Nejbližší koncerty
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
  • 29. 04. 2024RAEIN (IT) + Stormo (it) + Nervy
  • 04. 05. 2024Při příležitosti vydání split LP Toxic future / Life disa...
  • 06. 05. 2024CLOAKROOM (USA, Relapse) + PANENSKÉ PLAMENY
  • 09. 05. 2024NĀV + Łūt
  • 10. 05. 2024Již dvanáctý ročník rodinného metalového festu BUGRFEST p...
FORGOTTEN SILENCE - Vemork Konstrukt

21.3.2013, sál hradu Loket

Už dlouhou dobu jsem snil o tom, že se seberu a pojedu s nějakou svojí oblíbenou kapelou turné. Vždycky mě bavilo číst reporty z cest. Jenže člověk taky musí chodit do zaměstnání a dovolenou podřizuje hlavně své rodině. A tak jsem se rozhodl, že alespoň navštívím po sobě dva koncerty mých oblíbenců MASTER v západních Čechách. První se měl odehrávat na hradu Loket. Nejdříve nastal problém s tím, jak se tam vůbec dostat, protože z Plzně v podstatě neexistuje žádné slušné dopravní spojení. Váhal jsem, zda vůbec vyrazit. Koncert bez piva je pro mě poloviční radost. Jenže MASTER, které poslední dobou protáčím v přehrávači asi nejčastěji, mě přesvědčili. Na mapě jsem si zapamatoval cestu z Plzně (navigaci jsem zatím ještě v životě nepotřeboval), natankoval nějaký ten benzín do mého auta značky DEATHCAR, naložil kolegu Bohumila z Teplic a vyrazili jsme dobývat hrad Loket.

Cestou bych se rád kochal krásnou přírodou Slavkovského lesa, jenže mi v tom bránila okolní tma (smích). V autě nám zuřilo poslední album MASTER – „The Witchhunt“ a za hodinu a půl parkujeme v Lokti. Celou cestu přemýšlím, co se dá vlastně mimo piva na koncertech pít. Americké limonády mi lezou krkem, nealko piva mi přijdou nechutná a tak zbývá snad jen mléko. Jenže to nikde nečepují a taky bychom asi museli víckrát stavět na záchod. Volím nakonec obyčejnou vodu. Většinou v reportech hodnotím kvalitu piva, zde ale nemůžu, nepil jsem. Ale voda byla dobrá, bublinky tak akorát. Měl jsem sice trošku strach, že se nebudu tolik bavit, ale nakonec ze mě příchodem do sálu „tréma“ opadla. Napomohl tomu i můj kolega, který má zvláštní, mně velmi příjemný druh humoru. Děkuji mu tedy tímto za milou společnost, bylo mi ctí Bohumile!

Prostředí hradu Loket netřeba příliš komentovat. Napadá mě snad jediné slovo. Nádhera! Určitě se sem vrátím nějaký letní den na výlet. Celou akci provázel velmi dobrý zvuk.

Jako první pánové na holení šli brutální death metalisté CUTTERRED FLESH. Ti u mě vyhráli loňský žebříček nejoblíbenějších nových českých alb a tak bylo na čase si ověřit, jak znějí nové songy z desky „Dying in Pieces“ naživo. A abych pravdu řekl, byl jsem od začátku nadšený jako řeznický učeň po svém prvním zbourání prasete. Bylo to divoké, dynamické, impulsivní a drtilo mě to jako parní válec. Ač střízlivý, ocitám se v jakémsi rauši. Hlukové stěny, padající na mě z pódia, ve mně vytvářejí jen samé libé pocity. Podobné masakry mi dělají velmi dobře. Novinkové skladby jsou temné, jako sklepení pod samotným hradem. CUTTERRED FLESH mě mučili svými riffy a já si ještě jejich nálož z hladomorny užíval. Parádní set, skvělé kytary, bicí i vokalista. Myslím, že o téhle smečce ještě pořádně uslyšíme. Odcházel jsem na další zavodňování svého organismu velmi spokojen.

PANDEMIA jsou dneska už klasici. Má jim vyjít letos nová deska, tak je na co se těšit (zazněl i nový song a řezal parádně). Na Lokti pánové předvedli opět plně profesionální koncert. Naposledy jsem je viděl v Plzni před rokem v Divadle pod Lampou a stejně jako minule, i na Lokti to byl parádní nářez. Líbí se mi u téhle smečky kombinace old schoolových postupů s modernějšími chladivými riffy. Jakoby se v jejich tvorbě potkávalo death metalové Švédsko s Amerikou. Jednou temní, možná až „smutní“, pak zase chřestivě nářezoví. Taková je tvorba PANDEMIE. Je mi moc příjemný zpěvákův hlas, který dovede nejen parádně growlovat, ale i zazpívat dobrou melodii. V pátek byla PANDEMIA ve skvělé formě. Je hodně slyšet, že tahle smečka má za sebou spoustu odehraných koncertů. Jede jako dobře seřízený a namazaný stroj na zabíjení. Myslím, že není třeba víc slov. Kdo PANDEMII znáte, asi víte, o čem píšu, a vy ostatní jste měli dorazit. Skvělý death metalový masakr. Ostatně jako vždy. A mě čekala další voda, při které mi hlavou doznívaly jen samé příjemné smrtící tóny. Byl jsem nadšen (tedy nadšen z muziky, z vody už tolik ne).

MASTER jsou pro mě legenda a hlavně kapela, která mě provází celý život. Poslední alba patří k mým nejhranějším vůbec. Oceňuji hlavně ten obrovský náboj, který z jejich muziky cítím. O osobnosti „death metalového Lemmyho“ Paula Speckmanna (který byl velmi dobře naladěn) toho bylo napsáno již mnohé, netřeba tedy dál rozvádět. Jen doplním svůj skromný postřeh. Přijde mi, že za poslední řekněme tři roky působí MASTER jako politi nemrtvou vodou a nabiti nějakou nezničitelnou energií. Veškeré koncerty, co jsem měl možnost zhlédnout, pro mě byly pokaždé úžasným zážitkem. Vždy se jednalo o old school death metalový nářez v jeho nejryzejší podobě (já to takhle stejně nejraději, mám to holt asi zakódováno v genech). Nejinak tomu bylo i na Lokti. Uzdravený Alex mi přišel doslova „natěšený“, Zdenál za bicími řádil jako o život a Paul se zakloněnou hlavou chrlil svoje texty o nespravedlnosti současného světa s takovou vervou, že mně to trhalo hrudník. Já jsem si konečně mohl zase jednou také zařvat spolu s kapelou a celé vystoupení jsem byl v divokém transu, který určitě jako fanoušci své kapely dobře znáte. To propojení pódia, hudby a mé hlavy, bylo jedním slovem dokonalé. Dokonce jsem zapomněl i na chuť na pivo, které jsem se jinak celý večer nezbavil. Byl to zkrátka masakr made in MASTER. Pro někoho možná lehký kolovrátek, pro mě velký death metalový obřad. Vyloženě mě mrzelo, když se končilo. Ještě, že mě čeká druhý den to samé na DEADLY STORM v Plzni. A ještě k tomu s pivem!

Tři smrtící kapely v krásném prostředí byly úžasnou akcí. Bylo to takové death metalové setkání fanoušků jednotlivých skupin a vše probíhalo velmi komorně, v příjemném duchu. Jedinou nevýhodou byla moje neschopnost říci si ne s další a další vodou. Odcházel jsem, v břiše mi skákaly žáby a cesta domů noční krajinou (kdy jsme v Slavkovském lese zabloudili, najeli navíc 40 km a viděli v noci na silnici lišku, ježka, srnku, kočky a jednu pomatenou opilou dvojici) byla pro moje oči poměrně náročným zážitkem. Určitě ale této akce nelituji. Naopak, řadím ji k tomu nejlepšímu, co jsem zatím letos zažil.

Fotogalerie

VIDEA:

CUTTERRED FLESH

PANDEMIA

MASTER

MASTER


Zveřejněno: 24. 03. 2014
Přečteno:
3691 x
Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

25. 03. 2014 07:30 napsal/a Asphyx
FUNERAL BITCH
Děkuji pánové. Byl to opravdu vydařený koncert v krásném prostředí. Hlavně mě bavily všechny kapely a i jejich počet byl na mě tak akorát:)) Takže žádné prostoje, ale jen pořádný masakr. tak to mám rád:)) A Speckmannův proslov před Funeral Bitch si budu pamatovat asi celý život:)) Řezal jsem se smíchy ještě včera...:))
24. 03. 2014 21:34 napsal/a Peťan
Super report
pěkně sepsáno :) Musela to být dobrá akce! Škoda, že je Loket od nás daleko. Tak jsme si dali Master v sobotu :-))) Nicméně v létě jsem Loket navštívil v rámi koncertu Tankard a ještě teď básním o tom nádherném prostředí. Krásné místo nejen na koncerty :-)
24. 03. 2014 17:29 napsal/a KubaAjz
DeathCar
Bejt mladší taky bysme určitě neváhali a jeli taky! Super čtení, DeathCar a Thrashportér by se mohli zkamarádit:-)