Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
HEIDEN – Andzjel

MADGOD – Madgod CD 2014, vlastní náklad

Ač šumperští MADGOD fungují od roku 2008 (v současné sestavě od roku 2012), s debutovým albem se přihlásili až v roce 2014. Vydali si jej sami, navíc poměrně netradičně obalili, což na jednu stranu zaslouží pochvalu, na druhou ale přebal nevypadá jako trvanlivost sama. Jako přirovnání mě napadá třípanelová pošetka; skládačka má tři listy, v jednom je v průřezech zasunuté CD, na všech šesti stranách pak zaujme originální grafika, jejíž autorkou je Eliška Poláková. Nechybí ani texty, o nichž kapela na přiloženém pojednání (vytištěném na kvalitním papíru, takže jde vlastně o součást obalu) praví: „Texty chtějí především upozornit na lidskou ubohost, zlomyslné jednání, lži a podvody, na které narážíte dnes a denně. Ostrost názorů podpořených tvrdými riffy se v kontrastu střídá se sentimentálními, někdy až pateticky melancholickými melodiemi s jemným zpěvem, čerpajícím náměty ze skutečných životních zkušeností členů skupiny.“

Těžko říci, kolik těch zkušeností pánové ve svých letech posbírali, ale každý si ve svém věku myslí, že ví všechno nejlépe, takže na tom nevidím nic špatného, ani na dalších proklamacích uvedených na zmiňované příloze. Pánové prostě šijí do aktuálních společenských nepravostí podobně jako celá punková a hardcoreová scéna, ale hudebně jsou někde úplně jinde, nejblíže asi k metalcore. Ale zas tak jednoduché to s nimi není...

V první řadě MADGOD nehoblují takový ten klasický model metalcore, tedy střídání nářeznických a ultra melodických pasáží, oni tedy uvedené postupy používají také, ale zároveň se snaží neznít tuctově a nebojí se ani občasného zpomalení. A nebojí se míchat a míchat, takže se objevují momenty takřka deathcoreové, momenty mířící k thrash metalu a poměrně hojně i pasáže postavené na melodickém death metalu made in Sweden. Na monitoru vypadá popsaná kombinace možná trochu jako dort pejska a kočičky, ale ono to MADGOD funguje překvapivě slušně a hned úvodní skladba „Endless Suffering“ nabízí nejen ostrou muziku, ale i povedené kytarové hrátky a chytlavý refrén. Zpěvák se s úspěchem snaží střídat výrazy, jeho rejstřík je rozsáhlý, od deathového murmuru přes všelijaké řevy, křiky i šepoty až po solidní čistý zpěv, na hony vzdálený přiteplenému cukrovému hlásku.

Jestliže dva úvodní štychy jsou vedeny spíše svižněji, třetí „Coward“ je překvapivě pomalá potemnělá záležitost. Čistý death metal to není, ale má to k němu určitě blíž než k metalcore. Kytarová práce mě tady baví asi nejvíc, tóny zní zle, snad až strašidelně, pod kytarou duní, nebo spíše jak rašple drhne basa, a bubeník se přizpůsobuje vší té temnotě, bez zbytečného exhibování, podle hesla méně může být více. Po téhle parádě se kapela vrací tam, kde se pohybovala na začátku, ale pořád to dělá na solidní úrovni, žánrové vyznavače určitě nebude nudit a koncertní provedení by mělo být hodně živelné, a jednodušší prvky, třeba v „The Enemy“, na živo určitě vyzní lépe než při poslechu v klidu domova, kde mě přijdou takové... no jednodušší.

Ač nejsem cílovým posluchačem muziky, kterou se MADGOD prezentují, nemohu jim upřít, že debutové plnohodnotné album má překvapivě slušnou úroveň, stejně jako instrumentální a vokální výkony všech protagonistů.

Zvuk je (jak píšu velmi často) dobový, tudíž nahlas, asi aby nahrávka dobře zněla ve sluchátkách, ale není to vyložené přehulené, ostatně na zvuku se podílel Dušan Mikulec (DYING PASSION) a ten by průšvih nedopustil. (úsměv) A na to, že většina nástrojů byla nahrána ve zkušebně (jen bicí ve studiu), jde i v tomto směru o solidní práci.

Seznam skladeb:
  1. Endless Suffering
  2. Between Love And Hatred
  3. Coward
  4. The Ocean
  5. No Salvation
  6. The Enemy
  7. Vengeance

Čas: 32:59

Sestava:

  • Petr Korny Blahák – kytara, zpěv
  • Michael Prchys Prchal – zpěv
  • Tomáš Oil Holý – basa
  • Vladimír Novák – bicí

www.bandzone.cz/madgod
www.facebook.com/madgod.cz

ROZHOVOR



Zveřejněno: 30. 01. 2015
Přečteno:
3421 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář