Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
F.O.B. - Outside The Palace Walls

VAMPIRE – Vampire CD 2014, Century Media Records

Upír (nebo také vampýr) je mytologická bytost, která se živí životní esencí (obvykle ve formě krve) živých, zpravidla lidských stvoření. (Zdroj Wikipedie).

Švédští temní stoupenci death metalu, thrashe a hororů si dali velmi příhodný název. VAMPIRE. Na jejich stejnojmenné desce nalezneme spoustu starých, mnohokrát osvědčených melodií a také pořádnou dávku nadšení. Pokud bychom pátrali, kde tahle smečka brala inspiraci, tak bychom se dostali až někam k samotným AUTOPSY, DEATH, ale i třeba NIHILIST a GRAVE (nebo také třeba REPUGNANT, TRIBULATION, NECROWRETCH). Zkrátka metal jako vystřižený z osmdesátých let zde zní vlastně po celou dobu přehrávání. Kombinují se zde pomalejší, klidnější depresivní pasáže s pořádnými nářezy. Kapela má za sebou ještě vynikající demo z roku 2012 (z rakví poprvé vylezli v roce 2011).

Upír měl podobu člověka bez kostí nebo i bez nosu, mohl mít hnědé nebo červené oči (v případě hladovění měli upíři oči černé) a kovové zuby, případně bylo jeho tělo pokryto srstí.

VAMPIRE se tak trošku vezou na současné „nové“ vlně old school death metalu. Stejně jako jejich mnozí kolegové ve zbrani vytahují stokrát vylouhované postupy, někdy více a jindy zase méně „originální“. Jako celek pak pro mě působila nahrávka zpočátku poměrně zvláštním dojmem. Nejdříve jsem se zmítal v názorech, které byly při každém poslechu zcela rozdílné. Podpořilo to ještě moje obvyklé vyhledávání informací, kdy snad každý (zahraniční) recenzent hodnotil desku zcela opačně. Nechal jsem tedy jiné názory za hlavou a soustředil se jen na VAMPIRE samotné. Odměnou mi byl nakonec silný retro zážitek.

Upíři se ve svých možnostech silně lišili. Jejich působnost mohla být omezena jen na dobu noční, kdy strašili své blízké, škodili domácím zvířatům (pili krev). Ráno znovu odcházeli do hrobů, protože kdyby je zasáhl sluneční paprsek, rozprskli by se a zůstala by po nich jen krvavá skvrna. Jako první příchod upíra do vesnice ucítili psi (začali štěkat) a dobytek, který se začal plašit.

Záleží samozřejmě zase na úhlu pohledu. Jestli máte rádi technické, k dokonalosti dohnané nahrávky, rovnou upalujte pryč a minimálně sto metrů se ani neohlížejte. Pokud ale alespoň občas rádi zavzpomínáte a máte rádi v death metalu starou dobrou zatuchlinu, buďte vítáni s otevřenou náručí. VAMPIRE vám budou pít krev s chutí a myslím, že s nimi budete každé ráno rádi znovu a znovu uléhat do rakví.

Upír neumírá stářím a je velmi obtížné jej zahubit. Mohl shořet, ale jakmile se napil krve, tak mu bylo lépe. Živí se lidskou krví, krev zvířat sice rovněž poslouží, ale oslabuje ho. V některých oblastech se upíři neomezovali ve své působnosti jen na noční dobu. Věřilo se, že žijí mezi normálními lidmi (nejčastěji jako obchodníci nebo řezníci) a do hrobu se musí uložit jen v určitý den v roce.

Zvuk je krásně mrazivý, obal od mistra Mattiase „Fleshe“ Friska dobře zapamatovatelný a jasně vystihující muziku hranou na představované desce. Nápady, riffy, melodie i hlas jsou velmi „temně“ příjemné. Osobně u mě album časem vyrostlo do podoby jakési hydry, která si začala žít svým vlastním životem. Připadal jsem si opravdu jako kousnutý nějakým upírem. Uhranutý jsem se vracel z práce domů, už cestou si mnul ruce a těšíval jsem se na další společná setkání. Jen ta dubová rakev mi chyběla. Možná se někdo bude snažit časem protnout mé zkažené srdce kůlem, ale než se tak stane, věřte, že budu prvotinu VAMPIRE poslouchat pořád dokola.

Na „Vampire“ můžeme vlastně nahlížet jako na většinu dnešních nových desek. Buď budeme hledat „kdo kde co kdy“ už zahrál a koho pánové „kopírují“ nebo nás bude jednoduše bavit. Já patřím do skupiny posluchačů, kterým se hudba, kterou tihle švédští retro šílenci předkládají, líbí. Rád se nechávám unášet do starých opuštěných kostelů, na nehostinné, jinovatkou pokrytě hřbitovy, do imaginárních filmů – hororů. Jestli jste na tom stejně, nastavte krk a nebojte se, tahle infúze vás rozhodně bolet nebude. Vampýři zase vyhráli. Temně žhnoucí deska plná staré death metalové nálady!

Seznam skladeb:

  1. Orexis
  2. Howl from the Coffin
  3. At Midnight I’ll Possess Your Corpse
  4. Ungodly Warlock
  5. The Bestial Abyss
  6. Black Desert
  7. Jaws of the Unknown
  8. The Fen
  9. Cellar Grave Vampire
  10. Under the Grudge

 

Čas: 36:45

Sestava:

  • Command – basa
  • Hand of Doom – zpěv
  • Black String – kytara
  • Ratwing – bicí


http://vampiretheband.bandcamp.com/
http://www.facebook.com/vampiretheband
http://vampireofficial.com/
http://www.centurymedia.com/


Zveřejněno: 05. 06. 2014
Přečteno:
3444 x
Hodnocení autora:
8 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

Zatím je tu mrtvo. Určitě nejsi bez názoru, tak buď první a přidej svůj komentář