Nejbližší koncerty
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
ASMODEUS - "Pobřeží královny Marie"

HOODED MENACE – The Eyeless Horde EP 2008, Doomentia Records

Finská formace Hooded Menace nepatří v Česku mezi známé spolky. Dle dostupných informací vznikla loni a záhy natočila dvouskladbové demo The Eyeless Horde, které se v undergroundové komunitě ujalo a sklidilo pochvalné kritiky. Trio Leper Of Berzano (kytara, zpěv), Hunchback (bicí) a Crimson Executioner (baskytara) svůj styl nazývá „horror doom/death metal“.

Díky české firmě Doomentia Record, která v kooperaci s Korek Records a s podporou Tomáše Váchala vydala zmiňované demo, máme nyní možnost ověřit na vlastní uši, zda na téhle kapele opravdu něco je. A před sebou mám skutečně luxusní balení sedmipalce – dlouho jsem takovou nádheru neviděl! Odborníci tomu říkají mini gatefold, pro mě je to rozkládací obal (smích). Přední a zadní strana jsou plastické, s vystupujícími lesklými ornamenty, které tvoří rámy obrazů. Ony obrazy (autorem je Eric „Rot“ Engelmann) jsou skvěle nakreslené zakuklené lebky, což ostatně dobře koresponduje s názvem kapely. Uvnitř obalu další stylová malůvka, na vedlejší straně texty a nějaké ty zdravice a děkovačky. Celou tuhle parádu trochu kazí logo, kterému nesvědčí použití dvou typů písma; já bych volil pro slovo „menace“ totožný font jako je použit pro „hooded“. EP vyšlo ve dvou verzích – 100 kusů barvy kaštanové (náklad už je vyprodán) a 500 kusů klasicky černé.

No dost chvalozpěvu na grafickou stránku díla, byť je tak interesantní. Taky je třeba černý kotouč s úctou z obalu vyjmout a opatrně uložit na otočný talíř gramofonu. Po stisku tlačítka „start“ se z reproduktorů linou ponuré tóny doom death metalu staré školy. Inspirace zakladateli stylu je více než zřejmá, Cathedral, Candlemass, Anathema, ale i Black Sabbath a Deep Purple určitě budou patřit mezi oblíbené kapely členů HM. Těžké valivé riffy, střední tempo, drsný zastřený vokál – toť základní stavební kameny obou kompozic. Vedle těžkotonážní kytary se občas zjeví kytara sólující, takřka heavymetalová. Baskytara řádně duní, bicí se drží nenápadně v pozadí, ale když je třeba, řádně o sobě dají vědět. Těžko vybrat lepší song, podle mě jsou oba srovnatelné. Zpočátku mě přišla tvorba Finů trochu obstarožní a nepříliš invenční, ale po večeru stráveném neustálým vstáváním, mačkáním „start“ a otáčením singlu jsem se v hudbě HM našel a začala mě hodně bavit.

Abych nezapomněl na slůvko „horror“, tak to má dopad do textů, které se hemží úplňky, monstry hladovými po krvi a masu, hroby, templářskými rytíři a nechybí samozřejmě ani mrtví. Se zvukem jsem nejdříve trochu bojoval, ale pak mi došlo, že pánové tenhle retro sound prostě chtěli a tak ho i mají – navíc – všechny tři nástroje jsou velmi dobře čitelné.

A poznámka na závěr – debutní CD vyšlo 1. října u Razorback Records.

Seznam skladeb:

  • A: Fulfill The Curse
  • B: The Eyeless Horde

Čas: 6:30 + 5:32

www.doomentia.com


Zveřejněno: 11. 10. 2008
Přečteno:
3582 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář