Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
HUSMAN FEST

DELAIN – The Human Contradiction CD 2014, Napalm Records

Údělem (darem?) mladých kapel - těch, které mají ambice vklínit se mezi nasycenou scénu - je nutnost rychlé produkce, podepřená kvalitním rukopisem. Tlak ze strany fanoušků, vydavatelských domů a konkurenční prostředí přesyceného trhu ústí ve svébytnou adaptaci Darwinova odkazu. Přežijí jen ti nejsilnější; a ti, kteří byli tzv. "ve správný na čas na správném místě".

Soustavně budované renomé Nizozemců DELAIN začalo s příchodem loňského roku nést o něco šťavnatější plody. Pětice se dostala pod ochranná křídla mezinárodního labelu Napalm Records, pod jehož záštitou chvíli poté vyšlo překlenovací EP "Interlude" - směsice živého provedení starších skladeb, několika originálních písní a předělávek. Plnohodnotný studiový nosič - pojmenovaný "The Human Contradiction" - uzrál v tvůrčím hájemství kapely na přelomu loňského a letošního roku, necelá dvě léta po vynikajícím předchůdci "We Are the Others".

Tématické zpracování ambivalence v textové rovině plynule navazuje na staršího sourozence, libujícího si v jinakosti. Na poli melodické práce (kterou spíše valná část posluchačů zaregistruje) je posun znatelný ale přeci jen o něco více. Tvůrčí souznění mezi členy kapely, vystavěné na postupech posledních dvou alb, dokázalo z místy lehce repetitivních motivů vykřesat ucelenou, fungující záležitost. Skupina se oklikou lehce vrací k symfonickým aranžím, nově však ponechává více prostoru kytarovým partům. Úvodní "Here Come The Vultures" naznačuje schůdný, uchu lahodící most mezi klávesovými rejstříky, typickými pro DELAIN a metalovou ostrostí, která u nich byla zatím vždy jen taktně naznačena. Podobně funguje i následující "Your Body Is a Battleground", kde se navíc ke slovu dostává marketingový tah v podobě hostujícího Marca Hietaly (NIGHTWISH, TAROT). Rafinovaně nastražené elektronické samply podtrhují působivý duet, který v gradujících pasážích sráží z trůnu i koncertní stálici "Control The Storm". Zmíněný host patří mezi studiové stálice Holanďanů - s výjimkou desky předchozí ho lze zaslechnout na všech vydaných řadovkách, na té aktuální je možné ho zaslechnout i v méně výrazné "Sing To Me". Vynikající kousek "My Masquerade" je přístupnou kompozicí, vystavěnou na působivé melodii; strhující se ale stává především díky zakomponování repetitivních vokálních partů v basovém rejstříku.

Mezi zmíněné, skvělé skladby je vetknuto i něco méně podařených kousků - v kontextu desky jsou tím myšleny ty, které nedisponují příliš nosným nápadem, současně ale nenarušují celistvost desky, jako tomu bylo např. u minulé desky se skladbou "Where is the Blood". Singlová "Stardust" inklinuje k současné tváři WITHIN TEMPTATION, výrazně popovější aranžmá v mých očích je skladbě ku škodě. Nejlepší hudební zážitek však ukrývá (u klasického vydání) až závěrečná pecka "Tragedy of Commons" s hostující Alissou White-Gluz (ARCH ENEMY, ex-THE AGONIST); tahle věc má vše - silný melodický motiv, vynikající práci s gradací během doplňujících se hlasů obou zpěvaček, dokonalou souhru instrumentálních partů. Syrový growling hostující pěvkyně je v dokonalé protipozici k jejím vzletně éterickým pasážím během refrénu. Skladebné pásmo desky "The Human Contradiction" tak ohraničují silné kompozice, dávající na srozuměnou, že i během dvacítky měsíců je možné vyprodukovat album na úrovni a zároveň si zachovat vlastní tvář - byť s lehce odlišnou mimikou.

Sestava:

  • Zpěv - Charlotte Wessels, Marco Hietala*, George Oosthoek*, Alissa White-Gluz*, Oliver Philipps*
  • Kytara - Timo Somers
  • Klávesy - Martijn Westerholt
  • Baskytara - Otto Schimmelpenninck van der Oije
  • Bicí, zpěv - Sander Zoer

*hostující hudebníci

Seznam skladeb:

  1. Here Come the Vultures
  2. Your Body Is a Battleground
  3. Stardust
  4. My Masquerade
  5. Tell Me, Mechanist
  6. Sing to Me
  7. Army of Dolls
  8. Lullaby
  9. The Tragedy of the Commons
  10. Scarlet*
  11. Don't Let Go*
  12. My Masquerade (Live)*
  13. April Rain (Live)*
  14. Go Away (Live)*
  15. Sever (Live)*
  16. Stay Forever (Live)*
  17. Sing to Me (Orchestra version)*
  18. Your Body is a Battleground (Orchestra version)*

*bonusové skladby
          
Čas: 42:00

Oficiální stránky kapely
Profil kapely na Facebooku

Zveřejněno: 24. 08. 2014
Přečteno:
3418 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Tomáš | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář