Nejbližší koncerty
  • 20. 04. 2024Kapela Bloody Obsession a Barrák music club pořádají třet...
  • 20. 04. 2024DROM, MAYON, DRUTTY
  • 22. 04. 2024DEAF CLUB (USA) + FUCK MONEY (USA) + DECULTIVATE + SKIPLIFE
  • 23. 04. 2024Joshua Zero (UK) & Wczasy (Pol) & Blue Chesterfield > 23....
  • 23. 04. 2024Výjimečný kytarista a hudebník, několikanásobný držitel B...
  • 26. 04. 2024OBSCENE EXTREME WARM UP TOUR 2024 - tentokrát za účasti I...
  • 26. 04. 2024The Stubs (PL) + Arrogant Twins + Neuro Bats
  • 28. 04. 2024Neděle 28.4.2024 PARLAMENT CLUB PLZEŇ. SLOW FALL (Finla...
ETEF 2024 (19.-20. 7. 2024)

AYREON - The Human Equation 2CD, 2005 - InsideOut, SPV (SPV 092-60702 DCD)

Nizozemský multi-instrumentalista a hudební génius Arjen Anthony Lucassen vydal loňského roku své již šesté CD pod hlavičkou Ayreon. Tento poněkud opomíjený progresivně-metalový projekt byl dosud zaměřen hlavně na vesmírnou a sci-fi tématiku, s vydáním The Human Equation však přichází změna ... i když ...

Tento projekt bývá označován jako metalová opera, čemuž odpovídá dlouhý výčet hostů, které se na realizaci podíleli, a hudebně se pohybuje na hranici snad všech hudebních směrů - od folku, přes metal se silnými elektronickými prvky, až po chvilková přiblížení k death metalu. Tomu samozřejmě Lucassen podřídil i výběr hostů, mezi kterými vynikají zvláště James LaBrie, Devon Graves a Devin Townsted, který zde ukazuje svůj ohromný hlasový rejstřík, když se jeho zpev pohybuje od čistých jemných pasáží až po typicky deathové štěky NEVER! NEVER! NEVER! v Day Sixteen: Loser. Devon Graves zároveń svým hlasem dodává svým pasážím jistý schizofrenní nádech a backy v jeho podání jsou prostě lahůdka.

Hlavním tématem celé kompozice jsou myšlenkové pochody v hlavě muže, který utrpěl dopravní nehodu a nyní leží na nemocničním lůžku v kómatu, které trvá dvacet dní. Během této doby ovšem hlavní postava stále myslí, je ovlivňována svými emocemi a vzpomínkami, pod tíhou své rozpolcenosti a následků svých činů. Mezi nejsilnější pasáže patří rozhodně vzpomínky na jeho otce, který jej shazoval, opustil jej a jeho matku, která v zápětí umírá, a přijde se mu ještě do nemocnice vysmát k lůžku. V souvislosti s tím nadchází dilema, zda je lepší než on nebo je pouze mladším odkazem svého otce. Na konci celého příběhu se ozve již klasické Dream Sequencer systems offline ... a jsme zpět u sci-fi. Zde celý příběh končí. Touto "sabotáží" příběhu Arjen začlenil The Human Equation zpět do kompozice Ayreon, i když jej podezřívám, že ona hláška je pouze Arjenovým vtipem na závěr depresívního příběhu.

Ačkoli je celé dílo velmi složitě zkomponované s propracovanými intrumentálními pasážemi a není záležitostí jednoho poslechu, jsou na něm umístěny i písně se silnými hitovými ambicemi - Day Eleven: Love a Day Sixteen: Loser. Toho si samozřejmě je vydavatel vědom a obě stopy vydal na singlech. Klip Loser je možno si stáhnout v poměrně slušné kvalitě na stránkách Ayreon.

Výsledný dojem z celého díla bych přirovnal k filmu ... ovšem s tím, že jsem ještě neviděl podobně sugestivní a impresivní snímek, který by na mě dokázal tolik zapůsobit. Kombinace výborně napsaných textů, promyšlené hudby a výrazných emotivních vokálů člověka nenechá dívat se na děj z nadhledu, ale, chtíc nechtíc, jej do sebe prostě vtáhne. Zde je ale asi jediná slabina alba - ne každý je schopen přelouskat anglické texty tak, aby správně pochopil rozměr celého příběhu, proto by bylo rozumné ještě dodatečně (i když to nebývá standartem) dovybavit CD českým překladem textů. Proto pouze 9/10.

The Human Equation vyšlo ve třech verzích - klasické 2CD, 2CD + bonusové DVD a 2CD + DVD + rozšířený booklet. Na bonusovém DVD převládají materiály z natáčení alba, které mají téměr hodinu. K technické stránce možná stojí za zmínku ještě jedna věc - čísla stop na obou CD přesně odpovídají dnům v bezvědomí hlavní postavy, tedy Day Fifteen - Den Patnáct je opravdu fyzicky patnáctou stopou na druhém CD. Toho vydavatel dosáhl tím, že "intro" k Day Twelve: Trauma "rozsekal" na jedenáct několikasekundových částí. Jednoduché, ale účinné a efektní pro dokreslení dojmu z alba.

Čas: CD1: 50:43, CD2: 51:31

Seznam skladeb:

CD 1:

Day One: Vigil

Day Two: Isolation

Day Three: Pain

Day Four: Mystery

Day Five: Voices

Day Six: Childhood

Day Seven: Hope

Day Eight: School

Day Nine: Playground

Day Ten: Memories

Day Eleven: Love

CD 2

Day Twelve: Trauma

Day Thirteen: Sign

Day Fourteen: Pride

Day Fifteen: Betrayal

Day Sixteen: Loser

Day Seventeen: Accident?

Day Eighteen: Realization

Day Nineteen: Disclosure

Day Twenty: Confrontation

Účinkující:

Zpěv:

James LaBrie

Marcela Bovio

Mikael Akerfeldt

Eric Clayton

Devin Townsted

Heather Findlay

Magnus Ekwall

Devon Graves

Mike Baker

Irene Jansen

Arjen Lucassen

Instrumentalisté:

Ed Warby (bicí)

Ken Hensley (klávesy)

Joost van den Broek (klávesy)

Martin Orford (klávesy)

Oliver Wakeman (klávesy)

Robert Baba (housle)

Jeroen Goossens (flétna)

Marieke van der Heyden (Cello)

John McManus (flétna, píšťala)

Arjen Lucassen (kytary)

www.ayreon.com/thehumanequation/


Zveřejněno: 03. 02. 2005
Přečteno:
3491 x
Hodnocení autora:
9 / 10

Autor: Pushkin | Další články autora ...

Fotogalerie


Komentáře

03. 02. 2005 17:52 napsal/a Agos
dal bych klidně i o bod víc
ta deska je excelentní... nemám slov...