslím, že pro naší zem ? Českou republiku, jste poněkud neznámá banda. Můžete nám tedy přiblížit Vaší kapelu a zmínit ty nejdůležitější mezníky ve Vaší existenci?

Rika (klávesy): První záchvěvy se objevily někdy v roce 1997, když jsme ještě byli na škole. V aktuální sestavě působíme ale teprve od roku 2003, kdy přišel bubeník René a basák Felix. Jako skoro každá kapela v tomhle ranku jsme měli hodně personálních změn.

Markus (kytara): No, Rika představila rytmickou sekci a na mě zbývá zbytek. Mathias hraje na housle, kytary obsluhuju já se Sashou a Rika mastí klapky a synťák. Samozřejmě musím zmínit taky vokalistku Shyu. Našli jsme se proto, že máme rádi muziku a pro mě je tohle setkání to nejdůležitější v naší historii.

2. Jestli se nepletu, je nahrávka My Way ... Vaší prvotinou. Proč jen 4 skladby?

Markus: On to zas takový debut není?.je to spíše důkaz naší existence, víc než demo, ale míň než opravdové CD.

Rika: Důvod je taky ten, že nemáme žádnou smlouvu s vydavatelstvím a naše finanční možnosti jsou omezené. Proto jsme nahráli jen 4 věci. Chtěli jsme, aby výsledek byl co nejlepší. Nezáleželo nám na kvantitě. Lepší nahrát méně tracků, než hledat kompromisy v kvalitě.

Markus: Jo, to je pravda, kvalita se nám v poslední době poněkud vytrácí, stačí, když si pustíš rádio?.určitě víš, co tím myslím. Nechtěli jsme vyprodukovat jen další dlouhou nahrávku. Hudební byznys je ve velkém nebezpečí. Spousta mladých lidí si myslí, že ty techno písně, co poslouchají, jsou nové písničky a přitom se jedná o cover verze 30 let starých songů. Vytrácí se taková ta všeobecná znalost hudební scény. Nedostatek kvality udělá z posluchačů kulturní zombie. My chceme přinést čerstvý vítr do těchto sfér. Ale nezaleží to jen na nás, na kapele. Každý má  svůj podíl, ať už se jedná  posluchače nebo label.

3. Proč je CD nahráno v jiné sestavě, než v jaké působíte nyní?

Rika: Jednoduše, když jsme nahrávali, tak jsme neměli bubeníka a basáka jsme potkali, když už bylo vše nahráno. Nechtěli jsme stepovat na místě, tak jsme požádali Jens Maluschka z Disillusion, aby nám nahrál bicí. Na další nahrávce bude ale samozřejmě bubnovat René. Všichni se na to těšíme.

4. V bookletu je jako koncertní hráč uveden houslista. Škoda, že není slyšet na albu, určitě by znělo zajímavěji. Proč jste nahrávali bez houslí? Plánujete jejich využití na příštím počinu?

Rika: Jasně, na další nahrávce s houslemi počítáme.

Markus: V "Kanto Rubuso" je hodně míst, kde by se housle hodily. Jenže jsme neměli možnost je nahrát. Matthias musel pracovat a nepodařilo se nám to časově sladit. Použili jsme tedy synťák. Je to opravdu škoda?ale nějak se živit musíme.

5. Vaše instrumentální a pěvecké výkony jsou více než dobré. Máte za sebou nějaké hudební vzdělání?

Markus: Děkuji srdečně! /pozn.: tato odpověď přšla v češtině/.

Rika: No, víceméně jsme se učili za pochodu. Je to dobrý pocit, když objevíš na nástroji něco nového. Ja navštěvuji hodiny kláves a klasického piana a také René se vzdělává.

Markus: Shya má dar zpívat od přírody.  A to samozřejmě nutí kapelu dělat dobré songy, aby měla  za sebou pevný základ. Myslím, že skládání nových písní a zpěv jsou naše největší devizy. Jinak nejsme lepší než většina hudebníků z branže. Pouze známe naše výhody a dovedeme je využít.

6. MCD jste si vydali sami nebo pod labelem (v bookletu je uvedeno ?all songs published by Empirial Publishing?)?

Rika: Ano, nemáme label. Empirial Publishing je náše práce.

Markus: Veškerou práci spojenou s činností labelu si děláme sami. Je to hodně náročné, tak doufám, že se nám jednou podaří někde zakotvit.

7. Deska má velmi netypický obal sestavený ze tří částí. Pochází tento nápad z řad kapely, nebo jste se svěřili do rukou grafika ? profesionála?

Rika: To je práce Denise Hafnera. Studuje hračkářský design na univerzitě v Halle (Německo). Udělal nám booklet našich snů. Jeho talent je obdivuhodný.

Markus: Je to super. A ani nechtěl zaplatit!

Rika: Na dalším CD by se měl také podílet.

8. Kam se v bookletu podívám, vidím ostružinu, nechybí dokonce ani recept na přípravu ostružinového koláče. Má pro vás tohle ovoce nějaký hlubší význam?

Rika: Zaposlouchej se do "Kanto Rubuso". To je ostružinový song. Ostružiny dobře vypadají na pohled, můžou ale zranit.

Markus: Mám rách jejich chuť a vůni. Ale rozhodnutí umístit je na booklet přišlo až později, když jsme hledali nějaký námět. Ostružiny tvoří jakousi linku mezi songy. A vlastně mnohem více. Booklet je plný skrytých významů.

9. Do jakého hudebního směru sami sebe řadíte? Já ve vaší tvorbě cítím jak melodický doom-rock, tak modernější crossover.

Markus: Ať si udělá každý obrázek sám. Je těžké o tomhle hovořit, jelikož my nejsme součást jasné hudební scény, nemáme žádné idoly a prostě se koncentrujeme jen na naší vlastní tvorbu. Možná právě proto je to takový multistyl. Gothická scéna nás má ráda, ale my do ní nepatříme. Na metal nejsme zas tak extrémní. Nepoužíváme postupy z klasiky, jako třeba Nightwish a Within Temptation, ale zase jsme tvrdší než rock. Je to prostě naše vlastní tvorba.

Rika: Je to ostružinový rock. Cukr a ostny,

Markus: Jo, to sedí. No, asi to každý nepochopí, ale může si to poslechnout, zamyslet se nad tím.

10. Jste z Lispka, jak tam funguje rock/metalová scéna? Jak často koncertujete a kde? Kolik lídí chodí na vaše koncerty? Co zahraniční vystoupení?

Rika: V Lipsku je scéna opravdu velká a stále se rozrůstá. Disillusion nebo Dark Sun jsou dobří a myslím, že i Mutation jsou odtud.

Markus: Já osobně si nemyslím, že tady scéna funguje tak, jak by měla. Je tu hodně kapel, ale základna fanoušků už tak velká není. Ale to je problém celého východního Německa. Koncertní scéna je prakticky mrtvá. Rádi bychom hráli, ale máme méně než 10 vystoupení do roka. A stejně většina z nich stála za prd. Hráli jsme jen proto, že jsme strašně chtěli vystoupit živě. Doufám, že tento rok bude lepší, chceme zorganizovat tour po Německu. V zahraničí jsme ještě nebyli, ale snad to brzo napravíme.

Rika: Co se týče návštěvnosti, to se různí podle místa, kde se hraje, ale postupně našich fanoušků přibývá.

11. Čistě teoreticky ? kdybych chtěl pozvat Unloved na koncert do Čech, co bych pro to musel udělat a jaké jsou vaše požadavky (technické, finanční)?

Rika: Já musím říci, že bychom k vám strašně rádi jeli hrát. Stačí nám napsat na booking@unloved.info.

Markus: Naše podmínky jsou velice jednoduché. Chceme hrát na dobrém místě, s dobrým zvukařem a chceme cesťák. Když budou peníze navíc, bude to jenom dobré.

12. Na závěr krátký pohled do budoucnosti ? takže plány na nejbližší období, kdy bude další nahrávka a jaké máte cíle?

Rika: Nahrávat půjdeme v červenci a naše nové CD by mělo být venku na podzim. Bude obsahovat zase 4 songy ? nechte se překvapit.

Markus: A já doufám, že se nám podaří zahrát si u vás v České republice.

Díky za rozhovor.

www.unloved.info


Zveřejněno: 01. 03. 2005
Přečteno:
3291 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář