Nejbližší koncerty
  • 28. 03. 2024Hrají: NAŠROT legendární hardcore ( Havlíčkův Brod ), NON...
  • 29. 03. 2024NAURRAKAR Nuclear Misanthropic Black Metal https://www....
  • 03. 04. 2024Gurs - post punk z Baskicka ve šlépějích kapel jako Chain...
  • 04. 04. 2024Conflict (uk), Ginnungagap (cz)
  • 05. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl), Lucifer Efekt (cz)
  • 05. 04. 2024Black thrash metalová formace Unpure ze Švédska a black m...
  • 05. 04. 2024Hrají: N.V.Ú. punk ( Východní Čechy ), STREET MACHINE har...
  • 06. 04. 2024Conflict (uk), Eye for an Eye (pl)
F.O.B. - Outside The Palace Walls

ACHSAR – Septentrionalis CD 2014, Gothoom Productions

Praporec slovenského metalu převzala v poslední době akční společnost Gothoom, která je vidět nejen díky nejzajímavějšímu festivalu u našich východních sousedů, ale i kvůli vydavatelství a nahrávacímu studiu. Řadu projektů pak obě dvě v závěru předchozí věty zmíněné skutečnosti spojují, kapela nahraje v Gothoom studiu a firma Gothoom se postará o vydání (předpokládám, že s určitým podílem kapely, jak už to dnes většinou chodí). Podobně na tom jsou ACHSAR, deset let existující kapela z Levic, která dosud měla na kontě jen řadu demosnímků a pochopitelně i personálních změn.

Až loni se zdá se line-up stabilizoval a tak mohli pánové zamířit do studia a nahrát plnohodnotné album. Zajímavou skutečností je, že hlavní hybná síla, Milan Krištofík, autor textů a zpěvák, album i nabubnoval; pro živá vystoupení má kapela dalšího bicmena. Těžko říci, proč tahle bubenická anabáze, protože právě bicí mi na nahrávce nepřijdou zrovna nápadité, a čert ví, jak to s jejich nahráváním vlastně bylo. Možná je to troufalé, ale klidně by mohlo jít o bicí programované (v některých pasážích je to ukázkový „kolovrat“), zvukově jsou typicky moderní (=sterilní) a činely zní místy doslova mizerně. Jinak zvuk nahrávky není špatný, je čistý a k muzice pasující.

Muzika... škatulkáři to s ACHSAR nebudou mít jednoduché. Death, power, black, symphonic, pagan, folk... všechny možné metaly, a i když to na první pohled vypadá jako pěkný mišmaš, není to až tak rozsypané. Muzika je to hlavně chytlavá, k posluchačům vstřícná, nejčastěji mě jako přirovnání napadají současní AMON AMARTH v kombinaci s nějakými skočnými pagan/folk metaly, o symfonično se starají hojně využívané klávesy a o black skřehot, střídající se s deathovým řevem i vokály sborovými.

Úvod patří mluvenému intru, které uvádí posluchače do děje koncepčního hrdinského eposu, leč hned následující „Glory Ride“ je na chytlavých melodiích postavená tuctová odrhovačka, kterou jakž takž zachraňují soborové vokály (skřehot versus murmur) a efektní sólo. Po dalším mluveném předělu jako bych poslouchal klon „Glory Ride“, „Shadowless“ je to samé v bleděmodrém. Po slibném akustickém úvodu pokračuje „New Heroes Rise“ ve skočném duchu, větší prostor postupně dostávají klávesy a vedle kytarových veselých vyhrávek se objevuje i pasáž zadumanější, pomalejší, z mého pohledu určitě zajímavější. Na folkmetalovou notu se prozpěvuje a juchá ve staré taverně, honosné klávesy pak načínají druhou polovici alba resp. instrumentálku „Through Waters Untamed“, která v druhé polovině nabízí neotřelé a zajímavé momenty a poprvé si říkám, že na ACHSAR přece jen něco je, nebo alespoň v budoucnu bude. Potvrzením těchto slov jsou víceméně všechny zbývající skladby, které mi přijdou zajímavější než první polovina kompletu. Tempo často polevuje, v pomalejších pasážích je kapela silnější, sem tam koketuje i s řekněme hard&art rockem a díky těmto motivům a vůbec rostoucí úrovni nahrávky s blížícím se závěrem se moje hodnocení vyhouplo těsně nad průměr. Aby to příště bylo lepší, chtělo by to zapracovat na klávesových partech, které většinou znějí tuctově a nepříliš nápaditě, a na bicích, které jsou často monotónní až běda.

Ocenění zaslouží kvalitně zpracovaný obal, který kazí akorát nevzhledné logo. Jinak je práce Dominiky Malé, která využila kdejaké metalové atributy (netopýří křídla, příšery, hadi, válečník s mečem...), očím libá, nejvyšší čas, aby vykouzlila kapele pořádné logo. (úsměv)

Výhodou ACHSAR je určitě skutečnost, že na Slovensku asi neexistuje kapela hrající něco podobného, a protože hlad po obdobně laděné muzice určitě existuje, bude existovat i poptávka po „Septentrionalis“. V Česku to budou mít chalani trochu těžší, když vezmu takovou PANYCHIDU, ke které to ACHSAR nemají až tak daleko, jsou plzeňští po všech stránkách vyzrálejší a kvalitnější kapelou.

Seznam skladeb:
  1. In Regio Septentrionalis
  2. Glory Ride
  3. Praedictum Ex Tenebrae
  4. Shadowless
  5. New Heroes Rise
  6. Old Tavern Song
  7. Through Waters Untamed
  8. Lost In Dungeons Of Ungor-Hel
  9. In Dark Remembrances
  10. Sign Of Light
  11. March Of Terror
  12. Anthem

Čas: 41:43

Sestava:
  • Anton Kalmancai – guitars, backing vocals
  • Michal Ag – guitars, backing vocals
  • Milan Krištofík – lead vocals, drums (recording)
  • Ján Nilaš – bassguitar
  • Rado Botka – keyboards
  • Martin Sivák – drums (live)


ROZHOVOR

www.facebook.com/achsarofficial
www.bandzone.cz/achsar
www.gothoom.com/
 


Zveřejněno: 31. 08. 2014
Přečteno:
4052 x
Hodnocení autora:
6 / 10

Autor: Johan | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář