Nejbližší koncerty
  • 16. 04. 2024Extrémní death-thrashová kapela SPIDER KICKER'S z Řecka h...
  • 19. 04. 2024Drom, Bullfrog, Mayon
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
HEIDEN – Andzjel

Na otázky odpovídá slovenská kapela.

Kdy byla vaše skupina založena, proč zrovna tenhle název, co znamená a co bylo prvotním impulsem pro její vznik?

ACHSAR: Kapelu sme založili koncom leta 2004. Za vznikom kapely nie je nič iné ako nadšenie pre metalovú muziku a hudbu všeobecne. Mali sme naše vzory, naše inšpirácie a hlavne chuť niečo vlastné stvoriť, hrať pre svoje potešenie a ukázať sa svetu. A tak to už ťaháme 10 rokov. Názov sme si zvolili z množstva nápadov, ktoré sme zhromaždili a spoločne odhlasovali. Achsar je meno postavy z ruskej ľudovej rozprávky s názvom Dva dary.

Představte jednotlivé členy - věk, zda již někde hráli a jak dlouho hrají na svůj nástroj?

ACHSAR: Anton Kalmancai (gitara), Rado Botka (klavír) a Milan Krištofík (bicie a spev) začali aktívne s muzikou približne so založením kapely. Michal Ag (gitara a spev) a Ján Nilaš (basa) sa venovali muzike a svojim kapelám či projektom zhruba 10 rokov predtým, než bola kapela Achsar vôbec založená. Martin Sivák (bicie) sa venoval hudbe priebežne niekoľko rokov. Aktívne začal hrať po príchode do kapely. Peter Patai (gitara) sa venuje gitare asi 8 rokov. A pokiaľ ide o náš vek je to v priemere asi 30 rokov.

Za jakých podmínek jste nahrávku pořídili, jak jste s ní spokojeni, jaký náklad jste od nahrávky pořídili, jak jde zatím na odbyt, jaká je cena?

ACHSAR: Nahrávka vznikla v štúdiu Gothoom v meste Nová Baňa. Nahrávalo sa v skvelej atmosfére s oboma pánmi zvukármi. Užili sme si aj dosť vtipných momentov, ale tak isto aj drinu. S niektorými vecami sa experimentovalo, niektoré vznikli na mieste a niečo sa vyhodilo. Každopádne to bola pre nás opäť nová skúsenosť. Pokiaľ ide o zvuk sme v zásade spokojní s konečným výsledkom. Názory na nahrávku od ľudí sú v tomto ohľade tiež pozitívne. Náklad tvorí 300ks klasických CD a 300ks vo forme digipack. Cena za CD je 8eur a za digipack 10eur. Presný prehľad o predaných nosičoch nemáme, ale ľudia majú celkom slušný záujem.

Texty – proč jste rozhodli zpívat anglicky, kdo je autorem slov, jaká témata volíte?

ACHSAR: Album Septentrionalis je koncepčný a sleduje príbeh z vymysleného fatasy sveta. Takže texty sú písané v tomto duchu. Majú epické ale aj lyrické pasáže. Do budúcna chceme pokračovať s fantasy tematikou, aj keď v trochu inom poňatí a asi už nepôjde o koncept v takom rozsahu ako na tomto CD. Základná myšlienka je už na svete, ale musí sa ešte vykryštalizovať. Autorom textov je Milan Krištofík. A prečo anglický jazyk? Pre spev v tomto štýle nám príde určite vhodnejší a prirodzenejší než slovenský jazyk. Dá sa s ním lepšie pracovať. A tak isto je rozhodne prístupnejší aj v zahraničí.

Kdo je autorem loga, obalu, webu – jakou důležitost těmto grafickým věcem přisuzujete?

ACHSAR: Autorom loga je Milan Krištofík, tak isto konceptu obalu pre CD. Autorka všetkých kresieb je Dominika Malá. Snažili sme sa obalom vystihnúť atmosféru celého albumu a príbehu, ktorý sa na ňom odohráva. Grafické poňatie, či už webu alebo CD nosičov určite dotvára celok a charakter kapely, takže je neodmysliteľnou súčasťou a v metalovej hudbe obzvlášť.

Které kapely patří mezi vaše vzory/zdroje inspirace?

ACHSAR: Nakoľko nás je v kapele až 6 tak sa naše hudobné inšpirácie pohybujú v naozaj širokom spektre. Od klasickej hudby, blues a jazzu, cez elektroniku, rock, power metal až po black a death metal a grind core. Tých kapiel je teda naozaj mnoho. Ale určite nemáme dáky konkrétny jeden vzor pre celú kapelu.

Posílali jste nahrávku na firmy, případně na které, jaká byla/nebyla odezva?

ACHSAR: Počas nahrávania v štúdiu Gothoom sa dohodlo, že nahrávku aj vydáme pod touto značkou. Takže sme sa dohodli na spolupráci a ďalej už nehľadali firmu, alebo vydavateľstvo pre náš album. Neskôr sa podpísala oficiálna zmluva a album vyšiel pod Gothoom Production 1.6.2014. S inými vydavateľstvami sme preto nijakým spôsobom nekomunikovali.

Kolik máte za sebou koncertů a který považujete za nejpovedenější?

ACHSAR: Tak to je naozaj ťažko odpovedať. Tých koncertov bolo už tak veľa... Asi to ani nikto z nás to nepočíta. A najvydarenejších bolo určite viacero. Za zmienku určite stoji koncert s Eluveitie v Košiciach. Tam bolo naozaj úžasné publikum. Vo všeobecnosti sú to skôr tie väčšie akcie, ale tak isto aj na malé klubové koncerty máme veľa dobrých spomienok.

Máte ambice ukázat se v zahraničí?

ACHSAR: Určite by sme chceli zavítať do zahraničia. Podarilo sa nám zatiaľ navštíviť Rakúsko a Česko, ale veľmi radi by sme sa tam ukázali opäť a samozrejme aj v iných krajinách. Uvidíme čo prinesie budúcnosť.

Plány do budoucna...

ACHSAR: Jednoznačne tvoriť nové skladby. Hrať veľa koncertov. Prichystať materiál na nový album a opäť sa zavrieť do štúdia. Získať si nových fanúšikov a udržať si terajších. Uvažujeme aj nad novým videoklipom, tento krát s väčšou výpravou... Uvidíme čo a ako rýchlo pôjde a isto nás čaká kopec práce, ale rozhodne sa na to už tešíme.

RECENZE

www.facebook.com/achsarofficial
www.bandzone.cz/achsar
www.gothoom.com/
 

Zveřejněno: 31. 08. 2014
Přečteno:
3812 x
Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář