Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
HUSMAN FEST

KAAR – Choroby vaší doby EP 2014, Hard Bones Production

Pražské thrash metalové kvarteto KAAR už tu svou ká(á)ru táhne nějaký ten pátek a několik nahrávek za sebou již zanechalo. Zatím posledním počinem je EP „Choroby vaší doby“ z loňského roku. S klukama se často vídáme na akcích, několik koncertů KAAR jsem měl také možnost vidět a vždy jsem tvrdil, že tahle kapela je naživo lepší než z nahrávek. Soudil jsem hlavně z poslechu předchozího CD „Kaarokalypsa“, které mi v domácím soustředěném poslechu chtě nechtě vyznělo jako šedý průměr. Jenže síla pokroku a vývoje je zajímavá věc a neúnavné koncertování a zkoušení přinese své ovoce. Bez mučení přiznávám, že jsem od novinky příliš nečekal, ale KAAR mě velmi příjemně překvapili! A to i přesto, že posun kapely již byl dobře patrný i naživo.

Samotný obsah EP „Choroby vaší doby“ odstartuje skladba „Psychotik“. Od počátku mám pocit, že KAAR výrazně přidali na tempu a zdárně tak vybruslili ze škatulky (kterou tak rádi na Fobiazine používáme – smích) zabržděnýho thrashe. Mám tím na mysli především úbytek nekonečných pasáží s ohráváním jednoho riffu, kterých bylo na „Kaarokalypse“ až příliš. S tím se zkrátila i stopáž jednotlivých skladeb a KAAR tak ani jednou nepřesáhnou čtyři minuty. Ideální. Jasnou hitovkou je válec „Úder z nitra města“. Chytlavý riff i refrén se snadno zapamatují. Podobného ražení jsou i zbylé dvě skladby – „Smlouva s bohem“ a „Rozkradlá zem“. KAAR sice jedou podle stejného scénáře a v jednotlivých skladbách přesně víte, co přijde, ale jednoduše to berou za tu správnou stranu. Nechybí kytarová sóla, vyhrávky i všudypřítomný odér punku (úsměv). Zpestření pak nabízejí doprovodné Honzovy a Kouďákovy vokály, které okoření Tomášův zpěv. Ten je na nahrávce trochu utopený, ale lehká špinavost k thrashi vždy patřila. KAAR nahrávali ve vyškovském Davosu a se zvukem jsem spokojen. Také obal CD se mi líbí více než předchůdce. Už není „laharovský“ a rozkradená Praha mi ve spojitosti s texty sedí mnohem více. Snad jen Karel IV. by ze svého rozšlapaného mostu neměl velkou radost (úsměv).

Necelá čtvrthodinka s KAAR mě opravdu baví. Čtyři nabušený skladby, tuzemský thrash metal co nezklame. EP „Choroby vaší doby“ navíc není úplně nejnovějším materiálem a tak dnes jsou KAAR zase o nějaký ten krůček dále. Kluci se tímto počinem definitivně zařadili do popředí thrashové scény u nás a já doufám, že se brzy dočkáme další novinky. Není to jednoduché, ale tajné přání zní „vinyl“. Alespoň v podobě splitu s některou ze spřízněných kapel (úsměv). Thrash!

Seznam skladeb:
  1. Psychotik
  2. Úder z nitra města
  3. Smlouva s bohem
  4. Rozkradlá zem

Čas: 13:59

Sestava:
  • Tomáš - kytara, vokál
  • Honza - kytara, doprovodné vokály
  • Kouďák - baskytara, doprovodné vokály
  • Ozz - bicí


http://www.bandzone.cz/kaar
https://kaarthrash.bandcamp.com/

Zveřejněno: 29. 03. 2015
Přečteno:
3838 x
Hodnocení autora:
7 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář