Nejbližší koncerty
TELEPATIE VI

MASTER – The Witchhunt CD 2013, F.D.A. Rekotz

Do krve zbarvené kořeny death metalu. Kult. Ikona. Kapela, která byla, je a bude celou svou existencí vždy v undergroundu. V jejím středu stojí dnes již padesátiletý Paul Speckmann, který je chodící legendou. Ten vše řídí s nadhledem, pevný jako skála. Od MASTER nemůžeme čekat nějaké žánrové přemety. Jede si tu svou, pavučinami a thrashem opředenou písničku již dlouhých třicet let. Nikdy neuhnuli z vytyčené cesty smrtícího kovu. Svět okolo se měnil a MASTER zůstávali. Byli pro mě vždy takovou  jistotou, ke které jsem se vždy vracel, když jsem měl plné zuby špatných zážitků všedního dne, když jsem byl přehlcen ostatní muzikou a dokonce i v situacích, kdy jsem si v práci připadal jako zavřený v kleci. Ano, patřím mezi hard core fanoušky kapely a sleduji každý její pohyb. Líbí se mi, jakým způsobem MASTER přistupují k muzice a rád v ní cítím ty heavy metalové základy, postavené kdysi kapelami jako SAXON, MOTÖRHEAD, JUDAS PRIEST nebo i třeba takovými VENOM. Poslední album „The New Elite“ jsem měl vždy při sobě a konkrétně třeba v autě bylo na prvním místě v žebříčku nejhranějších CD.

CD „The Witchhunt“ jsem dostal v podobě mp3 k recenzi někdy na začátku září. Ihned na mě zapůsobilo jako odjištěný granát. Pokud byla předchozí deska hodně načichlá thrashovými ABOMINATION, tak „hon na čarodějnice“ je temný jako death metal sám. Všude okolo (ve světě) se již publikovaly recenze a já s napětím čekal na fyzické CD. Na poštu jsem doslova běžel a pak to jedno zářijové odpoledne se mnou nebyla vůbec řeč. Jen jsem seděl a zíral na booklet (podepsáno ArtWars/Mediadesign). Hlavním zážitkem ale bylo neustálé zesilování volume na přehrávači a postupné vstřebávání nových songů. Ihned od začátku mě dostala skladba „Another Suicide“, kterou jsem z hlavy nedostal a asi už ani nedostanu. Nejhorší bylo, že se mi vůbec do psaní recenze nechtělo, pořád jsem to odkládal a raději znovu a znovu poslouchal. Doma mi ležely stohy nových CD a já si stejně raději pouštěl nové MASTER. Připadal jsem si jako zavřený v kamenolomu. Okolo pukaly zdi pokoje a do mého mozku se vrývaly jednotlivé songy. Ranní cesty do práce se sluchátky na uších byly samozřejmostí. MASTER jsou lepší než rozcvička u otevřeného okna. Rozproudí mi krev a vyloudí na tváři úsměv ne nepodobný těm v hloupých reklamách (smích).

Po nějaké době, kdy jsem začal skrz „The Witchhunt“ proplouvat s jistotou a velkou chutí, jsem si začal všímat jednotlivých detailů a lépe si vše vychutnával. Skvěle odvedena je práce obou Paulových spoluhráčů. Konkrétně bicí, ty jsou z těch, které by snad obstály jako samostatná nahrávka. Tolik pestrých úderů a energie jsem již hodně dlouho neslyšel. Hra Zdeňka Prádlovského je jedním slovem famózní. Kytarista Aleš Nejezchleba samozřejmě nezaostává a moje slova, že se jedná o velice silnou sestavu, jejíž kvality se ukazují hlavně při živých vystoupeních, se opět potvrzují. Současní MASTER jednoduše jedou jako dobře namazaný stroj. Velice dobrým krokem je i přechod k německému labelu F.D.A. Rekotz, který je v současnosti na vzestupu a v undergroundu získává čím dál tím větší slovo. Potvrzením budiž krásně vyvedené gramodesky v několika provedeních (nejsem sice znalec, ale co jsem měl možnost vidět, líbilo se mi). Texty, za kterými stojí Paul, jsou jako vždy kritické k současné společnosti a určitě stojí za bližší prostudování. Kritici samozřejmě budou mluvit o tom, že jim MASTER přijde jako kolovrátek, ale nám, fanouškům, bude „The Witchhunt“ připadat jako balzám na naši temnou duši. Vím, jsem již trošku starší ročník a můj pohled je těmi roky poslechu muziky již trošku pokřiven, ale krev jen tak jednoduše nevyměníte (smích).

Pro nás old schooláky nastává krásná doba. Staré kapely se znovu probouzejí k životu a v jejich stopách kráčejí nové, mladé spolky, které do toho jdou stejně. Rychle a zběsile. MASTER nahráli album, které nejenom, že obstojí v současné době, ale ještě je v něm jasně znatelná jakási mladická nespoutanost a energie. Jakoby ani těch předchozích třicet let neexistovalo. Snad jen ten zvuk je čistší a čitelnější (opět skvělé Shaark studio). Pro vás, co jste kouzlu MASTER ještě nepropadli, bude dnešní recenze asi jen takovým připomenutím toho, že bylo vydáno v pořadí již dvanácté řadové album, ale pro nás, kteří máme od MASTER všechno ve svých sbírkách, bylo vydání „The Witchhunt“ malým svátkem. Za sebe musím jen a jen chválit (a co jsem četl různě po světě, tak nejsem rozhodně sám). MASTER si letos opět upevnili svoji pozici v undergroundu a já se moc těším, až uslyším nové songy naživo. Základy death metalu byly položeny již dávno. MASTER tenkrát byli u toho. Tyhle kořeny jen tak někdo nevytrhne. Buďme za to rádi. Skvělá deska!

Seznam skladeb:

  1. The Witchhunt
  2. Plans of Hate
  3. Another Suicide
  4. Waiting to Die
  5. The Parable
  6. God of Thunder
  7. Remove the Clowns
  8. Raise Your Sword
  9. Wipe Out the Aggressor
  10. Manipulated to Exterminate
  11. The American Dream


Čas: 51:47

Sestava:

  • Paul Speckmann – basa, zpěv
  • Zdeněk Pradlovský – bicí
  • Aleš Nejezchleba – kytara


http://www.master-speckmetal.net/
http://master-speckmetal.net/shop/
http://www.fda-rekotz.com/


Zveřejněno: 07. 10. 2013
Přečteno:
3792 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Asphyx | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

07. 10. 2013 20:22 napsal/a Peťan
Co dodat?
snad jen..MASTER do každé rodiny! :-)) Výborné, opravdu výborné album!
07. 10. 2013 17:38 napsal/a Johan
MASTER
mi tu dnes \"řvou\" celé odpoledne, super to je. KubaAjzův příměr jsem si dovolil použít v recenzi, kterou píšu do Pařátu :-)
07. 10. 2013 16:46 napsal/a Asphyx
přesně
tak. Jsem moc zvědavý, jak budou nové songy fungovat na SLAUGTERFESTU. Už se nemůžu dočkat. MASTER jsou poslední roky jako polití \"mrtvou\" vodou. Budu tam muset načerpat zásoby energie na zimu:))
07. 10. 2013 15:43 napsal/a KubaAjz
Master
Pro nás old schooláky!!! Díky za pěknou recenzi, takhle by zněli Motörhead kdyby se Lemmy rozhodl hrát death metal!