Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
DARK GAMBALLE – „Dobrý lhář“

HOODED MENACE – Gloom Immemorial CD 2015, Doomentia Records

Finská formace HOODED MENACE o sobě dává stále více slyšet a pro své fans si v úvodu roku 2015 připravila další zásek ve své diskografii. Abych byl přesný – pro sběratele cédéček. HOODED MENACE ve spolupráci s jihočeským labelem Doomentia Records (pod tímto labelem již kapela vydala několik titulů na vinylu) přicházejí s kompilačním CD, které obsahuje celkem jedenáct skladeb, které se dosud objevily pouze na vinylech. Jedná se o kompilaci materiálu z několika splitek a EPček. Kdo tuto partu z finského města Joensuu zná, dobře ví co čekat. Pro toho, kdož se s „Kapucíny“ setkává poprvé, mnohé napoví obal, který ve své vydařené grafice mnoho optimismu nepřináší. Zůstává jen prach, zkáza, nekonečná temnota a smrt.

Jako první se na kompilaci „Gloom Immemorial“ objevují dvě skladby z úplně prvního dema „The Eyeless Horde“ z roku 2007. Již ve svých začátcích HOODED MENACE mířili přesně do srdce pravověrného fanouška doom-death metalu. Těžké a pomalé hutné riffy, mohutné bicí a mráz do zad vhánějící vokál, to jsou poznávací znamení těchto Finů. Tempo ještě více zpomalí s následujícím coverem „A Decay of Mind and Flesh“ od ANIMA MORTE. Ponurý instrumentální opus, vhodný pro smuteční obřad (úsměv). Čtvrtý vál je mně dobře známý ze společného splitka s japonskými COFFINS. Zatím „nejrychlejší“ skladba. Valící se death metalová lavina proložená jemnými vyhrávkami a sóly. Chorobná „I Devil Master“ (z kompilace „Lile Evil Volume One“) udržuje HOODED MENACE v nastoleném řádu a výjimkou nejsou ani následující „Catacombs of the Graceless“ (split s ILSA) a „Abode of the Grotesque“, která vyšla na beznadějně vyprodaném 7" splitu s legendárními holandskými mistry svého řemesla ASPHYX. V závěru kompilace nabírají HOODED MENACE ještě více na stopáži. Důkazem je „Instruments of Eternal Damnation“ (split s HORSE LATITUDES) a především obě skladby ze stále novotou vonícího EP „Labyrinth of Carrion Breeze“. Zejména pak desetiminutová „Chasm of the Wraith“ je oslavou doom metalu. Poslední devítiminutovka v podobě „Monuments of Misery“ (split s dalšími doomaři LOSS) jen dokoná celkovou zkázu. Skladby na kompilaci jsou řazené podle data svého vzniku a ačkoliv HOODED MENACE ze svých vyjetých kolejí nikdy neuhnuli, je na tomto CD krásně poznat jejich hudební růst a vyzrálost. Druhá polovina alba je instrumentálně zdatnější, je více atmosférická a výrazně delší.

Kompilace „Gloom Immemorial“ je perfektní záležitostí a povinností pro fans HOODED MENACE, kteří neholdují vinylu a nebo nemají kompletní sbírku. Vychází jako CD box. Přesně shrnuje a mapuje dosavadní vývoj kapely a zároveň výborně navnadí na příští počiny, které mají HOODED MENACE v plánu. Starý a chorobný doom/death má své roky vydobyté místo a stejně tak HOODED MENACE patří v tomto ranku k těm nejlepším.

Seznam skladeb:
  1. Fulfill the Curse
  2. The Eyeless Horde
  3. A Decay of Mind and Flesh (Anima Morte cover)
  4. The Haunted Ossuary
  5. I, Devil Master
  6. Catacombs of the Graceless
  7. Abode of the Grotesque
  8. Instruments of Eternal Damnation
  9. Chasm of the Wraith
  10. The Creeping Flesh
  11. Monuments of Misery

Čas: 1:15:35

Sestava:
  • Lasse Pyykkö - kytara, vokály (studio)   
  • Markus Makkonen - baskytara, vokály (live)
  • Teemu Hannonen - kytara
  • Pekka Koskelo - bicí

Facebook
Doomentia Records Website

Zveřejněno: 04. 01. 2015
Přečteno:
3454 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Peťan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

09. 01. 2015 20:00 napsal/a Coornelus
pochvala
Dneska mi to přišlo a rochnim se v tom zmaru :-)) Grafické provedení skvělé (mega booklet), hudebně skvělé, tohle je povinnost mít doma :-) Zasloužená chvála.
04. 01. 2015 08:51 napsal/a Štěpán
Jo, JO
Hezky Peťane, přesná recenze i body, poslouchal jsem to a nemohl jsem se odtrhnout