Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
LLYR

Split LP 2015, kooperace více vydavatelství / black/death metal/crust / Česko

Nebýt osobní předávky těžko bych se o tomto LP splitu dozvěděl. Zjistit nějaké info o téhle spolupráci a vůbec celém albu je badatelský výkon. Propagace nulová, prostě punk. (úsměv) Každopádně na světě se objevila další deska, o které lze těžko tvrdit, že bude nějaká přelomová, nebo že zůstane dlouho v paměti. Bohužel. Na to ani jedna z účastněných kapel nepodává dostatečně kvalitní výkon.

Spolupráce svedla dohromady dvě kapely úplně jiného ražení. Blackmetalové duo LICHENS okupující jednu stranu, se spřáhlo s moravskými KRIMINALITÄT, kteří jsou stylově úplně někde jinde. Mám rád různorodou hudbu, ale tohle spojení je sakra odlišnou záležitostí. Pro nezúčastněného může tahle spolupráce působit jako sňatek z rozumu, ale třeba ne. Každopádně obě kapely jsou tak rozdílné, že o nějaké koncepci, než té, která mluví silou peněz, nemůže být řeč.

Každá z kapel má na své straně obalu svůj motiv, to samé platí i pro vloženou textovou část. Zpracování desky je standardní, ale plně funkční, potud žádný problém. Co se mi ale jako majiteli gramofonu s manuálním řemínkem surově nelíbí, je, že každá ze stran je nahraná na jinou rychlost. Není to sice nic vyloženě neobvyklého, ale já z toho vážně radost nemám.

Podle logiky věci a uchopení vinylu do ruky, stranu A okupují LICHENS. Jméno to v postatě neznámé, o lidech působících v kapele, už to tak tvrdit nelze. Pod zlo jmény Disharmoner a Rutiner najdete kluky z ultra pomalých V RUKOU OSUDU. Pod jménem LICHENS ale otočili kormidlem a totálně změnili kurz. Z pomalého týrání se vrhli do běsnících vod starého black metalu. A to doslova. Za pomocí naschvál prasáckého zvuku nahrávka odkazuje někam na sever před třiceti lety. Zvukový záměr je ale evidentní a rozhodně nepůsobí odfláklým dojmem. O tom svědčí třeba to, že finální mastering proběhl v Hellsoundu. Primitivní forma, surové pojetí, řezavá kytara, takřka punkové bicí – to jsou ve zkratce LICHENS. V šesti stopách se prolíná rychlejší black, který je občas narušen středním a chvílemi i pomalejším tempem. Docela nečekaně uzavírá desku sedmá ambientní „Vysvobození prázdnotou“. Podobné outro jsem nečekal a musím říct, že se povedlo. Stejně jako se podobné hudební postupy a melodie prolínají všemi šesti skladbami, to samé platí pro ústřední téma, které bylo pro tuhle nahrávku zvoleno. Textově je strana LICHENS koncepční a zaobírá se stavem nešťastné duše. Je vidět, že si kluci s tématem dali práci. Celkově ale strana LICHENS nenabízí natolik výrazný materiál a spíš než plusy vnímám dost nedostatků. Těch šest blackových skladeb nemá až takovou sílu, aby udržely po celou dobu pozornost a daly důvod se k nim opakovaně vracet. Nicméně nelámu nad LICHENS hůl. Novější tvorba, prezentovaná dvojicí skladeb na sampleru „Jdi a dívej se“, naznačuje, že i v tak na kost ohlodaném žánru jdou dělat pokroky. 4/10

Přehazuju řemínek, nadávám jako špaček a pouštím si „kriminálníky“. Kapela, která je pro mě zahalena rouškou tajemství, hraje navzdory prvnímu dojmu z fotografie a textů převážně death metal. Na mysli by se mohly objevit kapely typu MARCH OF THE HORDES, ale u KRIMINALITÄT je ten death metal tak nějak na půl plynu a namíchán temnějším crustem / stench corem. Ve středních tempech KRIMINALITÄT balancují se smrtí, v těch rychlejších rytmika cválá v rytmu crustu, zatímco kytary jsou neustále víc metal. I přes slušnější pasáže, např. začátek „Zrozen k zatracení“, na mě působí tenhle mix tak nějak prapodivně. I přes svižnější party mi přijde, jako by měla kapela pořád lehce zataženou brzdu. Čímž nemám na mysli vyloženě rychlost, ale celkové vyznění. S tím pochopitelně souvisí, že použité nápady jsou celkově obyčejné a fádní a bohužel v podání KRIMINALITÄT nezní nijak zajímavě. Prostě deska tak nějak propluje. Nic víc, nic míň. Korunu nepříliš dobrému pocitu ze strany KRIMINALITÄT nasazuje pohled na titulní malbu/obrázek, který snad nemůže být ani myšlen trochu vážně. Kdyby na obrazu nebylo logo kapely, myslel bych si, že se jedná o album nějaké obskurní zamrzlé party typu FATA MORGANA. Slušnej úlet, který vykouzlí úsměv na tváři. 3/10

Seznam skladeb:

  • LICHENS
  1. Otevření se tmě
  2. Duševní změny
  3. Pád do provinění
  4. Rozsudek spravedlivých
  5. Útěk
  6. Pochopení
  7. Vysvobození prázdnotou
  • KRIMINALITÄT
  1. Chorá mysl
  2. Zrozen k zatracení
  3. Ztracená víra
  4. Otrok společnosti

Čas: cca 13 + 13 minut

http://bandzone.cz/kriminalitat

http://lichens.bandcamp.com/



Zveřejněno: 01. 08. 2015
Přečteno:
4017 x
Autor: Coornelus | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář