Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HEIDEN – Andzjel

Syrově až na kost. Black metal s primitivností punku. To je severočeské duo LICHENS.

LICHENS je kapela, kterou založili v roce 2011 Disharmoner a Rutiner. Pod těmito pseudonymy se skrývají Sláva a Marek, kteří jsou známější z působení v ultra pomalých doomových V RUKOU OSUDU. Na otázky okolo kapely odpovídali oba dva a vyjasnili, jak je to s jejich posty v kapele, kde oproti V RUKOU OSUDU působí každý u jiného nástroje.

Proč vlastně vznikli LICHENS? Současně působíte v kapele V RUKOU OSUDU, kde se věnujete pomalé a táhlé hudbě, zatímco v LICHENS o rychlé tóny není nouze. Kdysi jste hráli v HC punk kapelách, zastesklo se vám po rychlejších tempech, nebo jste dostali náladu na black metalové vichřice?


Disharmoner: Zdarec, LICHENS vznikli v mrtvém období VxRxOx a je to asi prostě o tom, že pořád máme s Markem potřebu něco dělat. Navíc Marek drtí kytaru ještě v DOUPOV (thrash metal) a já  hraju na kytaru v KOBRA XI a v obou kapelách opravdu o rychlé tóny není nouze. LICHENS nejsou black metalová vichřice, je to black metal v té nejprimitivnější a nejohlodanější podobě, je to výsměch veškerým honičům akordů a sól. PURE PRIMITIVE RAW AND HATEFUL. 

Rutiner: Pokud mi paměť ještě dobře slouží, tak LICHENS vznikli během jednoho hluššího místa, kdy V RUKOU OSUDU nebyli kvůli souhrám tehdejších okolností příliš aktivní a my nemohli s celou kapelou v tu dobu hrát tak často, jak bychom potřebovali. Navíc byly naše hlavy plné negativní energie, která chtěla ven! Zároveň jsme si přáli zkusit něco jiného, prohodit nástroje (podotýkám, že já sám v LICHENS sedím za škopkama, zatímco ve V RUKOU OSUDU drnkám na kytaru a Disharmoner, brat moj, zde vyměnil basovou kytaru za elektrickou a k tomu ještě ničí své hlasivky), přemýšleli jak uplatnit jiné postupy (v omezené míře vyplňujeme skladby dokonce MIDI podklady) a psát trochu odlišné texty (oba se ve psaní slov střídáme, platí to ostatně i v samotném „komponování“ – to aby se ani jeden z nás nemohl cítit nadřazeně a nenapadlo ho vztyčit nad kapelou diktátorskou hůl).

Jako LICHENS už fungujete od roku 2012, ale teprve letos je o vás trochu víc slyšet. Po demu jste se vzchopili a vydali split LP a účastnili se jedné LP kompilace. V tomto směru je rok 2015 pro vaši kapelu dosud nejakčnější?

Rutiner: To je pravda. Letošní rok se pro nás nese vlastně v symbolu oficiálního zveřejnění kapely. Jasně, od našeho založení, které se mimochodem podle mých záznamů může datovat někdy na říjen 2011, tu bylo MC demo s názvem „Bergfrit“ v roce 2012, sem tam sporadicky i nějaké to živé vystoupení a nahrávání „Seznamu hříchů“ v roce 2013, ale o existenci kapely mnoho lidí nevědělo. Troufám si tvrdit, že teď už jsme na tom mnohem lépe. V tomto roce jsme konečně vydali „Seznam hříchů“ jako náš první pokus o koncepční nahrávku s dějovou linií, přidala se i účast na zmíněné tuzemské black metalové LP kompilaci „Jdi a dívej se“ (nahrávalo se v létě 2014). Navíc jsme se odhalili i v kyberprostoru formou profilové stránky http://lichens.bandcamp.com/ a aktuálně probíhá plánování našeho francouzského turné spolu s moravskými mafiány KRIMINALITÄT, které proběhne někdy ke konci dubna 2016.

Disharmoner: Fungujeme už od konce roku 2011, a dodnes jsme měli pouze 3 koncerty. Jsme věrný undergroundu a ví o nás pouze hrstka lidí, což jsou většinou naši známí, nikam se v tomto směru nehrneme. Ale pozor, s rokem 2015 jsme se vrhli do virtuálního světa v podobě bandcampu, tak uvidíme. Tento rok je možná pro nás ve směru vydaných nahrávek nejakčnější, ale to je tak vše.

Fungujete ve dvou. Je to znouzectnost nebo záměr. Neplánovali jste, že by měli LICHENS víc členů?

Rutiner: Ani nápad – čím méně hlav, tím lepší komunikace, tím menší starosti s logistikou a tak dále. LICHENS byli od začátku plánováni jako dvoučlenný projekt a v budoucnosti toto zatím nehodláme měnit. Má to své kouzlo, jsme izolovaná jednotka - prastarý symbiotický organismus!  Pravda ale je, že nás občas napadají takové věci, jako je živé hostování za klávesami (kvůli věrohodnější živé interpretaci našich zvukových podkladů), či například hostování na zpěvu, takže je možné, že se minimálně návštěvníci našich živých prezentací nějakého podobného nápadu stanou svědky.

Disharmoner: Neplánovali jsme to, kapela o dvou lidech je fajn, nemusíš se dohadovat s někým dalším na zkouškách, na grafice apod. Na koncert se do auta vlezeš téměř s komplet backlinem, takže co více si přát. Na poslední nahrávce jsme nahráli dokonce i basu, což ale neznamená, že ji někdo někdy uvidí naživo, ale zároveň to ani neznamená, že basa nebude slyšet na dalších nahrávkách.

Zabýváte se syrovou formou black metalu, čím vás tenhle styl zaujal? Které kapely jsou v tomhle stylu pro vás inspirační? A jak byste popsali styl, který hrajete jinak než black metal?

Rutiner: Zvukově syrový black metal v kombinaci s agresivitou punku, to nás v našich začátcích hnalo (mimo jiné) kupředu a samozřejmě kapely jako BONE AWL, které hlavně Disharmoner, brat moj, tenkrát silně inhaloval – v kombinaci s mými v tu dobu, pravda, omezenými zkušenostmi za škopky (nedostatek umu jsem se vždy snažil vyplnit nasazením) to dalo dohromady black metal punk. Tohle označení je možno ostatně slyšet i přímo na našem MC demu „Bergrit“ ve skladbě „Hlad a vztek“.

Disharmoner: Mám rád primitivnost, neotesanost, chytlavý nápady a opravdu věřím tomu, že člověk nemusí být umělec na to, aby si někdo mohl třepat hlavou. Na chuť black metalu jsem přišel už před nějakou dobou, a určitě mě na tomto stylu baví ta atmosféra, neotesanost, primitivnost a nálada, dost záleží na tom, jakou formu black metalu vyhledáváš. Tady napíšu pár kapel, do jaké míry jsou pro nás inspirační nevím, zkuste po nich mrknout: BONE AWL (inspirace jasná), RASPBERRY BULBS (inspirace jasná), AKITSA, MALVEILLANCE,  ASH POOL, WHITE MEDAL, VERGLAS a teď hodně HUMAN BODIES - to mě baví dost a dále klasika HELLHAMMER, BATHORY, DARKTHRONE navždy!

Otázka na Marka. Jak se popasováváš s vokálem v obou kapelách? Které řvaní do mikrofónu je ti blíž? Je některé víc náročnější?

Rutiner: V LICHENS jsem se k vokálu zatím nedostal – je vidět, že kouzlo anonymity našich pseudonymů zabírá i na tebe! (úsměv) V souvislosti se řvaním do mikrofonu jsem si ale vzpomněl na jednu malou událost, která nás doprovodila při posledním nahrávání na LP kompilaci „Jdi a dívej se“, kdy si úvodní výkřik ve skladbě „Odloučení“ vyšvihl jistý Tomáš P., původní zpěvák V RUKOU OSUDU, který měl náhodou cestu kolem studia – to jen tak, aby řeč nestála, protože v téhle otázce bych vyšel jinak na prázdno, he he.

Disharmoner: Každá z kapel má něco, ale obecně se řvaním do mikrofonu jako takovým nemám problém, horší už je to v tý kombinaci s nástroji. Nedokážu říct jaké řvaní je mi bližší, u každé z kapel máme jinou představu o poloze hlasu a u každé kapely jde i o  jiný prožitek a vyjádření. V LICHENS je to rozhodně vztek a agrese a ve VxRxOx je to především zmar, bezvýchodnost. U VxRxOx je to jednodušší v tom, že jsme tam ve třech, hraju na basu, a i když obecně nemám během hraní problém s „oknama“ ohledně pasáží či textů apod., tak se cítím ve VxRxOx  takovej, jak bych to nazval, víc v bezpečí, protože vím, že v případě nějakého výpadku, technických problémů atd. je tam kytara, která to s bicíma přinejhorším podrží. Zatímco v LICHENS jsme pouze dva, takže tam to při výpadku nikdo moc nepodrží, max. bicí v rytmu (úsměv).

Další sólo otázka na Slávu. Co ty a bicí? Co je tobě bližší, basa nebo bubnování?

Rutiner: Tuhle otázku si přebírám a výběr pro určení bližšího nástroje upravuji na „kytara nebo bicí“. Rozhodě za kytarou ve V RUKOU OSUDU se cítím jistější. Zároveň smažím na kytaru v thrash metalové úderce DOUPOV, která se doufejme také brzo dostane na svět (zatím jde vlastně o „zkušebnový“ projekt) a dále se věnuji i klasické kytaře (říkám si, že nikdy není pozdě). Bicí jsou pak pro mě vybitím energie a nasloucháním vlastní intuice. Pravidelně při zkoušení s LICHENS jamujeme a hledáme nové cesty k novým skladbám. Samozřejmě i poslech opravdu rozmanité hudby (od blues rocku po viking metal) je mi v tomto směru inspirací a snažím se v rámci mých možností zlepšovat.

Účastnili jste se kompilace „Jdi a dívej se“. Asi jste rádi, že jste mohli přispět, ale jaký máte pocit z celé desky? Pro koho je vlastně určená? Kdo podobnou hudbu, jakou jste vytvořili vy a zúčastněné kapely, poslouchá? Všichni muzikanti jsou většinou levicově zaměření a známí z HC punkových kapel, takže je to dělané tímhle směrem? Jak to vidíte vy?

Disharmoner: Určitě jsme rádi, že jsme se této kompilace mohli účastnit a že nás Milan oslovil, díky moc. Osobně se mí líbí i ten přesah kompilace, je to jisté vymezení se „pankáčů“ vůči NSBM scéně atd. Deska se mi po grafické stránce a výběru kapel líbí. DOPPELGANGER OF DEATH, KRUH a PUSTINA zabíjí, zbytek mě zas až tak neoslovuje, ale v klidu. Co mě asi trošku mrzí je, že k těm místům, mám na mysli fotky, nejsou žádné komenty, odkud jsou a případně k jakým událostem se vztahují.
Jj, téměř všichni, tedy, alespoň ti, které znám osobně, znám přes hardcore/punk. Dost lidí stále ještě táhne jejich káry v nějakých kapelách, které jsou hardcore/punkovému prostředí přeci jenom známější. Pro koho je kompilace určena? Těžko říci, posluchačů může být celá řada, ať už z hc/punkového prostředí, black metalového prostředí, či všem posluchačům kytarové muziky. Snad si i tací k tomu najdou cestu a začnou o určitých věcech více přemýšlet.

Rutiner: Ta deska má za úkol zmapovat českou podzemní black metalovou scénu kapel, které vyšly z hardcore punkových kořenů – a mezi ty se vzhledem k naší minulosti rozhodně můžeme řadit, ať už to po těch letech chceme nebo ne. Je tam i související vazba na kampaň GNWP. Ten projekt je vlastně takovým dítětem Milana „Banána“ Trachty, který to má vesměs celé na triku. Rádi bychom zde vyjádřili náš smutek ohledně nešťastného úmrtí našeho kamaráda Ondřeje Fišera ze Sušice, který se na projektu také podílel v podobě objíždění a focení všech těch temných míst, které jsou na bookletu desky vyobrazeny.

V našem případě to je Nová ves u Hory sv. Šebestiána. Místo, kde se nachází památník obětem pochodu smrti politických vězňů z německých koncentračních táborů, který se konal 16. a 17. dubna 1945. Směr Reitzenhain >> Chomutov. Na místě bývaly dříve dva staré neoznačené památníky, jeden pro zmíněný pochod smrti a druhý pro odsun německého obyvatelstva po válce. V těchto dnech tam najdete památníky už zrekonstruované, věnované pouze obětem pochodu smrti.

Na kompilaci i na split LP jste opět nezklamali zvukem. Oproti zbytku kapel si evidentně na něm necháte záležet a není vám líto času a peněz, které padnou na studio/master? Jste se svým black metalovým soundem spokojeni?

Disharmoner: Na zvuku si obecně necháváme záležet ať už ve VxRxOx nebo v LICHENS. Už jsem to psal v některém rozhovoru, se zvukem ve VxRxOx nebo v LICHENS jsem byl vždycky spokojenej. Vystihuje to náladu všeho a naše představy o zvuku se stávají skutečností, což si ověřuji tím, že nahrávku vždycky nechám na nějaký čas uležet a pak si to za hezky za čas pustím znovu. Zatím převládá spokojenost a zkoušku časem to ustálo. 

Rutiner: Se zvukem jsme na našich nahrávkách spokojeni a máme za to, že věrohodně odráží skutečnou náladu našich nahrávek. Demo MC „Bergfrit“ bylo opravdu syrové, nahrané v podstatě „na živo“ na jeden zátah ve zkušebně. „Seznam hříchů“ je potom podle mého kompaktnější počin, ve kterém jsme si zkusili poprvé práci ve studiu a tvorbu MIDI podkladů. Práci na LP kompilaci „Jdi a dívej se“ jsme si opravdu užili a dali si záležet i s doplněným basy (schválně, jestli na demu „Bergfrit“ a split LP „Seznamu hříchů“ její absenci poznáte?). Peněz za studio a mastering nám samozřejmě líto není, jinak bychom to přeci ani nedělali. Zde je na místě poděkovat Petrovi „Flintovi“ Pokornému ze studia ARTERIM a Honzovi Kapákovi z Hellsoundu za trpělivost a několikaletou (zatím nekončící) spolupráci.

Ze splitu jsem docela rozpačitej, ale po poslechu kompilace, jste mě zase zaujali hlavně díky samplům/midi, kterým se vám podařilo vaší hudbu osvěžit. Jejich užití je cesta jak se vyvíjet?

Disharmoner: Jj, s MIDI se určitě bude pokračovat, možná začneme řešit i nějaký noisy, ale to je vše zatím ve hvězdách, jsme otevřený všemu. Jediný, co mi na našem splitu trošku vadí a neobstálo zkoušku časem, je ta délka nahraného materiálu, ale zas na druhou stranu je to koncepční album, takže tak. 

Rutiner: Je to tak, využití MIDI podkladů pro nás byla cesta pro lepší vyjádření celkové atmosféry a musíme říct, že i naživo fungují docela dobře. Takže možná podobných věcí na našich dalších počinech bude víc, nechte se překvapit.

Zatímco na kompilaci zní kapely relativně uceleně. váš split je plavba na dvou březích. KRIMINALITÄT jsou dost odlišnou kapelou a prostě mi k sobě ty vaše výtvory vůbec neladí. Jak k tomu vašemu spojení došlo? Když to řeknu ošklivě, šlo o to složit se společně na jednu desku? Rozložit náklady?

Disharmoner: Osobně mám rád splity, které jsou, jak si to nazval. plavbou na dvou březích. Mám rád různorodost, cestu, díky níž poznáš i jinou kapelu, téměř z jiného ranku. Je to prostě otázka názoru, nic víc za tím není, někomu sedí, někomu ne. Navíc mě vždycky bavily splity rychlých a pomalých kapel např. CORRUPTED/PHOBIA, by mě zajímalo, co bys na to řekl, ještě je to 7“ (úsměv), což už se v této době moc nevidí a většina splitů právě vychází s kapelama podobného, ne-li stejného stylu. Což je trošku škoda.

Určitě v tomto případě nešlo jen o to se složit na jednu desku. S borcema KRIMINALITÄT se známe od roku 2011, kdy jsme jeli s VxRxOx tour s BLUES FOR THE REDSUN po Moravě a Kubánec (sevas bratře!) nám s KRIMINALITÄT vybavil gig v Napajedlích, oslovilo nás to. Poté jsme potkali Suchara z KRIMINALITÄT na Play fastu, dali mu LICHENS demo s tím, že by ho to mohlo bavit a pak se to postupně rozjelo. Vydání LP byl trošku porod, sehnat labely atd. v této době není nejjednodušší, přeci jenom toho vychází strašný hromady a tak ve finále největší finanční podíl na tom mají právě KRIM, díky a zdravíme!    

Rutiner: Každá nezávislá kapela snažící se sehnat někoho na vydání svého materiálu bude vědět, o čem mluvím, když konstatuji, že v dnešní přehlcené době to není vůbec jednoduché někoho na podobné věci sehnat – a v naší zemi to platí dvojnásob. A tak jednoduše často nezbývá nic jiného, než spolupracovat s ostatními kapelami, ale také s kamarády, mezi které moravští death-crusteři KRIMINALITÄT patří. Navíc se nám jejich hudba hodně líbí, poprvé jsme s nimi zkřížili cestu během moravsko-slovenského turné s V RUKOU OSUDU v roce 2011, od té doby jsme spolu v kontaktu a dohodli se na společné nahrávce. Borci z KRMININALITÄT se nutno říct hudebně neustále zlepšují a návštěvu jejich koncertu musím všem „headbangerům“ vřele doporučit!

Jste poměrně akční a neustále se u vás něco děje. Ať už je to okolo V RUKOU OSUDU nebo LICHENS. Jaká kapela je teď na řadě, co od vás můžeme očekávat?

Rutiner: Tak určitě, co příště třeba takový 60’s - 70’s psychedelic hard blues rock band nebo viking heavy metal? Na zdraví! (úsměv)

Disharmoner: Děje se toho hodně, jen škoda, že času a peněz je málo. Tady jsou nějaké novinky: VxRxOx mají nahráno na samostnané LP, momentálně se shání label, který by to vydal, ještě čekáme na nějaký hluky do mixu, který budou snad co nevidět a pak master - ale už teď můžu říci, že mix vraždí. Dále se pomalu pracuje na čistě funeral válu č. 2, stopážově 25 min (jeden podobný už k němu máme, takže někdy v budoucnu se možná objeví na další nahrávce) - víc se prozrazovat nebude. S LICHENS se dělají nové skladby, to je tak vše, žádné nahrávání apod. se zatím neplánuje, není kam spěchat. Díky moc za prostor, rozhovorem mě provázeli LURKER OF CHALICE, KRIEG a JUDAS ISCARIOT. Pořiďte si psa a choďte do lesa! Black metal ist krieg.

RECENZE NA SPLIT
RECENZE NA KOMPILACI

ROZHOVOR S V RUKOU OSUDU

https://lichens.bandcamp.com

Zveřejněno: 18. 10. 2015
Přečteno:
3591 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

22. 10. 2015 21:20 napsal/a CNHVL
Místa
Demo mám:) Ta místa z fotek jsou někde na webu popsaná-takže si je jedině vytisknout a udělat si diy přílohu-ukazoval mi to Mr.Pustina-tuším na https://coffeebreathrecords.bandcamp.com/album/jdi-a-d-vej-se, nebo http://jdiadivejse.tumblr.com/.. Každopádně Ondro,ty vole,kamarade-strašně nám tu chybíš-kamo,fakt.