Nejbližší koncerty
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
  • 08. 04. 2024Pestilence se vrací do Ostravy! Tentokrát je doprovodí Ca...
INSANIA

Na otázky odpovídá kytarista/zpěvák šumperské skupiny MADGOD.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?
   
Shrnul bych to vše do takové krátké biografie:
Červen 2006 - Stay*C, Milhaus a MadZ začínají jamovat ve staré garáži, tehdy ještě nebyl ani název, jen impuls dělat drsný metal po svém.
Srpen 2007 - Přichází posila, kytarista KoRny, krátce na to Oil (basák Shockwave) přišel s nápadem pro jméno kapely - MadGod. Tehdy Oil hrál PC hru The Elder Scrolls, v níž byl nějaká quest pro šílence, naše tehdejší pojetí „muziky” mu přišlo zrovna tak šílené. Jméno MadGod jsme hned přijali za své.
2008 - První koncertní sezóna se zpěvákem Josefem Trelou.
Listopad 2008 - Nově příchozí zpěvák Viet-Ha vystřídal Pepu v sestavě MadGod.
Únor-Březen 2009 - Vzniká demo „Unleash the Mad God“, křest proběhl později v červnu. 2012 - Velká změna sestavy, nový bubeník, basák, zpěvák, nový začátek.
2013 - Stay*C odchází z kapely, restart-reaload-record. 17.11.2014 - vydání debutového alba MADGOD.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

  • Michael Prchal - vokály/řev, věk 22, dříve řval v kapele Sphere, řevu a zpěvu se věnuje už nějakých zhruba 8 let, těžko to spočítat přesně.
  • Petr „KoRny” Blahák - kytary/zpěv, věk 27, MadGod je jeho jediná kapela, na elektrickou 7-mi strunku začal hrát až s kapelou. Je výhradně samouk. Celkově už se hraní věnuje asi 10 let.
  • Tomáš „Oil” Holý - basa, věk 29, dříve hrál v kapele Shockwave, která přerušila svoji činnost. Oil je taktéž samouk. Hře na basu se věnuje asi 14 let.
  • Vladimír Novák - bicí, věk 20, dříve hrál v punk-rockových kapelách na bicí, mimo bicí má za sebou ZUŠ na housle. Na bicí hraje asi 6 let.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

Debutové album bylo nahráno především v produkci Dušana Mikulce, kytaristy ze šumperské kapely Dying Passion. Miky s námi na zkušebně nahrával kytary, basu a zpěvy, kdežto bicí se nahrávaly zvlášť ve studiu Palba, kde stál za mixem šikovný zvukař Styl. Mikyho zkušenosti,
vědomosti, technické zázemí, a především chuť věc dotáhnout do co nejdokonalejší možné podoby jsou nám velikou oporou. Během doby nahrávání (červenec 2013 - březen 2014) a následného mixu a masteringu v pro-tools si s námi Dušan prošel opravdovým peklem. Za
tuto oběť a odhodlání mu patří tisíceré díky!!! Celkový náklad je 500 ks, zatím se jich prodalo něco přes 110, s čímž jsme celkem spokojeni. Počet prodaných CD je hodně ovlivněn nízkou cenou (100 Kč), pěknou grafikou a taky faktem, že jsme prodávali CD v předprodeji jako vstupenku na křest. Doufáme, že jsme tím potěšili fanoušky a zrovna tak rozšířili jejich řady.

Texty – proč jste rozhodli zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

Angličtinu jsme volili už od začátku MadGod, protože se prostě víc k metalu hodí a nechceme se omezovat jen na českou scénu. Autorem textů je převážně Prchys, jeden song a některé části má na svědomí KoRny a kus textu v songu „The Enemy“ ex-kytarista Stay*C. Témata volíme tak nějak pocitově, nejčastěji vycházíme z momentálních trablů a situací v životě. Texty jsou součástí grafiky obalu CD, stačí si je přečíst, bude vám hned jasné, o čem je řeč. Záměrně je nezveřejňujeme, o důvod víc si za stováka to CD koupit.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

Autorem loga, tematiky obalu a webu je KoRny, graficky album zpracovala naše šikovná kamarádka ze Šumperska - Eliška Poláková. Dodatečně ještě jednou: díky Elie za krásnou práci! Grafické stránce, foto nebo video prezentaci kapely dáváme velikou důležitost, přece jen se tím prezentujeme před fans i širší veřejností, stále je však co zlepšovat.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

Neradi bychom jmenovali vzory, ostatně myslíme, že ani žádné takové favority nemáme. Vlivy by se daly shrnout do výčtu kapel: Chimaira, Dagoba, Lamb of God, Porcupine Tree, Korn, Slipknot, Trivium, Amoral, In Flames, Soilwork, Machine Head, Deftones, Asking Alexandria, Whitechapel, Periphery, Tool, Mastodon, Opeth... víceméně všechny možné populární metalové kapely, které posloucháme.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

Rozposlali jsme celkem 26 kusů i s průvodním dopisem do rádií, televizí, magazínů a webzinů, odezva byla zhruba třetinová. Nejvíce nás však zarazila nulová odezva z rádií. I když jsme v průvodním dopise zdůraznili, že naše nahrávka není pod OSA ani nakladatelem a není nikde jinde registrována, tím pádem se může vysílat zadarmo (snad), stejně ani jedno rádio neodpovědělo ani e-mailem, což považuji za slušnost. Velmi nás potěšily reakce z webzinů a magazínů, byly rychlé a věcné, některé recenze byly venku během tří týdnu, což je úctyhodná rychlost. Je vidět, že redaktoři svou práci dělají s nadšením a ne jen pro peníze. Velké díky patří všem redakcím, které podporují underground, bez vás by už nejspíš nebyla vůbec žádná medializace začínajících kapel, kdo ví, jak by to tu vypadalo za pár let.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

V momentální sestavě máme za sebou jen málo koncertů, může jich být do dvaceti. Za nejlepší považujeme určitě turné s belgickými Herfst, finskými Embassy of Silence a šumperskými Dying Passion. Ty zážitky prostě nejde zapomenout. Ale zrovna tak i naše koncertní performace šla prudce nahoru, čtvrtý koncert v řadě v domácím H-clubu byl určitě nejlepší koncert MadGod do teď.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

Nejen ambice, zanedlouho vyjde recenze desky v Belgii a Finsku, domlouváme si na jaro tour přes Polsko, pobaltské státy, Finsko a Belgii. Stále ještě vyjednáváme detaily, sledujte www.facebook.com/madgodcz pro více informací.

Plány do budoucna...


Nahrát nové věci, posouvat se pořád dál, zdokonalovat se, zažít co nejvíc srandy, ale hlavně hodně koncertovat... Tím bychom chtěli apelovat na pořadatele i ostatní kapely - pozvěte si nás, zažijte tu živelnost na vlastní kůži, stačí napsat na mail kornyfreak@seznam.cz, cenově jsme tak nízko, jak jen to jde, hrajeme jen za cestovní náklady. Závěrem bychom rádi pozdravili všechny fans a poděkovali jim za podporu, bez vás by to bylo o ničem! Do budoucna se můžete těšit na příliv dalších kvalitních zahraničních i těch nejlepších českých kapel do klubů po celé ČR, ať nám ta scéna vzkvétá. Long live the metalhead!

www.facebook.com/madgodcz

RECENZE


Zveřejněno: 30. 01. 2015
Přečteno:
3591 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář