Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

CD 2014, Arachnophobia Records / black metal / Polsko

Polsko do světa plive stále větší množství kapel a faktem zůstává, že na hudebním poli je tento sát podstatně dál, než například naše vlast. I přesto, že velké hudební události jsou u nás podstatně četnější. Pravdou ale zůstává, že ne všechno, co nám naši severní sousedé nabízejí, nese známku vyšší jakosti. To ovšem většinou neplatí o metalové hudbě. Už se pomalu stalo pravidlem, že to, co se dostane přes hranici, je povětšinou hodno více než jednoho poslechu. Stejně je na tom i poslední počin GENIUS ULTOR.

Dlouho jsem tuto nahrávku odkládal, protože vždy, když jsem ji vložil do přehrávače, tak po první, nebo třetí skladbě jsem ji byl nucen vypnout z důvodu vyšší moci /čti jako manželka/. (smích) Pak jsem ji dlouho nosil do práce a v ruchu pracovního procesu pomalu vstřebával. Nakonec i ona měla to štěstí, aby se nerušeně od začátku do konce několikrát protočila v našem domácím přehrávači a já zjistil, že ji mám plně pod kůží.

Na první poslech si nelze nevšimnout, že zvuk je tak trochu nestandardní. Zlí jazykové a fanoušci deseti hlavních představitelů žánru by nejspíš rovnou řekli, že ten zvuk je v p….i. Nevím proč, ale mně to zase až takový problém nepřináší. Naopak právě kvůli zvuku mi nahrávka připadá dost autentická a uvěřitelná. Bicí jsou opravdové škopky a kytary zní jako ve zkušebně.

Texty nepřináší nic menšího, než notnou dávku opovržení. Ať už světem tak, jak jej známe, či tak, jak jej znají jen věřící. Vzhledem k tomu, že jsou všechny v polštině, mohl jít textař, kterým je baskytarista Zgorzel, hezky do hloubky. Dokonce si pro větší pohodlí do rodného jazyka přetextoval i cover od IMPALED NAZARENE, který je přidán na konci jako bonus.

Hudebně jde o dílko docela pestré a řekl bych, že i dost krátké. Ta půlhodinka uteče jako voda a pak nezbývá, než ten rokec rozjet od začátku. Ale to o třicet tři minut předbíhám. První skladba plní v úvodu i funkci intra, kde se krákání havranů změní ve zprvu pomalé a nic neříkající vybrnkávání, které se později překulí v opravdové rouhání toho nejhlubšího zrna. Všechno zapadá přesně tam, kam má, a změny tempa dokazují, že i v divokých vodách je čas na výlety trochu jiným směrem. Jako otvírák naprosto perfektní kousek. Dvojka je sázka na jistotu pro satanáše všeho druhu. Přímočarý vyhlazovák, likvidující všechno kolem dokola. I tady ale není nouze o překvapení, to se koná v půli tohoto songu v podobě akustické pasáže. Ve „Zwycięstwo“ a „Pijany krwią“ se naopak tak silně jako v předchozím kousku netlačí na pilu a díky tomu vyplave na povrch množství kytarových vyhrávek. To „Kataryniarz“ je spíš punkovější záležitost s dobrým rytmem a riffem. Předposlední štych je shrnutím všeho, s čím se na „Nic co boskie niejest mi obce“ setkáme. Nechybí vyhlazovací pasáže, úderný rytmus a hladké změny tempa. Na závěr jen již výše vzpomínaná předělávka od kultovních Finů IMPALED NAZARENE.

Nemůžu říct, že „Nic co boskie niejest mi obce“ je nahrávkou mající hodnoty mistrovského díla, ale v mém osobním měřítku mám tento počin ve vyšších příčkách. Důvody jsou k tomu hned dva. Pokaždé, když dozní poslední tóny závěrečné skladby, mám chuť si celou stopáž zopakovat, a navíc, ani jednou jsem se nepřistihl, že bych se během poslechu nudil.

Seznam skladeb:
  1. Nic co boskie nie jest mi obce
  2. Koniec wszystkiego co znamy
  3. Zwycięstwo
  4. Kataryniarz
  5. Pijany krwią
  6. Zło przenajświętsze
  7. Krew nie woda

Čas: 33:32

Sestava:
  • Zgorzel – baskytara
  • Kra – bicí
  • Wirus – kytara, zpěv

http://www.last.fm/music/Genius+Ultor
https://myspace.com/geniusultor

Zveřejněno: 13. 05. 2015
Přečteno:
3403 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Luma | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář